Szkoda, że dawno skończyła się "era niewinności" gdy 150 czy 200 koni urywało głowę...
When too much is not enough...
To jest widok strony w wersji do druku
Szkoda, że dawno skończyła się "era niewinności" gdy 150 czy 200 koni urywało głowę...
When too much is not enough...
Jest bardziej wytrzymały i ma "większe mozliwosci" od kappy np.
W 16vT można pójść w 2,2.
Największą zaletą jest nie tyle zwiększenie wytrzymałości ile zwiększenie pojemności. W obu wypadkach zwiększa się skok co przekłada się na lepsze budowanie momentu kosztem ograniczenia szybkobieżności i zwiększeniem obciążenia panewek.
Im większa moc tym większe obciążenie panewek - zawsze ;)
Generalnie każdy silnik o dużym skoku ("long stroke") bardzo mocno obciąża główne łożyska. 16vT jest w swojej klasie pojemnościowej typową jednostką długoskokową. Przekłada się to na charakterystykę którą można określić jako "low rev torque" ;)
I tu można przytoczyć słynny cytat, puk puk
kto tam?
panewka
żeby tego uniknąć warto dogladac ich stan i wymieniać.
koniec ot
Ja juz naprawde mozna powiedziec ze im wiecej wiem tym bardziej zdaje sobie sprawe jak malo wiem, jedni mowia lac 10w60 , inni 10w40 seleni katalogowe , jedni pisza ze to stara konstrukcja i ze nie wytrzymuja panewki bo slabe materialy (moge przytoczyc cytaty i zrodla tych madrosci...), inni pisza ze te 280 koni z seri to nic zlego , przy czym o ironio te slabe padaki zdechlaki i najgorsze siepy wedlug 90% uzytkownikow forum fckp , to znakomite bazy dla samochodow np RAMA RACING , tam jest 5xx hp i wiecej z tego slabego delikatnego silniczka na tak slabych gratach, ludzie! w takim razie na jakim oleju oni jezdza czemu im panewek dwa razy w roku nie wywraca?? coraz wiecej siana w glowie przez ten brak konkretow... moze dol inny ? panewki inne ? przerobiony uklad olejowy sam juz niemam pojecia , a chlopaki jezdza potworami i sie ciesza...:(
PS: Fiat Coupe 16V Turbo GT3582r - YouTube
+1000 HP Lancia Delta RR1 by Rama Racing: LAUNCH + start up + drag race - YouTube
Powiedzmy sobie wprost: budowa i utrzymanie silnika mającego 250KM z litra to dla zwykłego zjadacza chleba finansowy kosmos. W takim silniku bardzo rzadko zostaje cos z serii.
Każdy 20 letni silnik to skarbonka bez dna.
Co do tego czy dany silnik pada... Cóż, napewno te silniki które są popularniejsze są trwalsze ;)
Fiat Coupe 41000.00 PLN. stary sącz - otoMoto.pl
to jest standardowy kolor fiata coupe ? taki grafit?
Nie mam pojęcia.
Moon Grey jest śliczny
Dotarło wczoraj ;)
Załącznik 13713Załącznik 13714
A'pexi B-)
Coś mi się wydaje, że muszę zajrzeć do tylnych hamulców. Dźwięki jakie wydają wskazują, że coś tam hamuje gdy nie powinno.
Poza tym już za kilka tygodni spotkanie właścicieli Coupe...a później auto idzie do wymeldowania a ja biorę się za drugiego Fiata ;)