To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Codziennik -
Byrrt zdaje sobie sprawę z poboru prądu przez rozrusznik.Kiedyś w zimie mierzyłem cęgami pobór prądu w Temprze (silnik 1.6) i miałem pierwszy tyk prawie 300 A a co dopiero diesel.Ale nie jest źle bo dzisiaj dowiedziałem się że (robiąc przegląd rozdzielni na galwanizerni) nie dawno uszkodzony prostownik na chromowaniu ma być zezłomowany bo juz na jego miejscu stoi nowy.Stary sprzęt jest Niemiecki i przyjechał w latach 90 do zakładu z całą linią z Niemiec a jest z lat 60/70 i muszę powiedzieć że tamte diody wyglądają DUUUŻO lepiej http://autokacik.pl/images/graemlins/lizak.gifBędzie czas to je obadam.
A dzisiaj pojechałem na garaż zlać posadzkę wodą po raz ostatni i przy okazji wymieniłem ramię wycieraczki które mi przyszło.Skoro zdjąłem ramię to i zdjąłem drugie i cale podszybię.Wyskrobałem,wyczyściłem i na koniec zlałem wodą i wymyłem podszybie pędzlem.Na koniec przyszła ulewa bo pewnie chciała mi pomóc wypłukać ten szajs.
Okazało się że do wymiany mam filtr kabinowy :roll:
Do tego przesmarowałem mechanizm wycieraczek bo nie wyglądał najlepiej i w jednym miejscy na lakierze były krople rdzy z mechanizmu powyżej.Dodam tylko że w tamtym roku rozbierałem go na kawałki i składałem na smarze,plus nowe oringi od góry :-k No ale przesmarowane i poskładane a w wolnej chwili muszę przedmuchać tylny spryskiwacz bo coś go zatkało.
-
1 załącznik(i)
Wyklepałem dziś trochę nadkole - jest dużo lepiej choć wiadomo nie idealnie.. Nie wymieniłem jednak oleju bo za żadne skarby nie mogłem ruszyć śruby.. Tej górnej nawet a do dolmej nawet nie dojdę moim kluczem.. Sam nie wiem jak się za to zabrać...
Załącznik 4454
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
-
Użyj WD-40
poczekaj
użyj ponownie MOCy .. znaczy WD-40 (albo CX80 z biedronki)
... poczekaj dłużej!
użyj klucza (nie "grzechotki") o dłuższym ramieniu
... dłuższym!!!
no dobra, trzeba inaczej
weź młotek i przecinak
walcz dzielnie!!
[...]
kup nowe śruby (korki)
Sorry, przepraszam, przypomniało mi sie jak wykręcałem podobnie wyglądający korek w jednym szpachlowozie. Bite osiem godzin roboty, ale wygrałem! ... korek nie przeżył :roll:
PS ten łącznik elastyczny pomiędzy kolektorem wylotowym a tłumikiem montował fachowiec?
-
Klucza mogę użyć ale tylko do tej śruby, ta spustowa jest tak umieszczona że tego typu kluczem tam nie podejdę - nie ma miejsca :( Podejdę do tematu jak zaopatrzę się w odpowiednie narzędzia ;)
Cytat:
Napisał
ata ten łącznik elastyczny pomiędzy kolektorem wylotowym a tłumikiem montował fachowiec?
Tak - normalnie w firmie zajmującej się tłumikami a co coś z nim nie tak? W ogóle najchętniej wymieniłbym cały kolektor, rury i tłumiki.. Pierdzi te auto jak nie wiem co przy bucie a niby dziur nie ma..
-
Cytat:
Napisał
byrrt Klucza mogę użyć ale tylko do tej śruby, ta spustowa jest tak umieszczona że tego typu kluczem tam nie podejdę - nie ma miejsca :(
No wiem, tam ciężko dojść a co dopiero merdać kluczem.
Cytat:
Podejdę do tematu jak zaopatrzę się w odpowiednie narzędzia ;)
... i korki, albo chociaż ten górny. Na wszelki wypadek (drogie nie są).
Cytat:
Tak - normalnie w firmie zajmującej się tłumikami a co coś z nim nie tak? W ogóle najchętniej wymieniłbym cały kolektor, rury i tłumiki.. Pierdzi te auto jak nie wiem co przy bucie a niby dziur nie ma..
Ja sie nie znam, ale normalnie tam od przodu powinien być jeszcze jeden spaw ... a nie widzę. Przynajmniej po mojej amatorskiej wymianie jest, i wtedy nie pierdzi na łączniku. Dawno tego nie robiłem, bo nie mamy już w firmie palników acetylenowych. Sam szukam jelenia żeby mi pospawał wydech w paru miejscach, pewnie skończy się na tym że znajdę gdzieś wolny kanał i palnik ... a potem "zrób se sam". Swoją drogą niektórym fachowcom upał chyba szkodzi, liczą za materiał cenę detaliczną razy dwa plus dwie roboczogodziny po 150 PLN za godzinę. W dwie godziny to ja dwa takie wydechy naprawię, nawet jakbym musiał rury spawać z kilku kawałków (tłumiki nie, najtańsze są tak tanie że szkoda czasu na zaklejanie dziur).
-
Cytat:
Napisał
Zielony Do tego przesmarowałem mechanizm wycieraczek bo nie wyglądał najlepiej i w jednym miejscy na lakierze były krople rdzy z mechanizmu powyżej.Dodam tylko że w tamtym roku rozbierałem go na kawałki i składałem na smarze,plus nowe oringi od góry No ale przesmarowane i poskładane a w wolnej chwili muszę przedmuchać tylny spryskiwacz bo coś go zatkało.
Czynność związaną z czyszczeniem, staram się przeprowadzać co roku po zimie.
Jak rami, dociska dobrze?
-
2 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
lukq Czynność związaną z czyszczeniem, staram się przeprowadzać co roku po zimie.
Jak rami, dociska dobrze?
Nie sądziłem że w takim tempie postępuje degradacja ;-)
A wycieraczka zbiera lepiej mimo że dolegała na całości tylko ma mikro wycięcia i zostawia takie małe jak by rysy na szybie.Zmienię wycieraczkę całkiem i się zobaczy.
Widziałem kiedyś ori nowy mechanizm wycieraczek do maryśki za parę zeta ale myślałem że nie potrzebny hehe a tu by się przydał
Załącznik 4463
Pociągnę jeszcze elektronikę :tongue Byrrt a czy takie już będą Twoim zdaniem
Załącznik 4464
Oznaczenie na diodzie to: D66-200-04-NO-1BH. Wygląda na to że ma 200A więc już całkiem całkiem.
-
Zielony to już hydraulika a nie elektronika ;)
-
Cytat:
Napisał
byrrt Zielony to już hydraulika a nie elektronika ;)
Yyy że co bo zielony jestem i nie czaje :-k
Obok tego ze zdjęcia,stoi prostownik olejowy a wygląda jak transformator na słupie na terenach wiejskich.Wczoraj go otworzyliśmy bo mi nasadka z kompletu wpadła,to jak zobaczyłem jakie tam diody kąpią się w oleju to ciężko było uwierzyć :food:
-
-
Ja dziś znowu trasa rowerem. 125 km,miało być koło 200 ale upał i duchota straszna. Ogólnie jestem zadowolony średnia prędkość 29,5. Fakt że teraz leżę i nie mam na nic ochoty. Teraz temp jest ok 28*C. Masakra
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
ja dzis polikwidowałem piski w zamku. jeszcze muszę namierzyć co mi dzwoni w konsoli lub drzwiach na dołkach. to chyba jakaś luźna śruba lub nakrętka.
-
Cytat:
Napisał
Zielony yy że co bo zielony jestem i nie czaje
Chodzi o to że ja jestem elektronik a nie elektryk wysokich napięć i prądów - diody na tysiące amerów to dla mnie również abstrakcja ;)
Tak naprawdę to jak nie złożysz takiego prostownika to się nie dowiesz.. Problemem będzie też trafo ;)
hehe ogólnie budujesz "choleranie piekielną maszin" :P
Ja weekend spędziłem tak:
piątek - praca i po południu szkło/polter u znajomych,
sobota - ledwo się wyspałem w samochód po kwiaty, koszulę itp, i na ślub
niedziela - wróciłem przed 5tą a na 16stą poprawiny do 21 :P Co mam więcej gadać ;)
-
Nie zczaiłem o co Ci chodzi hehe.
No w sumie masz rację.A czy trafo da radę to nie wiem i muszę się mu dokładnie przyglądnąć.Dodam że wtórne nawinięte jest płaskownikiem więc troszkę mocy ma.
A co do weekendu to krótko mówiąc musisz się wyspać ;-)
-
Również miałem w weekend weselicho. Dzisiaj jeszcze były poprawiny "poprawin ;D", ale ja wykończony więc byłem krótko. W sumie to niedawno wróciłem.