Pop sedan 2017 u mnie jest suwak.
To jest widok strony w wersji do druku
W sedanie chyba w każdym z manualną klimą jest suwak.Ale mogę się mylić bo mam automat.
A ja bardzo lubię ten suwak ,Kwestia gustu nienawidzę natomiast dotykowego radia.
No to widać że sedana i hb różni trochę więcej rzeczy niż na pierwszy rzut oka.ale komfort użytkowania podobny Ale klapka obiegu wewn w odróżnieniu od klap mieszania powietrza nie jest chyba awaryjna. I jakby co to wymienialna chyba bez prucia deski.
Są plusy dodatnie i plusy ujemne...
Suwak jest lepszy jak ktoś ma nos wrażliwy. Stare rozwiązanie i pewnie modne są teraz ekrany ale ja lubię wygodę a że np. czuję dieselka i zmieniam często na zamknięty na moment (jak truciciel znika to otwieram) to łatwiej mi automatycznie ręką zmienić bez patrzenia na przycisk. Podobnie by te gałki trzy mogli zrobić (żeby po dotyku człowiek od razu czuł która gałka od zmiany mocy nawiewu a która od przekierowania na szybę/nogi). Nie używam tych gałek tak często jak suwaka do "diesel mode" ale też by było miło bez patrzenia to zmieniać (nakleję sobię chyba wypustki na te korki, żeby nie było potrzeby macania od lewej i liczenia:) Nie wyobrażam sobie patrzenia na tablet i doklikiwania się - już lepszy przycisk wg mnie ale suwaka nic nie zastąpi jak chodzi o wygodę, bez problemu się go ręką w ciemno wyczuwa.
A ja bez problemu trafiam za każdym razem w przycisk do zamykania obiegu. Używam go to wiem gdzie jest intuicyjnie, tak jak Ty wiesz gdzie masz suwak :-)
Chodziło mi bardziej o to, że suwak się wyróżnia (pokrętła są trzy a guzików nie wiem ile ale też nie jeden w mojej wersji, więc nie ma porównania z suwakiem). Jak by były dwa suwaki lub więcej jak np. w Corolli i wszystkie w poziomie to już by się tak łatwo nie odróżniały w dotyku od przycisków i by człowiek musiał rzucać okiem przy zmianie nawiewu na ikonkę bo szło by się pomylić. Zwyczajnie mega sprytnie to pomyśleli, że jest jeden bo tego suwaka się w mieście bardzo często używa i tak jak gały do zmiany biegów - automatycznie i bez patrzenia bo też nie ma obok drugieł gały i dzięki temu nie patrzę na nią bo też nie ma szansy na pomyłkę:) nawet w zimie w rękawiczkach czuć w dotyku że się najechało na suwak a nie na guziki. W sumie nawet jak bym sobie na pokrętłach nakleił wypustki to w rękawiczkach pewnie nie wyczuję i będę musiał rzucić okiem lub liczyć od lewej pokrętła bo są za blisko siebie, żebym po odległości wyczuł za które złapałem (guziki w mojej wersji też są bardzo blisko tak nawiasem, nie wiem jak inne wersje ale w sedanie Tipo Tipo nie są rozmieszczone po rogach tylko obok siebie i po dotyku się nie wyczuje).
Znalazłem fotkę żeby to lepiej zobrazować - w mojej najtańszej wersji tak to wygląda: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:F...ze_(MSP16).jpg (przyciski nie dość że nie w drewnie delikatnie mówiąc;) to jeszcze obok siebie, więc w tej wersji trzeba na ikonki zerkać przy klikaniu w guziki, co innego jak by były np. po jednym w każdym rogu dechy, wtedy pewnie równie wygodnie jak suwak by się to obsługiwało, choć komfort względem dziwnego wyglądu niezbyt dobrze się sprzedaje i chyba nikt takich dech nie robi, żeby nie było pośmiewiska:).
Szkoda ze guziki na kierze są kodowane (tzn idą po linii lin). Gdyby były analogowe albo jako drabinka rezystorowa to bym sobie ogarnął i np. Z przycisku aktywnego tempomatu którego nie mam zrobił bym sobie właśnie obieg zamknięty no ale może jakoś się uda . i tu jest przewaga elektrycznej klapy.
Wyciszenie i zawieszenie to jakaś porażka. Raz jechałem qashqai a raz tipo. Tipo jakbyś po kamieniach jechał, wszystko czuć...
Co do zawieszenia to podzielam powyższą opinie. Ciche jest tylko na gładkim asfalcie, wystarczą drobne nierówności (o bruku lepiej nie wspominać) i zawieszenie terkocze i stuka jakby miało z 300 tyś km przejechane. Dla mnie jest to największy minus Tipo.
Wsiądźcie do octavii
Ostatnio mialem okazje pojeździć nowym Leonem... Szok co za badziew 🙄
Bo to nie zawieszenie a srodek auta jesli juz to wydaje jakies dzwieki ale na prwno nie stuka zawieszenie