Teraz pytanie czy obecne zestawy są poprawione czy nie.
To jest widok strony w wersji do druku
Nie chce straszyc ale ostatnio w serwisie w Katowicach byl na podnosniku HB czy SW z zrzuconą skrzynia z tym problemem bo pytałem, a tych wersji nadwozia nie bylo w sprzedazy w 2016...
A może regenerują te dociski u producenta i stąd nawracające problemy w nowszych rocznikach. Np dwumasa w dieslu jest dostępna w ASO tylko jako regenerowana.
Nie, docisków nie regenerują, to jest za tanie i za proste konstrukcyjnie aby się opłacało regenerować.
Co innego dwumasa, ale w sklepie już możesz kupić nową.
No i mnie też dzisiaj dopadło 1,4 95km hatchback 2017r przebieg 43000 :/ Na szczęście jeszcze na gwarancji...już stoi w ASO, zobaczymy co z tego będzie...
Jak można było przypuszczać pęknięty docisk.Auto już naprawione w ramach gwarancji.
Na gwarancji jeszcze spoko taka usterka, potem juz parę groszy trzeba wydać. Choć wymiana sprzęgła to jeszcze nie koniec swiata. Ciekawe co tak naprawde to powoduje, bo to że auta z 2016 to mają już obalone, widać trefny docisk to szerszy temat.
Witam, dopadła mnie podobna usterka, podczas jazdy sprzęgło nagle nie chciało dobić do końca, zakleszczony 2gi bieg. Znajomy mechanik próbował odpowietrzyc układ jednak to nie to. Przypuszczam że i mnie tak jak resztę dopadł felerny seryjny docisk sprzęgła. Przebieg 36tys auto z kwietnia 2016 1.4 95km, w ASO powiedzieli żebym dzwonił na zieloną linie do Włoch a tam Pani ekspertka przez telefon powiedziała że to już jest auto 4 letnie i to normalne że sprzęgło mogło się zepsuc z winy kierowcy przy 36tys km... Ktoś próbował podciągnąć to pod gwarancję? Bo to ewidentnie wada produkcyjna Fiata.
Jak nie masz gwarancji to lipa, ciężko bez jakiegoś rzeczoznawcy udowodnić że to nie twoja wina. Chyba taniej wyjdzie kupić komplet sprzęgła i wymienić niż się sądzić z FCA
Rozmowa rozmową z fca ale nic nie zaszkodzi wysłać email z reklamacją. Powołać się na mały przebieg i że wiesz że często ten docisk padał. Może się przychylą albo dadzą rabat na naprawę u nich. Próbuj.
Fiat Tipo sedan rok prod 2016/02/2x, ~52k km 90% miasto. Wymieniłem kompletne sprzęgło na sachs (dzięki JackTheNight za nr sprzęgła). Objawy to coraz częściej słyszalny dziwny szum przy wciśniętym sprzęgle, przy puszczaniu sprzęgła czuć było tak jakby zeskok, lekkie poszarpywania przy ruszaniu. Wszystkie te objawy nie występowały ciągle, pojawiały się w rożnych okolicznościach i porach... Koszt wymiany (robocizna + sprzęgło) ~750pln / wawa.
No wg mnie tanio...
Mam pytanie do tych co padło im docisk w 1.4 95KM. Czy mieliście wcześniej jakieś objawy? Pytam bo dzwonił znajomy i w Bravo 2 1.4 90KM zablokowalo mu się sprzęgło w trasie, po czym po pewnej chwili wróciło do zywych. Ale zmienił się skok pedału sprzęgła, sam pedal trochę opadł i ciężej sprzęgło chodzi. I tak się zastanawia czy wróci z majówki. Auto miało wymieniane kompletne sprzęgło nie dawno, ale robil to poprzedni właściciel w ASO stare sprzęgło mu dal z autem bo ASO nie wstrzelilo się prognoza i niepotrzebnie mu sprzęgło zmienili. I się zastanawiam czy to coś nie podobnego ja w Tipo 1.4 95KM.
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Nie ma żadnych objawów. Docisk nagle pęka i koniec, sprzęgło nie działa.
To tak jak byś się pytał czy ktoś kto złapał gumę miał wcześniej jakieś objawy :) No nie miał żadnych objawów, wjechał na coś ostrego, pękła opona i koniec jazdy.
Podobnie jest z pękającym dociskiem, póki jest całe to sprzęgło działa prawidło, nagle pęka docisk i sprzęgło przestaje działać.
Pedał sprzęgła robi się twardy i nie można na włączonym silniku zmieniać biegów - ot cała filozofia :)