No to źle sądziłeś, bo np. w przypadku manuala w 500X wszystko jest na siłownikach jak w automacie, tylko kilku elementów brak. Manual może być całkiem "wypasiony" ;-)
To jest widok strony w wersji do druku
No to marx30 i krówka się mylicie :)
Klima manualna nie ma żadnego sterownika klimy, a włączeniem sprężarki steruję body computer, który wysyła zadanie do centralki silnika aby włączył sprężarke poniżej wstawiam schemat manualnej :
Załącznik 36169
Dlatego kjk nie mogłeś się połączyć bo manualna klima nie ma żadnego sterownika :)
Czy w manualnej czy automatycznej sprężarke fizycznie włącza komputer silnika, bo do niego podłączona jest sprężarka poprzez przekaźnik.
Także krówka już nie wyskakuj co jest w 500 bo to akurat nikogo na podforum tipo nie interesuje, w tipo manual
jest manualny, na linkach bez jakiegokolwiek sterownika i sprawa wyjaśniona i wątek zamknięty :)
No i super. Dzięki za info :-)
JTN jak się spotkamy to Ci pokażę ;-). Normalnie się łączę z klimą starym ELMem z 2010 roku i tak jak pisałem mogę włączyć podświetlenie, diody na przyciskach, siłownik obiegu zamkniętego i wentylator. Funkcje związane z innymi siłownikami po prostu nie działają. Co ciekawe w Alfaobd jest tylko jeden rodzaj sterownika klimy i łączy się z manualem i pewnie z automatem. No i jeszcze jedno - są wersje tipo z załączaniem obiegu zamkniętego wajchą - może do nich się tyczy ten schemat.
Krówka nie strasz bo jeden z powodów dla którego unikam automatu to są te cholerne silniczki które jak się zawieszą to trzeba pruć cały kokpit ;-). Ale u mnie są linki na szczęście.
Myślałem za to że uda mi się wyłączyć ten wkurzjący patent że jak daję nawiew na szybę to się włącza sprężarka ale nic z tego
U mnie obieg zamknięty włącza się mechaniczną wajchą i nie ma automatycznego uruchamiania klimy przy nawiewie na szybę, więc być może i sterowanie jest rozwiązane inaczej niż u Marxa.
I znów coś odkryliśmy ;-).
Czyli w 1.4 Tjet jest jak zwykle inaczej - później sprawdzę schematy w Tjet klimy manualnej :)
Jest Denso klimatyzacja automatyczna i jest Denso klimatyzacja manualna . Dwa różne sterowniki .I nie tylko w T-jecie.
No już sprawdziłem w dokumentacji i mogę powiedzieć, że w sedanie manualna klima nie ma żadnej centralki i nie ważne jaki silnik, centralki brak, czysty manual.
W HB/SW manualna ma mini centralkę klimatyzacji, która steruje "SIŁOWNIKiem PRZYSŁONY WLOTU POWIETRZA ZEWNĘTRZNEGO / RECYRKULACJ" i regulatorem prędkości wentylatora :)
I to by było na tyle, sprawa wyjaśniona, dlatego kolega kjk nie mógł się połączyć bo ma sedana, a sedany nie mają centralki, a marx30 się połaczył bo ma HB/SW, w którym jest centralka w manualnej klimie :)
Normalnie jestem zaszczycony że mam tak wypaśną centralkę ;-) . Tyle że tego skur..syństwa z włączeniem się sprężarki przy nadmuchu na szybę nie umiem wyłączyć.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
W opisie w alfaobd jest napisane że nie denso tylko marelli ale i tak jeden pies.
Witam.
Kupiłem w sklepie Play pełną wersję AlfaObd. W przyszłym tygodniu będe wymieniał olej. W związku z tym mam pytanie.
Czy w zakładce Instrument Panel mam kliknąć "wymazanie informacji usługi", czy może "odległość od ostatniego serwisu nadpisać".
Posiadam wersję Tipo Tipo
Wymazanie informacji usługi trzeba zrobić.
Pod warunkiem, że liczba kuponów serwisu będzie większa od zera. Za każdym ustawieniem flagi resetu serwisu parametr liczby kuponów zmniejsza się o jeden. Proponuję od razu poprawiać wartość flagi kuponów odpowiednią opcją do wartości 9.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Tego nie ruszasz. Samo się ustawi, jak i data serwisu.
Może informacja przyda się komuś do zakupów.
Mój sprzęt:
- STN1170 ELM327 v3, wersja z kablem USB, od Viakena,
- niebieska przejściówka,
- kabelek USB OTG do smartfona (np. z Allegro, za grosze).
Soft: AlfaOBD, wersja na Androida.
Wszystko działa, można aktywować menu świateł dziennych, DRL dropout, osiowanie proxy przechodzi bez problemu :cool:
Jaki masz model telefonu? Bo np w hiawei otg jest ale kamera np nie działa
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
A tak przy okazji, może ktoś wie, jak się nazywa funkcja odpowiedzialna za zapalanie świateł pozycyjnych w momencie otwierania samochodu? Wyłączenie "welcome feature" nic nie zmieniło...