Ja dziś 187 ale krótko. Dalej nie mam uwag co do prowadzenia.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja dziś 187 ale krótko. Dalej nie mam uwag co do prowadzenia.
HB z gazem (to może istotne bo butla parę kilo waży). Przed chwilą znów walnąłem 80 km odwożąc rodzinę. Ekspresówka+autostrada, rekordów prędkości nie biłem ale przy 140-150 w zasadzie kierownicę można jednym palcem trzymać i jedynie drobne korekty od czasu do czasu robić. I co ciekawe na drobnych nierównościach miciak tracił kierunek (bo pewnie ze względu na twardy zawias podskakiwał) a tipo jest stabilniejszy. Wyraźmy uślizg tylnej osi i zmianę kierunku widzę na łuku na dylatacji mostu (mam taki jeden który chyba zaliczyłem kilka tysięcy razy) ale to chyba efekt tylnego zawieszenia półzależnwgo na belce. I znów tipo jest pewniejsze niż mito nie mówiąc już o xc60 choć tam nie ujeżdża tył tylko jakby "podwija" się przód. Tak że jak ktoś pisze że tipo prowadzi się niepewnie to nie wiem o czym rozmowa rozmawiana jest ;-)
Też do mojego nie mam zastrzeżeń, a raz musiałem na prawie niemieckiej autobahnie rozkulać tipeła do ponad 170.
To było na zimowych 16tkach tjet sw
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
jeszcze dodam że też jeszcze zimówki 16tki. o ile mnie pamięć nie myli fabryczny gaz wg epera ma inne tylne sprężyny i/lub amory
Blisko ale nie ten ;-). Zjazd z A4 na Mikołowską koło Wujka ;-) w kierunku OBI. Ale ponieważ było pusto ( święta rano to jeden z nielicznych dni kiedy tak jest) rano testowałem znów węzeł murckowski na Sosnowiec. I tak jak pisałem dupa wylatuje z siedzenia, trzymasz się kierownicy żeby nie wpaść na siedzenie pasażera a da się jeszcze mocno zacieśnić zakręt- dziś testowo wykorzystałem dwa pasy do takiego eksperymentu. Esc nawet nie zagadało wszystko pod kontrolą ale wiele zależy od wyprofilowania drogi. tak jak pisałem-nie jest to np. focus na wielowahaczu (BTW dziś widziałem z bliska jednego i na moje oko jest dużo niżej na glebie)ale gadanie że to się nie nadaje do jazdy jest bez sensu. Pozwala na więcej niż potrzebuje większość kierowców dając w zamian odrobinę komfortu
Tipo SW 180-190km/h i każdy kto ze mną jechał mówił że nie czuć prędkości, zachowanie ok samochodu. Opony 205/55/16. Ostatnio jeździłem takim Tipo SW 1.4tjet z ogumieniem 225/45/17 auto wyraźnie gorzej przyspieszało na PB niż mój na lpg. Podejrzewam że obecny kierownik auto zmulił bo to była jazda testowa, auto z nalotem ~4kkm. Tym bardziej że miał ustawioną funkcją ostrzeżenia po przekroczeniu dop. prędkości w org. navi TomTom.
Wywody na temat poprawnego trzymania kiery za
3...
2...
1...
Dyskusja na ten temat nie potrzebna tak samo jak przydomki sebixów itp. Miałem na myśli to że ster niestabilny trzymając kierownicę jedną ręką. Tak wyobraźcie sobie że mi się tak zdarza jeździć trzymając kierownicę jedną ręką a zwłaszcza nowym autem które jest bez luzów i powinno iść jak po torach a tymczasem buja nim jak starym wrakiem z luzami w zawieszeniu. Skończmy tą jałową dyskusję i do tematu.