To jest widok strony w wersji do druku
-
W sprawach wosków itp na lakier się też zbytnio nie znam. Lakier masz jeszcze bez zabrudzeń i na zimę można zabezpieczyć. Odbieralem samochód rok temu i żałuję trochę że nie woskowalem. Teraz na lakierze mam pełno ciemnych kropek które trzeba usunąć przed woskowaniem lub nałożeniem jakieś powłoki.
Woskowanie jest tansze- od 100-200PLN, a powloki od 1-2k.
Teraz jest tyle różnych preparatów że jak ktoś W tym nie siedzi to można się pogubić.
-
Cytat:
Napisał
otasz
No właśnie miałem o to pytać, bo nigdy tego typu rzeczy nie robiłem. Sam się za to nie biorę, bo nie umiem, ale przede wszystkim nie mam czasu. wyczaiłem już kilka salonów w Rzeszowie, które się zajmują tym całym dokładnym myciem itp., rozumiem, że mam szukać usługi nałożenia wosku twardego? Tak to się nazywa?
Ja 2 razy w roku nakładam na porządnie umyty samochód wosk Collinite 476 (niby drogi, ale bardo wydajny). Nie ma w tym dużej filozofii (oczywiście maniacy detailingu dołożyliby tu mnóstwo ideologii ;-) ). Nakładasz gąbką (byle nie za dużo, bo marnujesz materiał i dokładasz sobie zbędnej roboty przy polerowaniu) i po chwili polerujesz jakąś szmatą z mikrofibry (może być z Lidla). Poza tym nie korzystam z myjni automatycznych ze szczotkami (samoobsługowa bezdotykowa jest ok) i nie używam szczotki do mycia (mam taką futrzaną rękawicę). W ten sposób lakier wytrzymuje dobrych parę lat w przyzwoitej kondycji (może nie w stanie kolekcjonerskim, ale jak na zwykłe wozidło jest dobrze).
-
Wreszcie jutro jadę podpisać umowę leasingu. Wczoraj wreszcie wyjechał z Tych. Jakbym odebrał w piątek to wyszło by 2m 3tygodnie co jest dobrym czasem oczekiwania.
-
Witam, wszystkich na forum.
Ja zamawiałem 27 października 2017 r. Tipo SW z fabrycznym gazem. Kilka dni temu dowiedziałem się, że przy bardzo optymistycznej wersji 29 grudnia br. ma być w salonie, czyli pewno początkiem stycznia 2018 r. odbiór.
Nie wiem jak to wygląda z formalnościami, bo to mój pierwszy nowy samochód. Nie wiem czy odbieram od nich dokumenty do rejestracji, rejestruję i jadę sobie go gdzieś ubezpieczyć potem z tablicami pod salon??
Myślicie że to realne by faktycznie w 2 miesiące dotarł do salonu??
-
Cytat:
Napisał
MRobert79
Witam, wszystkich na forum.
Ja zamawiałem 27 października 2017 r. Tipo SW z fabrycznym gazem. Kilka dni temu dowiedziałem się, że przy bardzo optymistycznej wersji 29 grudnia br. ma być w salonie, czyli pewno początkiem stycznia 2018 r. odbiór.
Nie wiem jak to wygląda z formalnościami, bo to mój pierwszy nowy samochód. Nie wiem czy odbieram od nich dokumenty do rejestracji, rejestruję i jadę sobie go gdzieś ubezpieczyć potem z tablicami pod salon??
Myślicie że to realne by faktycznie w 2 miesiące dotarł do salonu??
Co do terminu to jest to mozliwe. Ja zarejestrowanie samochodu zleciłem dealerowi usługa 100zł plus opłaty rejestracyjne 190zł, ubezpieczenie na miejscu u dealera.
Cytat:
Napisał
juri
Wreszcie jutro jadę podpisać umowę leasingu. Wczoraj wreszcie wyjechał z Tych. Jakbym odebrał w piątek to wyszło by 2m 3tygodnie co jest dobrym czasem oczekiwania.
Z Tych? Tipki produkowane są w Turcji potem statkiem do Włoch i lawetą do Polski
-
@up
Ze składu. Mają baaaardzo duży plac właśnie w Tychach (koło)
-
A czy muszę ubezpieczyć auto w salonie?? bo coś mi wspominali że to ok 4,5% wartości samochodu a znajoma za pakiet oc, ac, nw i assistans wyliczyła mi znacznie mniej i wolałbym sam go ubezpieczyć.
-
Ubezpieczasz tam gdzie Ci pasuje. Istotne jest to , że musisz to zrobić w dniu zarejestrowania samochodu.
-
Cytat:
Napisał
MRobert79
A czy muszę ubezpieczyć auto w salonie?? bo coś mi wspominali że to ok 4,5% wartości samochodu a znajoma za pakiet oc, ac, nw i assistans wyliczyła mi znacznie mniej i wolałbym sam go ubezpieczyć.
4,5 % to bardzo dużo...ja zapłaciłem mniej niż 3% (1840zł od 64900zł),ale może przy leasingu obowiązują inne zasady.
-
No właśnie około 3 % mi wyliczyła koleżanka wiec ubezpieczenie w salonie odpada. Każdy tysiak można zainwestować w gaz i cieszyć się jazdą :)
Ktoś może ma Tipo SW na fabrycznym LPG?? Ciekaw jestem czy zmieści się przy spokojnej jeździe w 10 l gazu.
-
Po miescie nawet przy spokojnej jeździe nie ma szans...
-
mi chodzi o to że przyjeżdżają z Turcji przez Włochy i potem do Tych skąd jadą na całą Polskę.
Odnośnie ubezpieczenia niestety przy leasingu w salonie pierwsze ubezpieczenie trzeba ubezpieczyć w salonie(internauto Kraków) nie można poza salonem i jest to zapis w umowie. Niestety 4.5procent wartości to ubezpieczenie. Wiem bo dziś podpisywałem umowę leasingu. Bo mi wyszło 3tys. A u znajomej miałbym 2tys. No cóż takie są warunki leasingu.
-
3 załącznik(i)
No i jest nowa zabaweczka, podziękowania dla dealera Gam Wrocław i sprzedawcy Arkadiusza Szadego alias spiker, za profesjonalną obsługę i gratisy, ;-) ta mata do bagażnika jest rewelacyjna.
Trochę słabej jakości fotki ,jutro zrobię lepsze, dzisiaj nie było czasu, tak trochę wiocha fotografować auto na ulicy :smile:
Załącznik 30095Załącznik 30096Załącznik 30097
-
Cytat:
Napisał
juri
mi chodzi o to że przyjeżdżają z Turcji przez Włochy i potem do Tych skąd jadą na całą Polskę.
Odnośnie ubezpieczenia niestety przy leasingu w salonie pierwsze ubezpieczenie trzeba ubezpieczyć w salonie(internauto Kraków) nie można poza salonem i jest to zapis w umowie. Niestety 4.5procent wartości to ubezpieczenie. Wiem bo dziś podpisywałem umowę leasingu. Bo mi wyszło 3tys. A u znajomej miałbym 2tys. No cóż takie są warunki leasingu.
Ja w piątek podpisywałem umowę leasingową, a we wtorek odbierałem auto i za ubezpieczenie w salonie zapłaciłem 2 070 zł. Poza salonem znalazłem za 1 870 zł, ale doliczając "karę" za ubezpieczenie poza salonem wyszłoby dokładnie na to samo.
-
Cytat:
Napisał
otasz
Ja w piÄ
tek podpisywaĹem umowÄ leasingowÄ
, a we wtorek odbieraĹem auto i za ubezpieczenie w salonie zapĹaciĹem 2 070 zĹ. Poza salonem znalazĹem za 1 870 zĹ, ale doliczajÄ
c "karÄ" za ubezpieczenie poza salonem wyszĹoby dokĹadnie na to samo.
temat ubezpieczenia jest w innym miejscu, ale jak juĹź wszyscy piszÄ
to i ja napiszÄ. Leasing w WBK (lepsze warunki niĹź Fiatowski i rejestracja rzeszowska a ni warszawska czy inna) ubezpieczenie od 67000 zĹ - 1800 zĹ w FCA - benefia.
-
Qvadrat a jeżdżąc tak raczej poza miastem, 15 km do pracy to na jakim poziomie wychodzi Ci spalanie?? Długo czekałeś na Swojego Tipo sw?
-
z sierpniem 3 miesiące i 2 dni czekałem :)
Najmniej wyszło mi 10 tylko raz, dużo trasy bez szaleństw i trochę miasta i w większości bez klimy, bo normalnie mam cały czas załączone A/C i to pewnie też podnosi spalanie. Mało jeszcze przejechałem więc mało danych do analizy jeszcze. Ja do pracy mam ok 60km w jedną stronę :) z czego 10 po mieście :)
Nie patrz na to ile innym palą, po prostu tankuj i jedź. Zbieraj paragony z tankowania, zapisuj na nich przebiegi i po o 5000km będziesz mógł wyciągnąć jakieś wnioski. W żadnym wypadku nie sugeruj się tym ile palą auta u innych, każdy ma inny styl jazdy i ciężar buta.
Ale ja też będę miał do Ciebie pytanie. powiedz mi jaką datę kolejnego badania technicznego wbili Ci w dowodzie? rok od daty zakupu/rejestracji, czy krócej (rok od daty z homologacji)?
-
No to wychodzi na to że jak spali koło 12 l Lpg to te 350 km na butli się zrobi. Ja na dziś mam 4 tygodnie czekania na samochód tak więc o dacie w dowodzie rejestracyjnym najwcześniej będę wiedział w styczniu ( mam nadzieję ).
-
Tipo SW czas oczekiwania
9-10l lpg. Wyjazd z Warszawa wiec trochę świateł i korek a później trasa przez Łomianki w stronę Modlin- tez trochę świateł po drodze. Prędkość 100-110 km/h na trasie. T-jet z fabrycznym obliczone wg paragonów.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
A szybko przechodzi na lpg ?? czy potrzeba przejechać znaczny kawałek drogi by się zagrzał?