To się nazywa światła powitalne i wyłącza się z poziomu radia, przynajmniej u mnie na tablecie...
To jest widok strony w wersji do druku
To się nazywa światła powitalne i wyłącza się z poziomu radia, przynajmniej u mnie na tablecie...
Z punktu widzenia właściciela wersji z najprostszym wyświetlaczem i radiem 3", to jest mało użyteczna informacja. ;-)
Nazwy poszczególnych funkcji body compa są w większości mocno enigmatyczne. Przydałaby się jakaś dokumentacja z wyjaśnieniem co jest co, ale nic takiego nie widzę.
No fakt z tym radiem.
Nie mam alfyobd alenz tego co czytam to wnioskuje, ze w mes konfiguracje zmienia się przez bity a w alfie jest do tego menu z opcjami do wyboru? Dobrze wnioskuje?
Jak tak jest to chyba dokupie jeszcze i licencje na alfę... ona tez jest dożywotnia z ograniczona czasowo aktualizacja?
Tak, w AlfaOBD jest cywilizowane menu z wszelkimi opcjami. Licencja bezterminowa, aktualizacje też (przynajmniej na Androida, ale na Win chyba też).
A na swoje pytanie sam odpowiem: chyba się nie da. Greetings Lights Menu mam ustawione na Enabled, ale to menu jest wyświetlane w radiu (które u mnie nie obsługuje takich cudów), a nie między zegarami. Czyli dupa.
Pozwolę sobie odgrzać kotleta, ale ten interfejs jest nadal w sprzedaży u PMfactory (40 PLN), więc może kogoś zainteresuje. Wraz z AlfaOBD łączy się ze wszystkim (jeżeli mamy niebieski adapter). Można:
- odczytywać parametry,
- czytać i kasować błędy,
- robić aktywną diagnostykę,
- wyłączyć/włączyć piszczka od niezapiętych pasów.
Nie da się modyfikować konfiguracji Body Compa (wyrzuca error), nie zrobimy osiowania proxy.
Kilkadziesiąt stron tematu, nie ukrywam że jest trochę czytania. Mam takie pytanie, opłaca się kupować Mes-a z licencją za 300zł czy wystarczy do podstawowej obsługi AlfaOBDII? Inaczej czy AlfaOBDII ma jakieś funkcje które są niedostępne za pomocą płatnego MES-a? Póki co potrzebuje programu do Tipo do kasowania inspekcji olejowej, zczytywania błędów i podglądu parametrów dostępnych w programie.
Do tej pory w poprzednim Punto 2 korzystałem z MES-a więc raczej przy nim pozostanę. Mam ELM327, jakie dodatkowe przejściówki zakupić pod Tipo?
Masz lounge to i klima automat obraził 7 wiec na pewno niebieska...
Do Tipo mogą być potrzebne Yellow, Gray, Blue, niebieska jest chyba najbardziej pożądana ze względu na Proxy,
ale zanim zdecydujesz się na zakup sprawdź swojego ELM'a najlepiej rozkręć i zobacz czy piny masz podpięte
3,11 dla blue 1,,9,12 dla yellow 12,13 dla gray. Ja niestety w swoim wszystkich nie miałem, co prawda łączył się
MES'em z moim Stilo, robił parę prostych rzeczy ale z Tipo już był problem a AlfaOBD już wogóle nie łączyła więc
kupiłem nowy STN1170 i Alfa ruszyła... włączyłem "DRL menu" no i oczywiście osiowanie. Na stronie MES'a masz
podane który adapter do jakiego modułu.
Już to pisałem wcześniej, MES ma błędy, bo do czujników parkowania woła o szary adapter - błąd mes-a.
Do uconnecta MES woła żółty adapter - to również błąd programu MES.
Ani żółty ani szary z niczym się nie połączy w TIPO.
Zgłosiłem to do twórców MES-a i mają to poprawić w nowszej wersji 4.5.
W tipo tylko potrzebny jest niebieski adapter.
Także nie kupujcie adapterów żółtego i szarego bo wyrzucicie kase w błoto :)
Czy MES ma błędy? możliwe że tak, ale rzuciłem okiem na gniazdo interfejsu w Tipo i już z niego
wynika że z żółtym i szarym się nie połączy. Interfejs w Tipo (bynajmniej u mnie) wykorzystuje tylko
piny 3,4,5,6,11,14,16 więc krótka analiza porównawcza ze schematami adapterów i odp. jest jasna.
Koledzy, mam pytanie ws. odczytów przez ELM327 parametrów pracy silnika. Trochę walczę ze źle zestrojoną instalacja LPG i zanim umówię się do gazownika (2tyg. oczekiwania). Chciałem sprawdzać czasy wtrysków i odczyty z sondy Lambda przy użyciu ELM327 przez BT i program AlfaOBD lub PISTON. Kupiłem przyłącze od PM Factory i wszystko mi działa (są odczyty w obu programach), ale w momencie kiedy przełącza na LPG, wszystko się zawiesza, program przez chwilę nie działa - brał odczytów.
Kolega - steyr, który zdalnie dużo mi pomaga, w kwestii instalacji LPG twierdzi, że ma odczyty zarówno na LPG jak i PB, a mamy te same silniki i centrali (Tjet +BRC SQ32). Czy jest możliwe, że mój Gazownik czegoś nie połączył elektrycznie lub softwerowo? Czy ktoś miał podobny problem?
Próbowałeś się połączyć apką w chwili kiedy silnik pracuje na lpg? Pytanie czy ten sterownik posiada autokalibracją po OBDII, pewnie ma to i gaziarz wtedy musiał się podłączyć pod OBDII z sterownikiem lpg. Często włączenie funkcji w sterowniku lpg autokalibracji po OBDII przynosi więcej szkody niż pożytku.
Dla potomnych co będą walczyć z podobnym problemem co Levvy. Jeśli podczas pracy na lpg zewnętrznym testerem OBDII nie ma możliwości połączenia, to zainstalowany sterownik lpg w samochodzie posiada funkcję samoadaptacji po OBDII i ta funkcja jest załączona i fizycznie sterownik lpg jest podpięty do OBDII pojazdu. Reasumując, lepiej ta funkcję odłączyć i regulowac instalację lpg na podstawie korekt STFT i LTFT sterownika PB i z podglądem na prace sondy lambda lub AFR.
Jak mialem BRC w mito to aby lączyć sie przez Elma instalkę trzeba było odpinać od obd auta. Akurat było to łatwe bo sie wpieli przy gniazdku diagnostycznym.
Wie może ktoś, kiedy będzie nowa wersja (4.5) multiecuscan`a? Juz dawno nie było update...licencja mi się kończy ;)