Spalanie 6.6 l z kompa, 534 km przejechane. 75% miasto reszta drogi do 90km/h. Klima 100% przebiegu. Z kija 7.2
To jest widok strony w wersji do druku
Spalanie 6.6 l z kompa, 534 km przejechane. 75% miasto reszta drogi do 90km/h. Klima 100% przebiegu. Z kija 7.2
Gaz do cls'a :D jebłem : D
Ten moment kiedy nie wezmiesz leków i marzenia pomieszają się z rzeczywistościa. Ale w sumie to kto bogatemu zabroni. Oczywiscie jesli mowimy o nowym nie nasto letnim trupie w cenie tipo tipo.
A w temacie CLSa500 to w 2015 roku miałem model 2014 w weekend z możliwością potestowania.
Przybył do mnie najwypasieńszy model testowy z fabryki w Stutgarcie [emoji16]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...941204d67f.jpg
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ot takie pytanko matematyczne: jak sie maja koszty amortyzacji takiego auta (czy tam utraty wartości jak zwał...) i inne koszty stale (przeglady ubezpieczenie itp)oraz zmienne nie obejmujace paliwa do samych kosztow paliwa.
Odpowiedz A: kilka-max. kilkanascie procent
B:Bardzo duzo
C: Nie wiem, nastepne pytanie.
Ten kto wybral odpowiedz A wygrywa wczasy w osrodku Corleone w Pruszkowie.
I tym samym wiadomo ze zakladanie LPG w miare nowym aucie tej klasy daje gówniane oszczedności patrząc na temat całościowo.
A kilkunasto letni-no cóż -co do kupowania roznych starych rzeczy na które człowieka nie stać gdy są nowe mam swoje, niepopularne zdanie.
trasa 2 x 750 km
slask - gdynia - ustka, 2 osoby, pelny bagaznik, klima
autostrada max 120 kmph (obroty <3k, silnik niedotarty jeszcze, przebieg 2800km)
krajowe zgodnie z przepisami
plynna, ekonomiczna jazda, bez zamulania, hamowanie silnikiem, itp podstawowe zasady eko jazdy
tankowane do wybicia:
41,94 litra -> 660,4 km = spalanie 6,35
38,78 litra -> 600,7 km = spalanie 6,46
spalanie wraz z docieraniem fajnie spada. zaczynalo sie od 11,4 7,27 6,88 i teraz te dwa powyzsze. staram sie tankowac tylko na shell
Wynik całkiem przyzwoity. Tylko pogratulować....
Po kilkunastu już tankowaniach największe realne spalanie miałem zimą 9,5l na krótkich odcinkach,a najniższe 6,3l w trasie +/-700km bez prędkości autostradowych.
Wszystkie pośrednie wyniki np.6,8l / 7,3l / 8,2l /8,5l / 8,8l były efektem jazdy mieszanej w różnych proporcjach.
Przejechałem już pierwsze 7 000 km. Średnia z dystrybutora wyniosła 9,9l. Cały przebieg przy włączonej klimatyzacji. Połowa kilometrów robiona w mieście ( poznańskie korki spalanie ponad 11l .... ), druga połowa w trasie ( tutaj spokojna jazda drogami krajowymi i wojewódzkimi spalanie schodzi poniżej 7l ). Wg komputera spalanie wynosi średnio 8,5l z całego przebiegu. Bardzo duże przekłamanie. W Punto w zasadzie informacja z komputera pokrywała się z obliczeniami spalania z dystrybutora.
Myślę nad gazem.
U mnie jeśli jest długa trasa, i jazda emerycka ze wzgl na duże natężenie ruchu, to wartości z kompa zbliżają się do wartości z dydtrybutora. Jest min rozbieżność, ale ok 0,1 l. Więc wszystko zależy od stylu jazdy..... i warunków drogowych. O jeszcze jeden czynnik do tego się dołącza: jak najmniej stania w korkach na luzie-bo spalanie wtedy wzrasta (to jest to wieczne 2,l spalania pokazywane przez komp)
15kkm pękło. srednia 6,1 komputer i 6,7 z dystrybutora.
Jak na T-jeta jest spoko, ale eksploatacja specyficzna -auto jeździ trasy w 90%. Zobaczymy jak będzie po pierwszej zimie.
Załącznik 34208
Załącznik 34209
U mnie po 15k średnia 8,7l/100km LPG fabryczny
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Zauważył ktoś wzrost zużycia paliwa w 95 z powodu zimy? Bo nie wiem czy się martwić.