Wymiana kół na letnie.
To jest widok strony w wersji do druku
Wymiana kół na letnie.
Dzisiaj zająłem się swoim Fiattari, bo miałem poczucie, że poupada. Od jakiegoś czasu nie działał mi prawidłowo odczyt temp. zewn., przez co automatyka nawiewu całkowicie ocipiała, a sterując manualnie musiałem ustawiać jakieś dziwne nastawy od min. do max. w zależności, co zobaczył czujnik zewn. Od czasu jak w/w czujnik skoczył na 99*, przestało mi działać sterowanie szyby pasażera z âguzikaâ kierowcy. Pomyślałem, że robi się grat z bryki, a tak byłem z niej zadowolony.
W związku, że pojawił się problem szyby, pomyślałem, a może mnie dopadło jakaś inna przypadłość i dla pewności rozpiąłem kostki przy drzwiach, ale nic nie zauważyłem. Lekko psiknąłem WD, spiąłem z powrotem. Test i niestety nic się nie zmieniło. Więc do roboty.
Na pierwszy strzał rozebrałam lusterko, jest tu na forum fajny opis foto, więc obyło się bez szkód. Zamontowałem czujnik (oryginał), test i wszystko gra, dodatkowo ożyła szyba pasażera :) .
Idąc za ciosem :) , wymieniłem filtr powietrza i kabinowy, oraz podjechałem do oponiarzy po letnie buty.
Z poczuciem, że dawno nie zrobiłem tak dużo dla fiaciora, wypiłem kawkę :)
A co to za czcionka? [emoji848]https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...431a5f65aa.jpg
Ciężko mi powiedzieć o co chodzi. Pisane na iPadzie, po Twoim wpisie sprawdziłem na iOS, Android i Windows, wszystko czytelne i bez krzaczków.
Na początku też mi ten post wyświetlał się z krzakami. Teraz wygląda w miarę ok. Aplikacja Tapatalk
Wszystko kwestia złego kodowania znaków.
Wymieniłem filtr kabinowy, w tygodniu jeszcze potraktuję wnętrze ozonem.
Dużo dłubania? Widziałem filmik, wydaje się to względnie łatwe. A w realu,trzeba na coś uważać żeby nie połamać?
Najtrudniejszy etap to wyciągnięcie schowka. Jest na 6 zatrzaskach, 3 po lewej, 3 po prawej stronie. Co prawda plastikowe, ale trzymają - trzeba trochę uważać, żeby tego nie połamać. Najlepiej zacząć ciągnąć schowek od dolnego lewego narożnika. Potem jeszcze trzeba uważać, żeby nie urwać kabla od włącznika oświetlenia lampki schowka - nie jest za długi. Ponowny montaż jest już formalnością.
Nie mam lampki to i czujnika więc powinno pójść łatwiej. Dzięki za porade
Dzisiaj wymieniłem olej w silniku oraz płyn hamulcowy. Olej Selenia 0W30, płyn Tutela Top4. Usługa jak co roku w Upromex Bydgoszcz. Sama usługa jakościowo OK. Ale tym razem ceny mnie zgięły, wzrost o 40% RR.
Umówiłem się też na wymianę rozrządu w maju. Zaproponowano mi cenę za usługę 600 zł.
Ehh, jak dobrze, że sam zroibłem w 500X. Wczoraj zabrałem się za Grande Punto, w którym ASO z Bydgoszczy (kilka lat temu straciło autoryzację) dwa razy wymieniało pasek. Co się rzuciło w oczy:
1. Uwalony gwint od śruby trzymającej czujnik wałka rozrządu.
2. Uszczelniacz w wymaganych miejscach pokrywy zaworów ściągany śrubokrętem/czymś metalowym zamiast plastikową szpatułką.
Dziś będę zdejmował zawieszenie silnika i pasek rozrządu. Ogólnie lekki wkurw jest :mad:
A te blokady z 500X pasują Ci do Punto, czy każdy ma swój rodzaj ?
Czy programem alfaobd wyłączę w X-ie brzęczyk pasów?
Dzisiaj odebrałem samochód po wymianie rozrządu oraz filtrów MA i Turbo. Operacja robiona po 5 latach i przebiegu 51 tkm. Rozrząd komplet firmy INA (pasek/pompa/rolka), filtry Mopar.
Stare części : pompa i rolka działają jak nowe, pasek OK, ale na złączu od środka mikro-rysa, filtr MA jak nowy - czysty i bez uszkodzeń (zastanawiam się czy w przyszłości w ogóle go ruszać), filtr Turbo z lekkim odcieniem "żółci", będę go zmieniał zawsze z rozrządem. Auto używam na Seleni i oceniając filtry, tak będę kontynuował.
Serwis robiłem w Bydgoskim "Upromex" i spokojnie mogę polecić firmę. Na tą chwilę nie zauważyłem najmniejszych uszkodzeń/deficytów w samochodzie. Koszt zabiegu 600 PLN.