Marx a po co naciskasz ten cancel skoro przy naciśnięciu hamulca lub zrzuceniu biegu tempomat się dezaktywuje? .... to jedyny przycisk którego nie używam.
To jest widok strony w wersji do druku
Marx a po co naciskasz ten cancel skoro przy naciśnięciu hamulca lub zrzuceniu biegu tempomat się dezaktywuje? .... to jedyny przycisk którego nie używam.
Nie zawsze musisz hamować ani zmienić bieg , wystarczy że płynnie zwolnisz do prędkości tira. To w tipo właśnie kasuję tempomat hamulcem bo nie muszę ręki podnosić co z tyłu wygląda nieco dziwnie ( swiatła stopu na prostej drodze nie wymagającej hamowania). Mowa o dość pustej drodze gdzie z daleka wszystko widać. Na za..nej autami np. A4 to wgl korzystanie z tempomatu jest trudne.
Istnieją 3 opcje dla najniższej wersji TIPO Tipo:
1. Nagraj oprogramowanie BCM - niezweryfikowane
2. Wymień BCM - skomplikowane
3. dodaj zewnętrzny tempomat i połącz go z oryginalnymi przyciskami sterowania na kierownicy ...
Do osób które mają tempomat i przyciski tego typu po prawej stronie
Załącznik 39580
Możecie sprawdzić w MES jakiego typu macie przyciski w pozycji zaznaczonej na zdjeciu "przyciski kierownicy 2"
Załącznik 39581
dokladnie tak samo type d
friends, I posted a thread in the forum, but I said to share here, I am trying to attach speed stabilization to my vehicle, but I have a full package bcm and empty package bcm picture in my hand, there is a missing part in the meantime, so I think it does not work and I'm investigating what this part is.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7426231e50.jpg
Wracając do dawnej wypowiedzi @zumtom'a powiedz czy Twoje Tipo ma zegary ze zwykłym wyświetlaczem, który ma podstawowe funkcje, czy ten lepszy?
Tak myślę czy po tym nie idzie rozpoznać np wyposażenia wersji POP, w których da się aktywować temp. Czy wyświetlacz nie ma nic do tego?
Np. u BrzozaPL powyżej na zdjęciu widzę nowszy wyświetlacz ale wersja easy.
lub 4 opcja tak jak pisałeś wcześniej, gdzieniegdzie da się fabrycznie aktywować tempomat?
Czy do osiowania na koniec potrzebny jest niebieski kabel?
Próbowałem dziś bez kierownicy na kablu firmy VIAKEN z USB:
Czyli rozumiem, że tylko z radiem nie połączył się przy osiowaniu bo radio mam chińskie.Cytat:
Fiat Tipo 2015 1.4 16V
CAN Setup / PROXI Alignment Procedure (356)
--------------------------------------------------------------
Komputer nadwozia (BCM/NBC): EOL Ok
Węzeł sterowania silnika (ECM/NCM): EOL Ok
Węzeł wspomagania elektrycznego (EPS/NGE): EOL Ok
Deska rozdzielcza (IPC/NQS): EOL Ok
Węzeł układu hamulcowego (ABS/BSM/NFR): EOL Ok
Węzeł poduszek powietrznych (NAB/ORC): EOL Ok
Węzeł rozrywkowo-telematyczny (ETM): EOL Ok
UWAGA: Pojazd jest właściwie skonfigurowany. Nastawy PROXI nie są wymagane!
AKTYWOWANIE REGULACJI...
Tempomat
Stara wartość: Wyłączony
Nowa wartość: Włączona
WYKONANE
AKTYWOWANIE REGULACJI...
PROCEDURA 'OSIOWANIA' PROXI
Zapis danych konfiguracyjnych CAN ...
Zapis do modułu: Komputer nadwozia (BCM/NBC) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł sterowania silnika (ECM/NCM) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł wspomagania elektrycznego (EPS/NGE) UDANY!
Zapis do modułu: Deska rozdzielcza (IPC/NQS) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł układu hamulcowego (ABS/BSM/NFR) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł poduszek powietrznych (NAB/ORC) UDANY!
Zapis do modułu: Węzeł rozrywkowo-telematyczny (ETM) NIEUDANY! - Przekroczony limit czasu
WYKONANIE NIEUDANE
Węzeł rozrywkowo-telematyczny (ETM) NIEUDANY! - Przekroczony limit czasu
Po wyłączeniu i włączeniu "tempomat" jest jako "Włączony".
Czy może ostudzicie mnie?
Jak osiujesz mesem to z niebieskim, jak alfą to niepotrzebny...
Z Mesem, czyli rozumiem, że to co widzę w Mesie - że tempo włączony, mogę traktować jako nieaktualne?
To na ostudzenie, u mnie również przechodzi procedura proxy łącznie z radiem, ale tempomat nie działa.
1.4 gasoline also does not work, I tried very hard, bcm does not support they say it works in diesel
Hello,
can you follow the both BCM numbers on the picture? Also with SW version. Thx.
Jeszcze tak myślę, czy jest ktoś kto ma wersję Tipo ze zwykłymi zegarami (licznik), w którym działa tempomat? Jaka ikona wtedy pojawia się na zegarach?
EDIT: pytanie nieaktualne, już wiem, że działa tempomat fabrycznie montowany na zwykłych i nowszych licznikach.
I have version POP.
Dlatego chcę spróbować jednak szczęścia z kierownicą lub przyciskami.
W związku z tym, czy ktoś z forum jest ze Śląska i posiada kierownicę lub przyciski pożyczyć, aby tylko sprawdzić czy tempo ruszy?