Soft ze sklepu Play, czyli na telefon i interfejs BT? I faktycznie da się zrobić osiowanie?
To jest widok strony w wersji do druku
tak ,dokładnie u mnie poszło,troche się bałem ale po osiowaniu licznik przestał migać i zniknęła paląca się kontrolka kierownicy z wykrzyknikiem.dodam że interfejs BT od Viakena 1170 STN,od pmfactory interfejs niby pod fiata niestety nie działa,łączy się ale nie można nic uruchomić,wywala błąd full buffor.
Może w weekend uda mi się sprawdzić tę kierownicę którą mam, to dam wtedy znać. Przy okazji sprawdzę czy po osiowaniu proxy wreszcie pozbędę się mrugającego licznika.
Jak u Ciebie wyglądał proces proxi alignment?
Mam Viaken 1170STN, najnowszą wersje alfaOBD i podczas zmiany na niebieski adapter cały proces wywala się, tak jakby nie łączyło się z radiem(chińczyk z decoderem canbus).
Po ponownym połączeniu się bez adaptera wchodząc w proxi alignment widzę "PROXI configuration is correct", pytanie czy tak ma wyglądać ten proces? Ogólnie po całym procesie nie zostaje żaden błąd w body compa.
Licznik przestał migać, ale nie miałem czasu jeszcze sprawdzać tej kierownicy z przyciskami co u mnie zalega, obawiam się że to i tak nie pyknie, bo niebieski adapter nie łączy się z radiem.
Bo AlfaOBD chce się połączyć z orginalnym radiem Uconnect a nie z chińczykiem :)
Chińczyk ma dekoder CAN tylko po to aby symulować w sieci CAN obecność radia, żeby BODY nie wykrywało barku radia a tym samym nie migał licznik.
Nie wiem dokładnie, ale tak mi się wydaje że z chinczykiem się nie połączysz.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A jeśli chodzi o przyciski na kierownicy to musisz zmienić konfiguracje pojazdu w ALfaOBD i ustawić opcję :
Steering Wheel Switch Type: 14 LIN button EMEA
I zrobić osiowanie proxy. Ważne aby Body Komputer to zczytał, bo tak naprawdę to przyciski z kierownicy
są połączone z Body Computerem który po Canie wysyła instrukcje do radia.
Dzięki za wyjaśnienie, problem z licznikiem rozwiązany, co mnie cieszy, bo aso nie potrafiło tego rozwiązać a hajs skasowali. Interesuje mnie tylko jak to wyglądało u użytkownika madras13 proces osiowania proxi, czy też wywalił się na próbie łączenia się z radiem czy nie, bo on też ma chińczyka(?) i wymieniał kierę.
Sprawdzę jeszcze zmianę tej konfiguracji jak będę kierę podpinał i dam znać czy bangla :)
ten moduł chińczyku nie jest tylko po to żeby symulował obecność. umozliwia współpracę radia z autem typu sterowanie przyciskami, wykrywanie wrzucenia wstecznego otwarcia drzwi, temperatury zewn. itp
Mam jeszcze pytanie co do kiery, bo w tej zalegającej kierze też nie mam przycisków od BT, tylko te z tyłu kierownicy i od tempomatu, da się dokupić same przyciski, w sensie te plastikowe klikalne elementy i je wymienić? Bo na płytce drukowanej jest wszystko, diody, rezystory itd... więc powinno to chyba banglać?
Pokaż zdjęcie tej płytki to ci powiem czy może "banglać" :)
U mnie przy osiowaniu alfaobd też nie połączył niebieskim kablem z radiem,założyłem że osiowanie przebiegło pomyślnie ,przebieg przestał mrugać,czerwona kontrolka kierownicy z wykrzyknikiem która świeciła po aktywacji przycisków zniknęła,czyli wszystko ok.
Dzięki za odpowiedź :)
Załącznik 36017Załącznik 36018Załącznik 36019Załącznik 36020
No faktycznie, są styki pod przyciski - to może działać, a guma czarna ma pod spodem gumki przewodzące które by zwierały te styki ?
Jest gdzieś jakiś poradnik jak zdemontować kierownicę albo chociaż airbaga? Nie mogę nic znaleźć na ten temat.
Dobra mam https://fiatklubpolska.pl/instalacja.../11#post333751
edit
Załącznik 36027
wygląda na to że wszystko jest aby przyciski działały, dzisiaj to przetestuję i dam znać
Demontaż kierownicy bardzo łatwy,przydatny płaski śrubokręt,chociaż w moim przypadku lepiej sprawdził się imbus dobrany pod wymiar otworu w kierownicy,łatwiej nim było trafić w drut od blokady poduszki,nie podważamy tylko odpychamy drut ,poduszka powinna odskoczyć do góry z jednej strony,to samo z drugiej ,poducha delikatnie do góry ,mały problem miałem z odpięciem wtyczki od poduchy we wtyczce jest takie czerwone zabezpieczenie które trzeba pociągnąć do góry,nagimnastykowałem się z tym zabezpieczeniem, a wystarczy podważyć do góry i wtyczka wychodzi,zostaje śruba i podmiana.warto odpiąć akumulator.
Podpiąłem drugą kiere ale nie działa tzn, próbowałem z ustawionym canbusem w factory settings na high i low, bez canbusa również i nie da się przypisać klawisz. Poprawnie zmieniło ustawienia kompa a mino to radio nie wykrywa przycisków ani tych od bt ani tych z tylu kiery.
Madras13 masz radio z tym canbus dekoderem czy bez? Jakie masz ustawienia w factory settings? Jak wyglądała u Ciebie procedura przypisywania klawiszy? Byłbym wdzięczny za informacje. Jutro raz jeszcze spróbuje zmienic ustawienia kompa i proxi osiowac.
Canbus podpięty pod radio,z tego co pamiętam ustawione na high,w radiu nic nie ustawiałem ,nic nie przypisywałem,przyciski od razu działały po aktywacji alfaobd,nawet nie musiałem osiować żeby działały,osiowałem ze względu na migający przebieg i kontrolkę kierownicy,canbusa włączyłeś w ustawieniach fabrycznych radia?kod 126, canbus fiat egea,nic poza tym w radiu nie przypisujesz,w alfaobd dobrze uaktywniłeś przyciski?opis miałeś wyżej ,nawet bez osiowania powinny działać.
Przyciski skonfigurowane w body compa poprawnie, w radiu mam canbus jeep cheeroke& ...&fiat egea bo innego ustawienia u mnie nie ma a w pojeździe ustawione model set na high. Jutro raz jeszcze spróbuje body compa skonfigurować. Dzisiaj już nie chce mi się do auta wychodzić.
czyli wszystko jak najbardziej poprawnie,jeszcze raz spróbuj w alfaobd,może problem jest przez dokładanie przycisków z innej kierownicy,spróbuj może uaktywnić w alfaobd inne przyciski,było tam parę opcji do wyboru,wybrałeś 14 lin emea?powodzenia.
Tak 14 lin emea. No nic, jutro rano skocze z kompem i zobaczę wszystkie możliwe opcje. Dzięki za pomoc.