To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
Cytat:
Napisał
pawka
U mnie czerwona dioda zapala się gdy przejadę ponad 300 km a na czerwonej spokojnie przejeżdzam jeszcze 150-180 km - razem na zbiorniku /tankuję 42-43 L LPG/ daję rade ok. 500km co daje mi spalanie na poziomie +- 8,6 L LPG/100 km / 20% miasto + korki , 30% autostrada max 140 km/h - 50% drogi zwykłe max 100Km/h/ .Przejechałem już na gazie prawie 25000km i moje średnie spalanie LPG praktycznie jest takie same. Raz czy dwa pozwoliłem sobie na autostradzie zrobić trasę ok. 300 km jadąc 150-170 km/h to spalanie wyniosło jak pamiętam coś koło 10,5-11 L.
Generalnie tej diody czerwonej nikt Ci nie wyreguluje żeby pokazywała np. 10 l w zbiorniku - w AGSląsk gdzie serwisuję inst. gazową powiedziano mi że TTTM i urządzonko to żyje swoim życiem
12 L/100km w trasie to dużo i instalacja wymaga najpewniej dobrej kalibracji ale bardzo dużo zależy także od techniki i sposobu twojej jazdy a tu niestety wiedzy nam brak ....
czy na zbiorniku masz też zegar wskazujący poziom gazu?, jeśli tak, to ma on też możliwość podregulowania ( popuszczasz śrubeczkę i przekręcasz zegarem w lewo bądź prawo w zależności w którą stronę przekłamuje), jeżeli nie, to przez soft można ustawić dokładniejsze odwzorowanie poziomu gazu do wskazań diodami,
-
Nie ma co patrzyć na ten wskaźnik LPG. One po prostu źle pokazują. Sprawa prosta. Tankujesz do pełna, resetujesz trip B i jeździsz tak długo aż Ci zacznie piszczeć i migać kontrolka z gazu i przełączy się na PB. Potem tankujesz i sprawdzasz ile Ci wejdzie. Podejrzewam, że będzie wszystko dobrze.
Co do spalania to 12L to niby dużo po trasie ale nie napisałeś z jakimi prędkościami - może zasuwasz po 160 i więcej to wtedy tyle wypije.
Przy normalnej jeździe powinien w trasie spalić z 7-8-9 litrów ? po mieście 10-12 możliwe do osiągnięcia.
-
Cytat:
Napisał
firemanek
czy na zbiorniku masz też zegar wskazujący poziom gazu?, jeśli tak, to ma on też możliwość podregulowania ( popuszczasz śrubeczkę i przekręcasz zegarem w lewo bądź prawo w zależności w którą stronę przekłamuje), jeżeli nie, to przez soft można ustawić dokładniejsze odwzorowanie poziomu gazu do wskazań diodami,
w teorii może i wszystko pięknie i prosto wygląda - szkoda ,że praktyka idzie swoją drogą - po pierwsze nie mam dostępu do "softu" Tartarini a jakbym miał to i tak się na tym nie znam / jak 99,9 % osób na tym forum/ , a po drugie w AGŚląsk /i nie tylko tam/ powiedziano mi jak mi powiedziano /czytaj powyżej/- podsumowując - dałem spokój dobrze jest jak jest - praktycznie zawsze wiem ile mam jeszcze gazu i ile na nim pojadę - a puki co zbiornik z PB prawie zawsze pełny a co najważniejsze samochód pali i jeździ na gazie jak marzenie - a tak na marginesie jest to moj 4 samochód z gazem i zawsze wskazania wskaźnika gazu mniej lub bardziej można było sobie za przeproszeniem w d... wsadzić
-
Są one orientacyjne wiec nie wiem po co drążycie temat
-
Ja mam pierwszy samochód w gazie i na początku chciałem, żeby to jakoś wyregulowali, ale się nie udało. Teraz po zatankowaniu kasuję trib B jak zapali się czerwona dioda na gazie to sprawdzam na liczniku ile jest kilometrów, przy 440-480 jest koniec gazu więc tankuję odpowiednio wcześniej i nie martwię się że raz świeci się rezerwa,a potem dwie czy nawet trzy diody na zielono bo to nic nie daje.
-
Witam. Zamówiony T-Jet SW z fabrycznym LPG. W związku z powyższym mam pytanie. Jak wygląda kwestia przeglądów/regulacji instalacji LPG po okresie gwarancyjnym w razie potrzeby? Da się to zrobić poza ASO np. u jakiegoś lokalnego przedstawiciela Landi Renzo czy Fiat poblokował dostęp do elektroniki?
-
@TipFan podpinam się pod twoje pytanie. Oficjalny serwis LPG LandiRenzo jest w Krakowie (fugazi), ja mam kawałek drogi do nich. Jak będę odbierał swojego to się dopytam w ASO jak to jest po gwarancji.
-
Fugazi niestety nie ma najlepszych opinii
-
Czy w opcji z fabrycznym gazem powinienem dostać homologację do butli?
-
No jasne .Nie tylko homologację ale wszystkie papiery . Jakie zawory ,jaka elektronika wszystko powinieneś mieć .Jak nie będziesz miał papierów na butlę to ni przejdziesz przeglądu za rok
-
To muszę jutro zadzwonić, może właściciel samochodu, czyli firma leasingowa, to ma (nie potrzebowali tego do rejestracji?). Jak pytałem o kartę pojazdu, to powiedzieli mi, że właśnie leasingodawca ją ma u siebie.
Homologacja to rozumiem, ale jakieś inne papiery? W obecnym samochodzie przy przeglądzie tylko homologację wołali, w tym roku nawet nie chcieli papieru, bo mówią że jest w systemie.
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
No jasne .Nie tylko homologację ale wszystkie papiery . Jakie zawory ,jaka elektronika wszystko powinieneś mieć .Jak nie będziesz miał papierów na butlę to ni przejdziesz przeglądu za rok
W fabrycznej instalacji lpg masz wpisane w homologacji pojazdu. I tyle w temacie, zadnych innych papierow oprocz kwitu na zbiornik (tzn. dopuszczenia UDT zbiornika do eksploatacji) miec nie trzeba. Chyba ze ktos znow nazywa instalke wkladana u dealera (najczesciej tartarini) instalacja fabryczna co jest nieprawdą.
-
Poszukiwania trwają. Leasingodawca twierdzi, że raczej nie ma, potem telefon do salonu, a tam odpowiedź że przekazali leasingodawcy, bo bez tego nie zarejestrowali by samochodu. Kolejny telefon do leasingodawcy, że w sumie to muszą sprawdzić, bo papiery poszły do centrali.
Może są jeszcze jakieś dokumenty, które powinienem mieć, a nie dostałem lub muszę sprawdzić, czy posiada je leasingodawca?
Kartę pojazdu ma firma leasingowa. Ja dostałem Instrukcje, książkę serwisową z przyklejonym certyfikatem gwarancji i jakiś kod do radia.
Czy homologacja na samochód to jest jakiś oddzielny dokument, który też powinienem dostać?
-
Kupując samochód dostałem fakturę, homologację (bez której nowego auta nie da się zarejestrować) i kwit z UDT na zbiornik. Kwit na zbiornik będzie co rok potrzeby przy przeglądzie. Na podstawie homologacji zarejestrowano auto i wpisano jego parametry ( w tym rodzaj paliwa). Nie wiem czy będzie później potrzebna
-
Homologacja już nie będzie potrzebna ale badanie zbiornika potrzebne przy każdym przeglądzie okresowym (czyli co rok). Może teraz się to zmieni bo przy nowej bazie danych jak raz wpiszą to będzie już obowiązywać
-
To w takim razie pewnie homologację auta ma firma leasingowa, skoro bez niej nie zarejestrowałaby samochodu.
Odnośnie homologacji na butlę, to już to przerabiałem, jak kupowałem używane Punto. To był mój pierwszy samochód z LPG i o tym, że powinienem coś takiego dostać od sprzedawcy dowiedziałem się dopiero na przeglądzie. Wystąpiłem o kopię do tej instytucji, która to nadzoruje (nie pamiętam skrótu). Dwa lata temu homologacja straciła ważność, pojechałem przebadać butlę i wystawili mi nową, na kolejne 10 lat. W tym roku na przeglądzie już o nią nie prosili, bo ponoć widnieje w systemie. Nie wiem na ile wpływ na to mógł mieć fakt, że jeżdżę cały czas na tę samą stację diagnostyczną.
-
Czy jest możliwość założenia instalacji lpg u dealera bez utraty gwarancji?
-
Cytat:
Napisał
kede86
Tak
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
kede86
Najlepiej jakbyś zapytał się o warunki w tym aso, w którym chciałbyś założyć instalacje.
Bo z tymi warunkami może być różnie. W jednym aso założysz i masz niby dalej gwarancję na auto, a w innym aso w razie problemów z silnikiem zrzucą winę na instalację i robi się mały problem..
-
Czy w przypadku fabrycznego LPG i tego całego układania silnika przez pierwsze kilometry są jakieś przeciwwskazania, żeby robić to na LPG? Krótko mówiąc pierwsze kilometry lepiej robić na PB, LPG, czy bez znaczenia?