To jest widok strony w wersji do druku
-
Minął tydzień od zakupu i pierwsze 500 km na szafie.
Co mi się nie podoba ?
Brakuje mi możliwości sterowania radiem w kierownicy ale to wersja POP i podobno tak ma być.
Przyzwyczaiłem się do tego w poprzednim aucie i teraz trochę brakuje.
Wyświetlacz - prawy górny róg po odpaleniu pokazują się trzy ludziki a dopiero po kilkunastu sekundach temperatura zewnętrzna.
Wolałbym mieć temp od razu.
Opadająca sprzączka od pasów na dol , pomimo czarnej spinki.
No i trochę brakuje tej mocy szczególnie przy wyprzedzania ale liczby mówią same za siebie 95 KM I 127 Nm .
Wiedziałem ze tyle będzie i juz. ..
Jeśli czegoś jeszcze nie wiem jak poprawić ( tematy z początku postu ) to czekam na porady bo z mocą juz się nic nie da zrobić.
Pozdro 😊
-
Cytat:
Napisał
marx30
Bez obrazy ale jak tak czytam to czasem mam wrażenie że ktoś pierwszy raz autem jedzie. Już na kursie prawa jazdy uczyli jak działa skrzynia i synchronizacja biegów i dlaczego na chama nie wrzucać jedynki i odczekać przed wrzuceniem wstecznego.
Nas nie uczyli takich rzeczy bo w moich czasach bieg pierwszy był już synchronizowany, w dodatku jak ktoś nie jeździł fiatami to się może zdziwić kiedy w instrukcji obsługi każą czekać 2sekundy po wrzuceniu sprzęgła aby wrzucić wsteczny. Aby nie było, że jestem gołosłowny przedstawiam cytaty z instrukcji innych aut z którymi miałem do czynienia, i nie ma tam wzmianki o czekaniu aby wrzucić bieg wsteczny, dla tego ludzie przesiadający się do fiata się dziwią, czemu wsteczny zgrzyta.
z instrukcji opla :
Bieg wsteczny: po zatrzymaniu
pojazdu nacisnąć pedał sprzęgła,
nacisnąć przycisk zwalniający
znajdujący się na dźwigni zmiany
biegów i włączyć bieg.
instrukcja vw golf:
-W stojącym samochodzie (silnik na biegu jałowym) wcisnąć całkowicie pedał sprzzęgła.
-przesunąć dźwignię przełączenia biegów w położenie środkowe (bez włączonego biegu).
-Nacisnąć dźwignię przełączania, przesunąć całkowicie w lewo i następnie do przedu, w położenie wstecznego biegu rys.106 lub rys.107, w sposób pokazany na schemacie przełączania.
z instrukcji renault:
Pojazdy z mechaniczną skrzynią biegów:
Należy ustawić dźwignię zgodnie ze schematem
znajdującym się na gałce 1 i, zależnie
od wersji pojazdu, podnieść pierścień
przesuwając go w kierunku gałki, aby włączyć
wsteczny bieg.
z instrukcji peugeot:
skrzynia 5:
Popchnąć dźwignię zmiany biegów
maksymalnie w prawo, a następnie do tyłu.
skrzynia 6:
Podnieść kołnierz pod gałką, a następnie
popchnąć dźwignię do końca w lewo i do
przodu.
Bieg wsteczny należy włączać po
zatrzymaniu pojazdu, na wolnych
obrotach.
Jak widać powyżej nie jest to żaden wymysł, że jesteśmy zdziwieni taka pracą skrzyni biegów, bo ja pierwszy raz spotkałem się, że sprawna skrzynia może zgrzytać bo po wciśnięciu sprzęgła najpierw muszę zapiąć pasy i włączyć radio i dopiero mogę wbić wsteczny:)
pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
Krzycholu
Minął tydzień od zakupu i pierwsze 500 km na szafie.
Co mi się nie podoba ?
Brakuje mi możliwości sterowania radiem w kierownicy ale to wersja POP i podobno tak ma być.
Za 350 była możliwość(sam zresztą przymusowo skorzystałem zamawiając tempomat).
Teraz można zamienić kierownicę.
-
Cytat:
Napisał
ksys
Nas nie uczyli takich rzeczy bo w moich czasach bieg pierwszy był już synchronizowany, w dodatku jak ktoś nie jeździł fiatami to się może zdziwić kiedy w instrukcji obsługi każą czekać 2sekundy po wrzuceniu sprzęgła aby wrzucić wsteczny. Aby nie było, że jestem gołosłowny przedstawiam cytaty z instrukcji innych aut z którymi miałem do czynienia, i nie ma tam wzmianki o czekaniu aby wrzucić bieg wsteczny, dla tego ludzie przesiadający się do fiata się dziwią, czemu wsteczny zgrzyta.
W skrzyni C635 nie trzeba czekać (6-biegowa) :wink:
Cóż, taki urok C514 :wink:
PS. Jedynka jest synchronizowana.
-
Ja mam 6 biegów i też zgrzyta jak się nie odczeka 2 sekundy ;)
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Ja mam 6 biegów i też zgrzyta jak się nie odczeka 2 sekundy ;)
Wsteczny masz obok jedynki? Dopytuję, bo może masz C514.6 (wsteczny obok 6), a tam trzeba czekać.
-
Wsteczny obok 6. Trzeba machać w prawo i dół
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Wsteczny obok 6. Trzeba machać w prawo i dół
Czyli C514.6 - "zgrzytająca".
-
Kierownica u mnie nie drży przy żadnej prędkości.
-
Mam 700 km na liczniku i skromną opinię mogę mu wystawić , co bym poprawił bo sprawia malutki problem ,włączniki siedzeń podgrzewanych za bardzo schowane w schowku przy gniezdzie zapalniczki ,podłokietnik mógł być bliżej kierownicy 5 cm by było ok,ale ma więcej zalet co uprzyjemnia jazdę ,spalanie mam według komputera 6,5 l , skrzynia pracuje jak trzeba zmienia biegi że pasażerowie nie czują tego bo ja widzę na wyświetlaczu jaki bieg ,wszystko działa nic nie skrzypi oby tak dalej
-
podłokietnik przesuwa się do przodu właśnie o te ok 5cm... Pociągnij, sprawdź...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
podłokietnik przesuwa się do przodu właśnie o te ok 5cm... Pociągnij, sprawdź...
Koledze pewnie chodzi o to ze mógłby jeszcze o ok 5 cm , tez tak uważam...
-
Celnik celnie odczytałeś ,przy moim wzroście 173 i ustawieniu kierownicy fotela ,przesunięciu podłokietnika do przodu jeszcze dla pełnej wygody brak kilku centymetrów ale da się żyć z tym
-
Serwus
Nie podoba mi się:
- brak możliwości wyłączenia LED
- opcja wygaszenia ekranu Uconnect 7'' zamiast wygaszenia całkowitego ekran wciąż świeci na szaro :)
- małe mankamenty typu niedoróbki uszczelek na drzwiach,
- brak miejsca na telefon
więcej mankamentów nie pamiętam.
Pozdrawiam
-
Co do telefonu to idealnym moim zdaniem miejscem na uchwyt jest okolica lewego słupka między nim a osłoną zegarów
-
Cytat:
Napisał
wajkii
Ja po uzyczeniu tipo t-jet wyleczylem sie z fiata. A jechalem z przekonany na 95% ze po jezdzie zloze zamowienie. Do plusow mozna zaliczyc prowadzenie przy malych predkosciach oraz wyciszenie i prace zawieszenia na dziurach. Audio tez daje rade. Niestety minusow jest znacznie wiecej. Egzemplarz mial niewiele ponad 2tys km i wyla skrzynia biegow na 2 i 3 biegu (nie bylo to wycie z nowosci, tylko z luzow jakie miala). Przy naglym dodaniu lub puszczeniu gazu jakis stuk, czyzby dwumas? Kolejny minus to prowadzenie przy wiekszych predkosciach (np ok 90), nagly manewr moze byc trudny fo opanowania, auto ma gumowy uklad kierowniczy, zawieszenie tez nie jest stworzone do szybszej jazdy. Powinni zrezygnowac troche z komfortu na rzecz bezpieczenstwa. Nie jestem milosnikiem zapie..., ale tez lubie miec przewidywalne auto. Tipo mialo tez slawna dziure po zmianie z 1 na 2, to jest nie do zaakceptowania. Zeby zmienic bieg, gaz w podlodze a auto najpierw zwalnia, pozniej nic sie nie dzieje i w koncu zaczyna przyspieszac? W aucie 120KM za ponad 70tys? No I na koniec spalanie. 50% jazda ok 110, 35% jazda 90-100, 15% miasto praktycznie bez korkow I komp pokazal 8,4 l/100km. W tym moze ze 3x ostre przyspieszanie, wszystko na dystansie 100km. Pozniej jeszcze 20km z typowo oszczedna jazda do 100km, 6 bieg plus 5km zjazdu po pustym miescie, komp pokazal spalanie 6,5. Nie do zaakceptowania, az macalem czy ktorys hamulec nie trzyma. Ponizej 2,5tys obr nic sie nie dzieje. Wiec niestety szukanie auta czas zaczac od nowa, faworyt cenowy i konstrukcyjny odpadl...
Sorry, ale wydaje mi się, że wcale nie zapoznałeś się dobrze z TIPO. Zgodzę się ze spalaniem, mogłoby być lepiej. Znajdą się i kierowcy, którzy spalą znacznie więcej od Ciebie. Ja jeżdżę TIPO SW codziennie 30 km do miasta, po mieście i z powrotem znowu 30 km (razem 60 km). Średnie z komputera to 6,3 max 6,7 l/100km - naprawdę. Trzymanie drogi super. Mam odnośnik, bo mam drugie auto też od nowości Mondeo 2.0 Tdci nieco lepiej się trzyma :). Na razie nic nie zgrzyta, stuka etc. Jeśli w ogóle jeździłeś to chyba uszkodzonym egzemplarzem. Auto jest w pełni przewidywalne. Świetnie trzyma się zakrętów (może to też zasługa kół mam 17''). Jeździłem Astrą i niczym nie odbiega Fiat od Niemca chyba, że ceną. Spalanie też podobnie, ale silnik mniej wyżyłowany. Za taką cenę super auto. Przyczepić się mogę jedynie do niedoróbek typu brzydko wykończone uszczelki na drzwiach, miałem poszarpane łączenie sufitu z kabiną etc. po prostu made in Turkey. Po 1000 km nie zauważam też turbo dziury. Po prostu nauczyłem się auta. Masz zbyt wielkie oczekiwania do auta i wiem, żeby je spełnić będziesz musiał poszukać auta od 100000 zł wzwyż. W tym segmencie nie ma aut bez wad dla Ciebie.
-
Ale jaka dziura. Proszę nauczyć się operować pedałami i nie będzie dziury. To tak jakby przedmówca czepiał się że przy wrzucaniu wstecznego skrzynia zgrzyta. A wystarczy poczekać 2 sekundy. Jak dla mnie auto boskie pomimo iż kilka razy byłem w aso
-
Nie pisalem o turbo dziurze. Tedybear, mam troche kilometrow za soba, jezdze wieloma roznymi autami, ale z taka dziura przy zmianie biegu sie jeszcze nie spotkalem. Kilka lat temu byla znacznie mniejsza dziura w octavi, az zaczalem szukac na necie i wiele osob o tym pisalo. Wiec skoro w 95% modeli jakimi jezdzilem noe bylo dziury przy zmianie biegu, mysle ze nie jest to kwestia nauczenia sie operowania pedalami. To fiat musi cos poprawic. Moje wymagania spelniaja 2 auta drozsze o 3tys od tipo, nie jest to astra, ona wychodzi taniej. Wiec nie musze celowac w ceny ponad 100k. Moze i trafil mi sie wadliwy egzemplarz na jezdzie, ale to pozwolilo wyrobic zdanie na podstawie wlasnych odczuc, a nie wypowiedzi innych. Co do spalania, przejechalem ta sama trase innym autem, mocniejszym, z tymi samymi predkosciami i komp pokazal spalanie o prawie 2l mniejsze. ...
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Ale jaka dziura. Proszę nauczyć się operować pedałami i nie będzie dziury. To tak jakby przedmówca czepiał się że przy wrzucaniu wstecznego skrzynia zgrzyta. A wystarczy poczekać 2 sekundy.
Kolejny forumowy ekspert. Dajcie już spokój z tym pouczaniem. To nie jest odosobniony przypadek. Nowością dla mnie jest to, że to opóźnienie przyspieszenia między biegiem 1 a 2 dotyczy również wersji T-jet. Wajkii dokładnie opisał to, co ma mój Tipo 1.4 16V - ta dziura odbiera przyjemność jazdy tym autem.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
-
Jedno pytanie: zgłosiłeś to do ASO? Jeśli nie to tak juz zostanie. Jesli zgłosi to 1000 osób ( i odpowiednio umotywuje np. że zagraża bezpieczeństw)u z miejsca będzie kampania serwisowa i zmienią to jebane oprogramowanie. Więc może zamiast biadolić trzeba się zorganizowac opracowac wzór pisma (bo na gębe to można sobie do końca życia za tym chodzić) i jak jeden mąż składać te papiery do ASO. Przy takiej ilości nie będą mogli tego zignorować, ewentualnie odpiszą że to wymóg norm emisji spalin (bo pewnie to jest powodem zamulenia i pewnie nie dotyczy jedynie fiata). Mogę się tego podjąć ale jak odbiorę auto i zobaczę jak bardzo mnie to wkurza.
Alternatywą jest throttle conroller i parę stów w plecy (ok 150 $).