To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
Witam,pragnę napisać o poważniejszych usterkach które raczej przed wszystkimi użytkownikami...
Siejesz defetyzm. Na razie mamy informacje tylko o pojedynczych przypadkach samochodów z przebiegami rzędu kilkudziesięciu kkm, więc naprawdę niewiele można na tej podstawie przewidzieć, zwłaszcza że takie rzeczy jak apetyt na olej lub zużycie sprzęgła w dużym stopniu zależą od użytkownika, a problemy z głowicą/zaworami - od instalacji LPG. Poza tym, ci którzy nie mają problemów rzadko chwalą się tym na forach.
-
Ja nie sieję popłochu bo to nie jest mój wpis więc czytaj ze zrozumieniem
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
czytaj ze zrozumieniem
Ależ nerwowi niektórzy się zrobili. Przesilenie wiosenne, czy co? :mrgreen:
-
Nie nerwowy tylko skrupulatny:smile:
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
Nie nerwowy tylko skrupulatny:smile:
Więc zamieszczanie takich wpisów to JEST sianie defetyzmu. Dla mnie niewielkie znaczenie ma fakt, że to cytat i nie Twój pojazd :lol:
-
Raczej panika totalna. Zarżnąć sprzęgło przy 30tyś. km to nie sztuka, nie tylko we Fiacie. Wystarczy odpowiednio je traktować.
Co do zaworów, jak już pisałem. Źle wyregulowana instalacja gazowa, przez co jest za wysoka temperatura spalania.
Na pewne sprawy należy spoglądać zdroworozsądkowo, a nie panikarsko itd. Może za chwilę padnie tekst, że do Tipo są inne silniki 1.4 16V, niż do 500L, znaczy się tańsze i gorsze :roll:
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Może za chwilę padnie tekst, że do Tipo są inne silniki 1.4 16V, niż do 500L, znaczy się tańsze i gorsze
No właśnie miałem napisać, że silniki 1.4 (i skrzynie chyba również) są w Tipo te same co w innych Fiatach i prawdopodobnie pochodzą z Włoch. A gdyby ktoś mi zaoferował taki zakład i swój samochód, to podejmuję się na dystansie 100km: zamęczyć sprzęgło, zużyć litr oleju i 25l paliwa, wykończyć rozrusznik i ściągnąć badziewne tureckie opony z felg :mrgreen:
-
Po przeczytaniu wpisu zrobiło mi się troszkę słabo :/ takie rzeczy przy około 30kkm to porażka, sam już tyle nabiłem i trochę się wystraszyłem. Tylko podchodząc już na spokojnie to TIPO przestał brać duże ilości oleju, teraz już raczej śladowo 4l starcza na wymianę i dolewki na 15kkm. Silnik pracuję jak pracował, chociaż 2 razy przy prędkości 160km/h zapalił mi się check engine, ale po zwolnieniu wróciło do normy (zdaję mi się, że pod górę przy tej prędkości coś jest źle zestrojone z LPG). Czy któryś z forumowiczów ma osobiście problem z silnikiem?
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
Pierwsze chwile spędzone za kółkiem super. Wszystko gra. Cena 2 przeglądu trochę mnie powaliła (dodatkowo klocki hamulcowe) 1650 zł.Nie ma jeszcze zamienników klocków (albo ja nie umiem znaleźć) cena 360 zł.To ,że fiaty maja apetyt na olej wiedziałem ale 4l dolane na dystansie 30 tyś. moim zdaniem trochę dużo (robiłem regulacje). Ale to co się stało teraz to koszmar . 32 tyś poszło sprzęgło( czekanie ale zrobili na gwarancji ).Teraz 35 tyś w co nie chciałem uwierzyć wcześniej . Zapalano kontrolka silnika i brak mocy. Wypalone gniazda, czekam na planowanie głowicy (na gwarancji).
Czegoś nie rozumiem.
22-02-2017 pisałeś:
"No właśnie chciałem sam przekonać się czy opinia o fiacie jest słuszna czy wyssana z palca. Ja na swoje tipo nie narzekam jakoś szczególnie oprócz kłopotów z hamulcem ręcznym ale zauważam też usterki które występują u innych użytkowników w swoim egzemplarzu i nie wiem co dalej z tego wyniknie. Chciałem mieć nowe auto po to żeby nie mieć z nim kłopotów przez kilka lat ale obawiam się że może nie być tak różowo"
Od tego czasu upłynęło 8 dni robocze a Ty zdążyłeś już załatwić sprzęgło, zawory i dolewałeś 4 litry oleju (o których nie wspomniałeś 22-02)?
22-02 wszystko było OK, a dzisiaj taki Armagedon? Pływałeś nim po dnie Wisły czy co? :-) :-) :-)
-
To nie jest opinia o moim aucie !!!!!! Ludzie czytajcie ze zrozumieniem posty. Te usterki maił taksówkarz a ja tylko wstawiłem jego wypowiedź na naszym forum.
-
OK, sorry za niedoczytanie.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
marnyd4d
Wstawiam opis usterki użytkownika maario z KLUBU TIPO
podaj proszę link do tego postu
-
Cytat:
Napisał
f.lukas
Po przeczytaniu wpisu zrobiło mi się troszkę słabo :/ takie rzeczy przy około 30kkm to porażka, sam już tyle nabiłem i trochę się wystraszyłem. Tylko podchodząc już na spokojnie to TIPO przestał brać duże ilości oleju, teraz już raczej śladowo 4l starcza na wymianę i dolewki na 15kkm. Silnik pracuję jak pracował, chociaż 2 razy przy prędkości 160km/h zapalił mi się check engine, ale po zwolnieniu wróciło do normy (zdaję mi się, że pod górę przy tej prędkości coś jest źle zestrojone z LPG). Czy któryś z forumowiczów ma osobiście problem z silnikiem?
Dajcie już spokój. Większość problemów w tym silniku to zła obsługa i źle zestrojona instalacja LPG. Jest to stary sprawdzony silnik, troszkę więcej oleju może i wypije, ale awaryjny nie jest. Przeczytaliście jeden opis i panika.
Tobie radzę jechać do dobrego gazownika, skoro w czasie jazdy na LPG zapala się check engine. LPG porządnie wyreguluje się tylko w czasie jazdy, gdy na bieżąco widać wszystkie parametry.
-
Tutaj czasami jest takie kółko paniki, a pytanie ile jest kierowców zadowolonych (lub może i nie), którzy nie są na forach takich czy innych, mają problem to jadą do aso, nie mają to nic nie piszą i mają swój świat, swoje auto, a innych mają w nosie ;-) Każdy z nas pracuje gdzieś tam i nigdy nikomu na np tysiąc wykonanych czynności nie zdarzyła się pomyłka/błąd? i po jedynym błędzie, usterce nie dostrzegamy już tych 999 razy dobrze wykonanej roboty...tylko ten jeden błąd w naszych oczach zostaje i to tyle na ten temat. Jak dbasz tak masz.
-
Cytat:
Napisał
MalcolmX
OK, sorry za niedoczytanie.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
podaj proszę link do tego postu
oto link http://*******************/viewtopic...&t=16&start=30
Widzę że ten link nie działa na naszym forum chyba dlatego żeby inni użytkownicy nie dowiedzieli się że powstało nowe forum dotyczące tylko nowego fiata tipo jest to lekko żenujące posunięcie:mad:
-
Czy ADMINI mogą wypowiedzieć się dlaczego nie działa link?
-
Nie działa, żeby nie siać paniki - ochrona macierzy dyskowej przed wypadaniem dysków :!:
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Zarżnąć sprzęgło przy 30tyś. km to nie sztuka
Oczywiście, że nie sztuka, ale sprawa powtarza się na zagranicznych forach. Na francuskim jest mowa o zarżnięciu sprzęgła po 15k km. i winne było źle wykonany docisk, albo koło zamachowe, już nie pamiętam teraz. Więc co innego Zajechać sprzęgło a co innego jeśli jest partia z defektem, ale olewają sprawę, bo jak ktoś robi 10k km rocznie, to sprawa odezwie się po 2-3 latach, więc po gwarancji:) Z tym, że w tamtym wypadku naprawa trwała prawie miesiąc, ale wymienili wszystko na gwarancji.
Tak samo nie sądzę, aby osoba jeżdżąca zarobkowo zajeżdżała każde auto po 30k km. Wątpię by ktokolwiek z nas kupując nowe auto je zajeżdżał, a raczej jeździmy w miarę spokojnie, bo nawet nie ma czym tak naprawdę jechać.
Ja w każdym bądź razie zastanawiam się poważnie nad przedłużeniem gwarancji.
Co do zaworów to pewnie masz rację, że od LPG, ale żeby tak szybko? Musiałby ten stop gniazda zaworowego być wykonany z jeszcze większego gównolitu niż w renault gdzie siadały po 60k km, ale tam odradzają montaż LPG właśnie z tego powodu.
pozdrawiam
-
Jeśli to wszystko się potwierdzi, to aktualna motoryzacja jest jednym wielkim badziewiem.
-
Oczywiście, że tak. Odkąd pracę konstruktorów przejęli księgowi zamiast inżynierów, auta mają się psuć. I tu jak i w każdej innej marce, trzeba mieć na uwadze, że się zepsuje. Dla tego zastanawia się nad zakupem dłuższej gwarancji, aby wszelkie choroby wieku dziecięcego na tejże gwarancji naprawić. Jak przez pierwsze 40tys się wszystko ułoży to potem już będzie jeździć :)
Pozdrawiam
tak przy okazji, w astrze J 1.6 benzyna, silnik który kiedyś do gazu był wzorem, też ma gniazda zaworowe z jakiegoś gównolitu i potrafią się wypalić po 50tys.
-
witamy na forum naganiaczy na przedłużanie gwarancji! dobra robota marketingowcy :-)
w końcu jakoś trzeba podbić te niskie marże :-)