Kolejny gadżet dla mojego Palio :)
Załącznik 14172
Poza tym na wymianę już czeka przegub i sworzeń wahacza. Dobra rada - jak pęknie osłona przegubu od razu ją wymieńcie! Ja tego nie zrobiłem i przegub wymieniony rok temu powiedział papa.
To jest widok strony w wersji do druku
Kolejny gadżet dla mojego Palio :)
Załącznik 14172
Poza tym na wymianę już czeka przegub i sworzeń wahacza. Dobra rada - jak pęknie osłona przegubu od razu ją wymieńcie! Ja tego nie zrobiłem i przegub wymieniony rok temu powiedział papa.
a ten gadzet to filtr gazu czy o co chodzi ?
Swieci sie jak psu jaj....w najciemniejsza pełnie ksiezyca :D
a to nie miałęs takiego ? dla mnie to niezbedne ;) jeden elektrozawó przy butli i drugi w komorze silnika ;) zintegrowany z filtrem gazu - tylko ja bym go dałtak aby filtr był w dół - aby jakies osady zbierały sie na dnie obudowy :)a nie na grzybku elektrozaworu :)
Miałem takowy, ale i tak filtr był już do wymiany a ten trafił do mnie w dobrej cenie. Jest do góry nogami, bo wejście i wyjście są odwrotnie niż w poprzednim, ale to raczej nie powinno mieć większego znaczenia.
I kolejny secik na wiosnę :)
Załącznik 14335
hehe to raczej nei secik wiosenny tylko zwykłą naprawa ;P co innego jak bys zakładał sportowe spreżyny :P
Operacja powiodła się w 70% :mad: Oprócz pogody dokuczyła jedna ze śrub trzymających wahacz tam gdzie jest guma stabilizatora. Obraca się wkoło więc pewnie zerwał się gwint w podłodze. Będę musiał się tym zająć jak będę miał dostęp do kanału a tym czasem ...
Było tak:
Załącznik 14342
Goła półoś z uszczelniaczem INA, który zmieniałem jakiś czas temu
Załącznik 14343
A tu finał zabiegu
Załącznik 14344
I w aucie
Załącznik 14345 Załącznik 14346
Niedługo zabiorę się za drugą stronę i wtedy nowy olej do skrzyni i powinno być dobrze. Niestety prawa strona nie jest do zrobienia bez kanału. Osłona wewnętrznego przegubu jest za głęboko.
Jaki masz przebieg w aucie, że wymieniasz olej w skrzyni?:-)
Przebieg to mniej niż 195 000 km ale osłona była dziurawa i dużo oleju wyciekło.
Trzeba, nie trzeba ... Ja jestem zmuszony to zrobić, bo wyje ze skrzyni.
Wymieniałem olej w skrzyni gdy auto miało jakieś 50 kkm. Trzeba, nie trzeba... koszt nieduży, a samopoczucie mam lepsze. Kto wie, może wydłużyłem tym żywotność skrzyni..jak dobiję do 120 kkm, to jeszcze raz zmienię, a co..
Instrukcja faktycznie nic nie mówi o wymianie oliwy w skrzyni, ale dużo innych durnot też podaje.. chociażby wymianę oliwy w silniku co 30 kkm lub co 2 lata... ja podziękuję za takie marketingowe gadanie, i wolę wymienić częściej.
Każdy robi jak uważa.
ja nie mialem na mysli napisanie ze wogole sie nie wymienia...Kazda ksiazka mowi jak chce..Tak jak wyzej wymienia sie jak brakuje albo cos...U mnie pisze ze olej co 60tys. jesli to selenia..w silniku...W skrzyni kazdy mowi ze co 100 tys. Zaleznie od jazdy...Zadna skrzynia nie lubi jazdy na wysokich obrotach przez dluzszy czas...tak jak np. U mnie 1400km po autostradzie..A w skrzyni biegow olej nie musi przypominac tego co w silniku....zloty...itp...