To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Opony Letnie -
https://www.oponeo.pl/dane-opony/kor...l-zr#244379261
ja do naszej kupiłem Kormorany, i całkiem pozytywnie mnie zaskoczyły, na mokrym się całkiem dobrze zachowują.
A padł wybór na nie, bo auto w 99% jeździ po niezatłoczonym mieście.Ale kolega ma też ten sam model w swojej Cromie tylko 18'' , i też zadowolny, a robi trasy.
-
Jeżdżę dużo w trasie. Z prędkościami autostradowymi plus;)
Więc opona na pewno musi dobrze odprowadzać wodę i "trzymać" się nawierzchni. Dlatego tez pada wybór na opony nazywane "premium", choć osobiście nie wiem skąd ta nazwa, a nie np na niskobudżetowy zestaw.
Z drugiej strony jak liczę i kalkuluję to wychodzi koło 2 tys z wymianą, a to już sporo ....
Co do Continental, to jeździłem na 5 premiumsportcontact i jazda była ok.
Te rainsport są tez ok z tego co czytam.
Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
-
Na deszczu sa super uniroyal.
-
Na zimówki mam Dębica Frigo HP2 na aluminiowych felgach 16-tkach.
Na letnie zamówiłem Dębica Presto UHP2
Przy oponie 225/45/R18 opór toczenia C przyczepność na mokrym A i hałas 67dB
Index 95Y opony wzmocnione XL
Długo analizowałem i w cenie opon ekonomicznych do 350 pln za sztukę - na papierze - są bezkonkurencyjne.
-
-
Pewnie Imepriale.
Ja na próbę, i namową znajomego, który bodjaże już 4 lub 5 sezony użytkuje o takie opony zimowe
https://www.oponeo.pl/dane-opony/zee...v-xl#235982884
I 2 lata temu sam je kupiłem ale w cenie 1000zl na oponeo, i jestem mega pozytywnie zaskoczony nimi.
-
To teraz robi mi się niezły mętlikl w głowie. No cóż, od tego jest forum aby każdy podzielił się swoimi spostrzeżeniami.
-
Cytat:
Napisał
Cinek1
Pewnie Imepriale.
Ja na próbę, i namową znajomego, który bodjaże już 4 lub 5 sezony użytkuje o takie opony zimowe
https://www.oponeo.pl/dane-opony/zee...v-xl#235982884
I 2 lata temu sam je kupiłem ale w cenie 1000zl na oponeo, i jestem mega pozytywnie zaskoczony nimi.
Imperiale a jakże [emoji41]... Śmierdziały gumą jak prawdziwe opony czy też chińskie trampki w latach 80tych. A poważnie to opona dobrze zrobiona ,trakcja bez zarzutu to po co przepłacać. Wyglądają też nieźle.
Wysłane z mojego Nokia 6.1 przy użyciu Tapatalka
-
@lukq jeśli chcesz mieć bdb opony na deszczu, to uniroyale spełniają to rolę bardzo dobrze.
-
co to good year efficientgrip moge powiedziec tyle, że były cichsze niż bridgestone turanza (skoda octavia II 205/55/16) ja jestem daleki od wyrokowania ktora opona jest lepsza a ktora gorsza bo..ja jakos nigdy nie mam jakiś dziwnych akcji na drodze, piszczenia opon na rondach, aquaplaningow na co 3ciej sobotniej wyprawie do lidla- bez roznicy jest dla mnie czy jade na barumach, kleberach czy dunlopach.
Sam kupiłem sobie teraz na lato kormorany ultra high performance 225/45/18... nie mam tylko alusów.;D
-
Zgodzę się z Tobą, że każdy wzgledem tej samej opony może mieć różne odczucia. Dla ważne to odporwadzenie wody, przy prędkościach 90+, oraz stosunkową cicha opona na suchym.
-
W innym aucie miałem rainexperty,na mokrym super ale trwałość już nie tak bardzo.
Poleciały po dwóch sezonach. Może przez trasy DE-PL-DE...szczególnie przez Czechy i kręte drogi pogranicza z Niemcami...
-
Kwestia mieszanki. Uniroyale to dość miękkie opony. Przyczepność i odprowadzanie wody są super, ale kosztem ścieralności.
-
Cytat:
Napisał
ciril
Kwestia mieszanki. Uniroyale to dość miękkie opony. Przyczepność i odprowadzanie wody są super, ale kosztem ścieralności.
I swoją mokrą robotę robią tylko do deszczowego twi.
Wysłane z mojego Nokia 6.1 przy użyciu Tapatalka
-
W zasadzie to złego słowa nie mogę powiedzieć o oponach Uniroyal. Rzeczywiście miękka mieszanka robi dobrą robotę, jeżeli chodzi o przyczepność, ale miękka mieszanka ma też to do siebie, że szybciej się zużywa, zwłaszcza, jeżeli nie ma się poprawnie ustawionej zbieżności opon.
Dlatego mimo ich zalet, wielu decyduje się na trochę jednak twardszą mieszankę, na której można jeździć dłużej.
Jeżeli ktoś dysponuje trochę większym budżetem, to całkiem dobrą opcją wydają się być opony marki Michelin. Odsyłam do ich specyfikacji: https://www.oponeo.pl/opony/michelin.
-
Spedek, ty weź kolego i zobacz tą chorą cene za te micheliny.
-
Ja tydzień temu zamówiłem ponownie Zeetexy HP2000 VFM - link.
Cena śmiesznie niska (185 zł), a z poprzedniego kompletu byłem naprawdę bardzo zadowolony. Miękkie, dobre na wodzie, bardzo ciche.
Jedyny mankament: bardzo szybka ścieralność. Trzeciego sezonu by u mnie nie przejechały (jazda dynamiczna, cały czas 4 osoby + bagażnik), obecnie zostały jakieś 2,5 mm bieżnika.
Jednak jeśli mam przeliczyć, ile one kosztują i że za niecałe 1600 zł przejeżdżę 4 sezony, to jest to dobry zakup. Za tę cenę...
-
Cytat:
Napisał
Damn
Ja tydzień temu zamówiłem ponownie Zeetexy HP2000 VFM -
link.
Cena śmiesznie niska (185 zł), a z poprzedniego kompletu byłem naprawdę bardzo zadowolony. Miękkie, dobre na wodzie, bardzo ciche.
Jedyny mankament: bardzo szybka ścieralność.
Trzeciego sezonu by u mnie nie przejechały (jazda dynamiczna, cały czas 4 osoby + bagażnik), obecnie zostały jakieś 2,5 mm bieżnika.
Jednak jeśli mam przeliczyć, ile one kosztują i że za niecałe 1600 zł przejeżdżę 4 sezony, to jest to dobry zakup. Za tę cenę...
a nowa opona to... nowa opona.
-
Jakimi głównie parametrami się sugerujecie?
Oporem toczenia, przyczepnością na mokrej i głośnością?
Czy czymś jeszcze?
-
Ja zanabyłem drogą kupna "225/45r18 DĘBICA UHP2XL opony letnie RANT" założę w przyszłym tygodniu i zobaczymy co z tego wyjdzie :) kierowałem się hałasem i hamowaniem na mokrym... jakie będą rezultaty -> dam znać :)