To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
elnino1981
A wypowie się, może ktoś w temacie kosztów modyfikacji, bo tak sobie myślę dłubniecie na oryginalnych gratach +-2000 PLN i pozostaje jeszcze temat falowania, wymiana TURBO + program jakie rzędu to koszty ??? Lepiej chyba dozbierać dołożyć i mieć kompleksowe podjescie do tematu...co sądzicie ???
Dostałem juz ofertę od firmy GOODHOPE przy IHI szału nie będzie +20KM +40N i teraz czy mogą się wypowiedzieć koledzy, którzy są juz po takim modzie czy "czuć jakąś róznice ???" i prosiłbym o wypowiedż kolegów którzy wymieniali TURBO na większe, jakiego rzędu to są koszty, nie zalezy mi na robieniu FERRARI z Tipusia, nie chciałbym za bardzo wysilać jednostki, ale skoro fabryka wypuszczała t-jet w mocach do 165 KM to chyba nie powinno być tragedii
-
Cytat:
Napisał
elnino1981
Dostałem juz ofertę od firmy GOODHOPE przy IHI szału nie będzie +20KM +40N i teraz czy mogą się wypowiedzieć koledzy, którzy są juz po takim modzie czy "czuć jakąś róznice ???" i prosiłbym o wypowiedż kolegów którzy wymieniali TURBO na większe, jakiego rzędu to są koszty, nie zalezy mi na robieniu FERRARI z Tipusia, nie chciałbym za bardzo wysilać jednostki, ale skoro fabryka wypuszczała t-jet w mocach do 165 KM to chyba nie powinno być tragedii
Będziesz czuł różnice w zakresie 2-3,5krpm. Powyżej VL39 puchnie i brakuje doladowania. Przy VL38 jest niższy spadek momentu powyżej 3,5krpm, stąd wyższa moc.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Będziesz czuł różnice w zakresie 2-3,5krpm. Powyżej VL39 puchnie i brakuje doladowania. Przy VL38 jest niższy spadek momentu powyżej 3,5krpm, stąd wyższa moc.
Steyr, a ile Cie wyniosła cebulionów, podmianka Turbo ???? Orientujesz ile taki GARRET bedzie kosztował, bo wtedy to ju rakieta i wielu zaleca to robić gdy w IHI pęknie korpus... ???
-
Cytat:
Napisał
elnino1981
Ja mam na serii 140 KM i 252 Nm. Różnicę czułem po zmianie dziś już nie bo nie pamiętam jak było ;-)
-
Cytat:
Napisał
elnino1981
Steyr, a ile Cie wyniosła cebulionów, podmianka Turbo ???? Orientujesz ile taki GARRET bedzie kosztował, bo wtedy to ju rakieta i wielu zaleca to robić gdy w IHI pęknie korpus... ???
Sam ogarniam mechanikę, turbo VL38 używka w bdb stanie ~1kpln. IC i klamoty ~500pln, program 1500pln. Przy Gt1446 dochodzą przeróbki bo nie pasuje strona pod kata, DP, inny spływ turbo i itp. Korpus IHI VL kosztuje 300-400pln, wymieniasz i jeździsz dalej.
-
Dzisiaj gdyby nie janosik to byłbym 800 w plecy, nie dlatego że jakoś intencjonalnie zap..lam ale to po prostu chwila nieuwagi nawet w tak mało stuningowanym tjecie. Tak więc uważajcie z tym ;-)
-
Cytat:
Napisał
marx30
Dzisiaj gdyby nie janosik to byłbym 800 w plecy, nie dlatego że jakoś intencjonalnie zap..lam ale to po prostu chwila nieuwagi nawet w tak mało stuningowanym tjecie. Tak więc uważajcie z tym ;-)
Przy obecnych limitach i mandatach to można zarobić jeżdżąc byle czym np. CC. Rok temu koło domu mnie ściągneli, zamyśliłem się było po 22. Pierwsza myśl pewnie o ledy w mijania się przyczepi, a ten mi pokazuje miernik i że przekroczyłem prędkość miałem 61kmh na 50:mad: Od tej pory Yanosik cały czas załączony po BT z autem.
-
Czy podniesienie mocy wpływa zauważalnie na większe zużycie paliwa? Czy po prostu większe spalanie wynika wyłącznie z zwiększonej chęci do mocniejszego wciskania pedału gazu?
-
Cytat:
Napisał
steyr
Sam ogarniam mechanikę, turbo VL38 używka w bdb stanie ~1kpln. IC i klamoty ~500pln, program 1500pln. Przy Gt1446 dochodzą przeróbki bo nie pasuje strona pod kata, DP, inny spływ turbo i itp. Korpus IHI VL kosztuje 300-400pln, wymieniasz i jeździsz dalej.
Steyr, zeby to wszystko usystematyzować, w standardzie w TIPO jest IHI VL37 czy 39 ???, napisałeś że zmieniłeś na VL38 i jest tam opcja regulacji, w celu wyeliminowania "falowania" i teraz czy w korpus do kazdego IHI jest w takiej cenie ???, czy po kazdej jego wymianie trzeba to zestroić ??? I najważniejsze jest już ogień jak wdepieniesz przy Twoim modzie???
-
Cytat:
Napisał
boch
Czy podniesienie mocy wpływa zauważalnie na większe zużycie paliwa? Czy po prostu większe spalanie wynika wyłącznie z zwiększonej chęci do mocniejszego wciskania pedału gazu?
po modzie jadąc spokojnie drogami wojewódzkimi jakieś 70-90 kmh tipolot wciągnął średnio7,8 l lpg (dystans >200 km. Więc nie wydaje mi sie aby w każdych warunkach spalał więcej. Ale co do zasady np. Cinsoft dolewa gazu przy mocniejszym bucie bo fabryczne nastawy sa tak ubogie że właśnie przez to pękają turbiny (wysoka temperatura spalin)
-
Cytat:
Napisał
boch
Przy normalnej jeździe nie ma większej różnicy. A na org sofcie przejeździłem 80tkm.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
elnino1981
Steyr, zeby to wszystko usystematyzować, w standardzie w TIPO jest IHI VL37 czy 39 ???, napisałeś że zmieniłeś na VL38 i jest tam opcja regulacji, w celu wyeliminowania "falowania" i teraz czy w korpus do kazdego IHI jest w takiej cenie ???, czy po kazdej jego wymianie trzeba to zestroić ??? I najważniejsze jest już ogień jak wdepieniesz przy Twoim modzie???
W Tipo 1.4tjet 120KM jest VL39, starszy odpowiednik z Bravo 2 1.4tjet 120KM i itp to VL37. VL39 ma niby lepsze żeliwo, w czym jest lepsze ciężko stwierdzić też pęka:tongue Wszystkie turbiny z serii VL czyli VL36-39 w org. mają te same żeliwa bez regulacji cięgna. Zamienniki mają w zestawie gruszki z z innym mocowaniem i z regulacją długości ramienia zaworu WG. Nic nie trzeba stroić ponownie przy wymianie żeliwa, jeśli było strojone auto na sprawnej nie pęknietej turbinie. Czy jest ogień, jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia. Mi to wystarczy, nie zamierzam inwestować więcej w auto. U mnie zasilanie w 99% to jest lpg, i w całym zakresie tak wystroiłem instalację dobierając komponenty z czasem że jeżdżę bez żadnych dotrysków PB. W całym zakresie obrotomierza tylko lpg. Dla mnie te 170KM to takie optimum, biorąc pod uwagę do tego roczne przebiegi i trwałość jednostki. Wiem że bez problemu osiąga się ponad 200KM do 250KM nawet tylko przy zasilaniu lpg, ale pytanie jak będzie z trwałością silnika na przestrzeniu dajmy na to 200-300tkm to ciężko stwierdzić. To tylko 1.4.
-
Dziś po zostawiłem u Marcina moje tipo, od moda minęło ponad 3 lata, przebiegu na modyfikacji jakieś 75tys, ma mi zminimalizować to falowanie. I inne wymiany drążki, czujnik położenia pedału co jakiś czas błąd,
-
Cytat:
Napisał
juri
Dziś po zostawiłem u Marcina moje tipo, od moda minęło ponad 3 lata, przebiegu na modyfikacji jakieś 75tys, ma mi zminimalizować to falowanie. I inne wymiany drążki, czujnik położenia pedału co jakiś czas błąd,
I jak tam szarpanie? Wyeliminowane?
A ja mam prośbę do posiadaczy tjeta, którzy ogarniają temat LPG. Podeślijcie zrzut swoich mapek LPG, ciekaw jestem jak wyglądają.
-
cześć,
jakie macie osiągi po chip-tuningu i jak kwestia spalania ?
zastanawiam się bo wszyscy mówią ze spalanie powinno spaść, ewentualnie nie zmienić się, natomiast ja zauważam wzrost spalania o ok 1-2l/100km
moje autko to Fiat TIPO Tjet 1.4 2018r
MOC: 121 KM @ 143KM
Moment: 194Nm @ 269Nm
-
To zacznij spokojniej jeździć, a spalanie wróci do normy. Myślę że teraz nogę masz bardziej ciężką, bo i frajda z jazdy kusi...