To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
tko17
Dołączyłem do klubu rozwalonych docisków. 52tys km. 2017 sierpień czyli rzekomo poprawione sprzęgło. Robiłem redukcje przed progiem zwalniającym. Wyciągłem bieg i już się nie dało włączyć. Pedał sprężnuje. Wjechał na lawete o własnych siłach odpalany na biegu. 450 zł sprzęgło luk zamówione. Jutro bedę zmieniał. Dzieki Fiat za atrakcje.
W Punto 2 1.2 16v sprzęgło Luk-a rozleciało się po 50kkm, org wytrzymał 190kkm. A było to 2 lata temu. Z racji że od wymiany było 1,5r to zareklamowałem, oczywiście odmowa tłumaczona wadliwym układem wysprzęglania sprzęgła. Po 50kkm w docisku tego Luk-a wytarły się 3 blaszki uruchamiające sprężynę talerzową w docisku. Nie kopałem się z nimi, zmieniłem na Sachs-a. Niestety co raz większe beło produkują, i już znana marka nie jest wynacznikiem jakości.
-
Z ciekawosci mial ktos doczynienia z japonskimi sprzegłami Aisin?
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Z ciekawosci mial ktos doczynienia z japonskimi sprzegłami Aisin?
Bardzo dobry wybór. Mam w w dwóch samochodach, jeden z nich (Hyundai) mocno męczony przez mojego syna w KJS-ach i sprzęgło nadal żyje.
-
42 tys km i też coś ze sprzęgłem. Auto sierpień 2017.
Czekam na lawetę [emoji16]
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
Jakie to głowy na tym myślą, żeby takie sprzęgło wy..rało się zaraz po zakończeniu gwarancji.
-
W 2017 roku zalogowałem się na to forum bo miałem zamiar kupić Fiata Tipo i wtedy naszły mnie wątpliwości czy dobrze robię sprzedając swoją starą Skodę Fabię combi rocznik 2007 1.4 benzyna 80 km i czy Tipo, które jest dużo większym i co tu mówić ładniejszym ( ale tylko z zewnątrz ) samochodem. Ostatecznie nie kupiłem fiata Tipo i w sumie nic nie kupiłem nadal jeżdżę moją skodą, która obecnie ma przebieg 269 800 km i nadal fabryczne sprzęgło a z rzeczy, które zrobiłem w tym aucie od tamtego czasu to hamulce przód i tył koszt około 700 zł ( na oryginalnych częściach ) i i już 3 rozrząd ( też oryginalny ) koszt około 1500 zł. A z ułańskiej fantazji dołożyłem do wozidła tempomat koszt 350 zł i założyłem nową przednią szybę bo ta stara już po 12 latach była mocno porysowana Koszt 450 zł w markowym warsztacie firmowym producenta szyb na pierwszy montaż do skody. Jak tak czytam te wasze przebojowe historie z fiatem tipo to już się wyleczyłem z nowego samochodu szczególnie marki Fiat
-
Cytat:
Napisał
Przemko_2007
W 2017 roku zalogowałem się na to forum bo miałem zamiar kupić Fiata Tipo i wtedy naszły mnie wątpliwości czy dobrze robię sprzedając swoją starą Skodę Fabię combi rocznik 2007 1.4 benzyna 80 km i czy Tipo, które jest dużo większym i co tu mówić ładniejszym ( ale tylko z zewnątrz ) samochodem. Ostatecznie nie kupiłem fiata Tipo i w sumie nic nie kupiłem nadal jeżdżę moją skodą, która obecnie ma przebieg 269 800 km i nadal fabryczne sprzęgło a z rzeczy, które zrobiłem w tym aucie od tamtego czasu to hamulce przód i tył koszt około 700 zł ( na oryginalnych częściach ) i i już 3 rozrząd ( też oryginalny ) koszt około 1500 zł. A z ułańskiej fantazji dołożyłem do wozidła tempomat koszt 350 zł i założyłem nową przednią szybę bo ta stara już po 12 latach była mocno porysowana Koszt 450 zł w markowym warsztacie firmowym producenta szyb na pierwszy montaż do skody. Jak tak czytam te wasze przebojowe historie z fiatem tipo to już się wyleczyłem z nowego samochodu szczególnie marki Fiat
problemy ze sprzeglem ma znikomy procent uzytkownikow i to z poczatku produkcji. nie generalizuj ze czytasz przeboje z fiatem bo pozniej wejdzie ktos nowy na forum, ktory planuje zakup tipo i sie chwyci za glowe co to za same problemy z autem sa.
patrzac jak dobrze nadal sie sorzedaje tipo to problemow/awarii jest bardzo malo. ja mam tipo od sierpnia 2018 i nie mam z autem zadnych problemow, wrecz przeciwnie - z czystym sumieniem polecam samochod (jeden znajomy juz kupil i jest zadowolony).
fabia 2007 to jest inna generacja samochodow, nie ma co w ogole sie trudzic i pisac ktore auta byly lepsze/gorsze.
przed tipo jezdzilem nowa fabia (2015-2018) - to dopiero byl dramat, ile razy bylem w serwisie na gwarancji to sobie nie wyobrazacie. co 10k wymiana poduszek silnika bo fatalna guma po sezonie parciala i tluklo sie w silniku okropnie (w sumie 4 wymiany), wymiana wspomagania kierownicy (demontaz calej deski), problemy z tylnymi hamulcami bebnowymi ktore okropnie piszczaly (byla kampania nawrotowa ale nic to nienoomoglo), wymiana kompresora klimy bo syczal/wyl i srednio dzialal. do tego zima jak temp spadla ponizej 4stopnie to cale auto drzalo na kazdej mozliwej nierownosci, guma/uszczelki zero wygluszenia (nie pomagalo smarowanie uszczelek zadnym specyfikiem, nawet org mleczkiem rekomendowanym przez skode). auto mialem prawie 3 lata i 50k km. przesiadlem sie do tipo 1.4 95 i mam swiety spokoj.
przed fabia mialem jeszcze jedna fabie z 2004 i tam przez 180k km nie dzialo sie kompletnie nic.
na dzisiejszy czas tipo jest jednym z niewielu nieskomplikowanych aut robionych w miare po staremu
-
Cytat:
Napisał
Przemko_2007
Jak tak czytam te wasze przebojowe historie z fiatem tipo to już się wyleczyłem z nowego samochodu szczególnie marki Fiat
I bardzo dobrze dla Ciebie i dla nas!
A cały twój wpis ładuje w mojej szufladzie skategoryzowane jako jedno z tłumaczeń samemu sobie czemu jednak nie wydałem pieniadzy na nowe auto i o ile może być w tym sens jak ktoś jest o tym przekonany to o tyle jak ktoś pisze o tym na forum to raczej noe wierzy w swoje przekonanania albo cały czas próbuje sobie coś wmówić... ja ci przyklaskuje, dobrze zrobiłeś, uwierz w siebie. Stary benzyniak tani w eksploatacji jest lepszy niż nowy, inaczej by było jakbyś miał starego diesla... a tak, cóż powtórzę się: good choice!
-
Cytat:
Napisał
Przemko_2007
Jak tak czytam te wasze przebojowe historie z fiatem tipo to już się wyleczyłem z nowego samochodu szczególnie marki Fiat
trochę kwiatków faktycznie wychodzi , turkom niezbyt dobrze chyba idzie robota z tym tipo , ale z drugiej strony ja ostatnio często zerkam na forum focusa , bo interesuje mnie foka 3 fl - a przydało by się znać bolączki tego urządzenia drogowego przed zakupem , i tak szczerze to tam też różne cyrki ludzie mają z autami , jakby tak człowiek poszperał na forach , to by nic nie kupił , albo .... kupił hondę , reszta to śmietniki na kołach , im młodsze tym tandetniejsze
-
Cytat:
Napisał
Godfrey
albo .... kupił hondę
i bardzo dobre AC. Bo bolączką są znikające hondy z podjazdów ;)
-
To poczytajcie o wadzie fabrycznej skrzyni civic type r, praktycznie nie da się jeździć...
Wszystkie auta maja wpadki a producenci coraz wiecej za uszami...
-
-
Info z forum Hyundai....w i30 silnik 1,4 młode roczniki przy przebiegach 50-60 tkm też padają sprzęgła:smile: Wymieniają w ramach gwarancji...
-
Cytat:
Napisał
jaroslawrak
Info z forum Hyundai....w i30 silnik 1,4 młode roczniki przy przebiegach 50-60 tkm też padają sprzęgła:smile: Wymieniają w ramach gwarancji...
Pewnie ten sam dostawca co dla Fiata.
-
No duzo ich nie ma sachs albo luk, nie sadze ze to cos egzotycznego
-
Jeśli nadal jeździsz ta skoda to wytrzymaj ile się da,ja nigdy w życiu nie kupiłbym fiata.najgorsze auto jakie miałem w życiu.za kasę która wydałem na niego plus naprawy byłby teraz lexus is 300h, używany oczywiście z polskiego salonu.odnosnie kol.przemko 2007
-
Sachs Luk lub Valeo kiedyś były też sprzęgła AP w Fiatach. Dziś niestety mamy takie czasy że trzeba robić części z gównolitu
-
Cytat:
Napisał
Tomasz1976
Jeśli nadal jeździsz ta skoda to wytrzymaj ile się da,ja nigdy w życiu nie kupiłbym fiata.najgorsze auto jakie miałem w życiu.za kasę która wydałem na niego plus naprawy byłby teraz lexus is 300h, używany oczywiście z polskiego salonu.odnosnie kol.przemko 2007
Ciekawy jestem jakiego kolega miał Fiata 😄
Znam paru takich co i na skody narzekają i mają nowe z salonu wiec problemy sa w każdej marce tylko koszty naprawy inne. Ja mam juz drugiego Fiata w ciągu 6 lat i mnie żaden nie zawiódł póki co ale jak dbasz tak masz...
A problem z kołami dwumasowymi nie jest znany od dziś zaczął się od diesli a spowodowane to jest dużym momentem obrotowym współczesnych silników. W 1.4 tjet przyrost mocy po wciskaniu gazu jest odczuwalny i przyznam ze robi wrażenie jak ktoś pierwszy raz wsiądzie 😉
-
Akurat to za co odpowiada stricte fiat w sensie produkcji jakoś się mało psuje: montaż jest OK, silniki, skrzynie z FPT są OK (upalanie zaworów na lpg jest trochę poza konkurencją bo to nie wina samego silnika). Nie ma błędów konstrukcyjnych typurozlatujący się rozrząd, przegrzewnie silnika jak w fordzie, kawałki gumy z pasków rozrządu zatykające magistrale olejowe jak w PSA, padające skrzynie jak w oplu. Psują się na ogół rzeczy od tych samych dostawców co dla innych. I u tych innych te same graty psują się tak samo. Masówa na wielką skalę ma swoje prawa ale dlatego niemal każdy kowalski może sobie pozwolić na auto a wielu na nowe mimo nakladanych na nie podatków/kar itp.
-
Cytat:
Napisał
zbychbor
W chwili wolnej rozwierciłem docisk. Widać pęknięcie. Poniżej zdjęcie
Załącznik 32724
Ja właśnie wymieniłem sprzęgło w swoim. Pęknięcia słoneczka nie widać ale też nie próbowałem jeszcze się do niego dobrać jak kolega na zdjęciu pokazuje. na 99% będzie to tego typu pęknięcie, bo próbując uginać te języczki to 2 w jednym miejscu wyraźnie inaczej chodzą niż pozostałe dookoła.
Po wymianie sprzęgła jest niby wszystko OK, ale mam odczucie, że trochę za nisko bierze. Nie dam uciąć paznokcia u małego palca, ale wydaje mi się że stare jak jeszcze było dobre to brało nieco wyżej.