To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Łowca_j
Nie pamiętam kiedy ostatnio kończyłem podróż z otwartymi szybami. Pewnie jeszcze w starym dobrym punto. Projektanci chyba o tym wiedzą [emoji2]
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Chętnie widziałbym więcej stopni nadmuchu w klimatyzacji - ze względu na głośność i wydajność przydałoby się jakieś 1,5 (coś pomiędzy 1 i 2).
Auto stoi w pełnym słońcu, otwierasz szyby wcześniej i wsiadasz już do wstępnie schłodzonego auta. Taki luksus, którego będzie mi brakowało.
Niestety częściej korzystam z otwartych szyb niż klimy ze względu na alergię, choć pewnie w Tipo, gdy wszystko będzie nowe i czyste to spróbuję. W obecnym aucie nawet po czyszczeniu klimy gardło napuchnięte po godzinie jazdy i trzeba wyłączyć. Mam nadzieję w nowym aucie utrzymać sterylność klimy, bo jak ktoś raz zapuści to nie ma rady, coś tam zawsze zostanie.
W Tipo aż tak głośny nawiew, że 2 to za głośno?
Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka
-
Nawiew 2 to u mnie na stałe praktycznie i nie zauważyłem żeby było głośno. Przy trójce już jest trochę głośno.
-
Cytat:
Napisał
gilbert3
Auto stoi w pełnym słońcu, otwierasz szyby wcześniej i wsiadasz już do wstępnie schłodzonego auta. Taki luksus, którego będzie mi brako
Muszę powiedzieć że teraz w te upału niby to drobnostka, ale cieszy . Przyznaję Ci rację że fajne to .
-
Cytat:
Napisał
slawcio74
Muszę powiedzieć że teraz w te upału niby to drobnostka,
\
Taka drobnostka, a teraz w drugą stronę, wracam z pracy wczoraj po burzy, i sąsiad się pyta czy wiem czyje to suzuki stoi u nas na placu-czemu? Bo ktoś rano wyszedł i zostawił szybę otwartą u kierowcy, więc w aucie zrobił się mały basen :)
Nie sądzę abyśmy nie zauważyli wysiadając z auta, że nie zamknęliśmy szyby od kierowcy, ale czasem ktoś może nie domknąć szyby z tyłu, a to już trudniej skontrolować:) W każdym bądź razie jest szansa zamontować autoalarm z funkcją domykania szyb, i o taki będę pytał w serwisie.
pozdrawiam
-
Domykanie i otwieranie z pilota mam w obecnym aucie. Tyle że otworzyć szyby można praktycznie z kilkunastu metrów gdy już jest w zasięgu pilota. Niewiele to zmienia jeśli chodzi o temp. wewnątrz przy wsiadaniu. No czyba że się odczeka. Tak czy inaczej nie rozumiem tego dziadowania w fiacie bo to nie kosztuje producenta ani centa to tylko oprogramowanie w body kompie, podobnie jak tempomat (tu jeszcze trzeba dodać przyciski z parę euro).
-
Bardzo mnie wkurwia , obijająca się w szybie deska rozdzielcza , a szczególnie ta część z nawiewami. Najbardziej jest to widoczne w słoneczne dni.
Zdjęcie zapożyczone od kolegi Semper
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f035aacf7767.jpg
-
Ten efekt odbijania deski moze zniwelować potraktowanie jej plakiem super mat ale wcale nie musi, nie zawsze ten sposób działa, zalezy od plastiku...
-
Moja jest bardzo matowa , tu problem leży w kącie pochylenia tej części deski w stosunku do szyby.. Ewidentny błąd projektowy.
-
Cytat:
Napisał
giannini
Bardzo mnie wkurwia , obijająca się w szybie deska rozdzielcza , a szczególnie ta część z nawiewami. Najbardziej jest to widoczne w słoneczne dni.
W 500L też czasami pojawia się takie odbicie.
-
W Mini Clubmen też odbija się deska w szybie a tam kąt szyba/deska to prawie 45° :)
-
Temat o tipo to po jaką cholerę piszecie o 500 i kantrymenie? Co z Wami? Pisać aby pisać...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Czy tam klubmenie...
-
Żeby pokazać, że w Tipo tak źle nie jest. Akurat mały offtop, ale na temat.
Dodam, że Fiat Tipo/Tempra też taki efekt był, potrafiło nawet do 1/3 szyby dojść. Nie wiem czy to taki kąt czy, że materiał deski tak odbija.
-
Cytat:
Napisał
giannini
Moja rada to okulary polaryzacyjne, wycinają wszelkie odbicia/refleksy świetlne i poprawiają kontrast.
Mi się nie podobają 2 rzeczy:
1. Cholernie ciężko jest wpiąć foteliki w izofixy z tyłu. Mocowania są w oparciu a nie w siedzisku i siedzą bardo głęboko w tapicerce. Nie próbowałem wprawdzie montować dodatkowych tulejek prowadzących które miałem w komplecie z fotelikami ale obawiam się że i tak by nie weszły bo z samymi zapięciami musiałem się zdrowo nasiłować żeby weszły prawidłowo.
2. Dziwna obsługa wycieraczek: Spryskiwacz do góry (to OK), ale żeby włączyć wycieraczki to trzeba kręcić gałką zamiast jak w pozostałych autach które znam cisnąć gałkę w dół (im niżej tym szybciej).
Czy u was po spryskaniu szyby i 3 ruchach wycieraczek po krótkim czasie wycierają szybę jeszcze raz?
A do czego jest jeszcze ten przycisk na końcu tej gałki to już w ogóle nie doszedłem (chyba muszę zaglądnąć do instrukcji ;-)).
-
Cytat:
Napisał
Joozwa
Czy u was po spryskaniu szyby i 3 ruchach wycieraczek po krótkim czasie wycierają szybę jeszcze raz?
Tak, to jest prawidłowe działanie dokładnie opisane w instrukcji :)
-
Cytat:
Napisał
Joozwa
. Dziwna obsługa wycieraczek: Spryskiwacz do góry (to OK), ale żeby włączyć wycieraczki to trzeba kręcić gałką zamiast jak w pozostałych autach które znam cisnąć gałkę w dół (im niżej tym szybciej).
A do czego jest jeszcze ten przycisk na końcu tej gałki to już w ogóle nie doszedłem (chyba muszę zaglądnąć do instrukcji ).
Spryskiwacz przedniej szyby - DO SIEBIE
Spryskiwacz tylnej szyby (nie sedan) - OD SIEBIE
Szybkie włączenie wycieraczek - DO GÓRY , pracują puki trzymasz dźwignię
Włączenie wycieraczek na stałe - OBROTOWE POKRĘTŁO , to rzeczywiście dziwny i niewygodny wynalazek , szczególnie przy wycieraczkach szyby przedniej. Mnie osobiście nie przeszkadza , bo mam czujnik deszczu i nie muszę dotykać dźwigni.
Na końcu dźwigienki nie ma przycisku , to tylko zaślepka , która tak wygląda.