To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Jaki olej? -
Ja natomiast na Texaco 5W-40 mam odmienne zdanie, dolewam go najmniej. Na wcześniejszych oleju Shell 5W-40 HX8 ECT dolewałem ok 0,7l/10tkm na Texaco wychodzi ok 0,4l/10tkm. Z tym że ja utrzymuje stan na bagnecie w zakresie od 3/4 do 1/2 skali. Nie jeżdże na zasadzie dolewam max po 10tkm mam min i mówie że nie dolewam nic:tongue
-
Cytat:
Napisał
steyr
Texaco wychodzi ok 0,4l/10tkm
Ależ Ci zazdroszczę, wiedziałem, że te silniki potencjalnie (bo nie zdarza się to w każdym egzemplarzu) żrą olej. Mnie niestety "udało" się zakupić chyba najgorszy egzemplarz w kraju jeśli nie w Europie. Przebieg przy zakupie 75tkm, od 12tkm z LPG. Przejechałem raptem ok. 5tkm, więc trudno oszacować dokładne zużycie, ale tak z grubsza to może dochodzić do 1l/1000km!!! Wynik godny zajechanego 30 letniego sztrucla, w aucie z 2018r z przebiegiem niecałych 80tkm. Nie spodziewałem się, że ten silnik to może być takie padło. Mam też Punto mk2 1,2 60KM, który podobno też lubi podjeść oliwy, tutaj jednak nie wychodzi więcej jak 2l/10000km.
-
Nie jesteś sam, mój na ostatnie 15000 km wziął 7 - 8 l, teraz po 5000 km wziął sobie około 4l.
-
@Arklin - jak rozumiem kupiłeś używane auto. Pewny jesteś przebiegu?
Wiesz, jak auto było serwisowane?
-
Cytat:
Napisał
ochkarol
@Arklin - jak rozumiem kupiłeś używane auto. Pewny jesteś przebiegu?
Wiesz, jak auto było serwisowane?
Kupiłem używane oczywiście, pewnym nigdy być nie można, ale auto z polskiego salonu, od 2018 to już CEPIK raczej działał, wpisy serwisowe są co ok 15tkm.
-
Cytat:
Napisał
Arklin
Ależ Ci zazdroszczę, wiedziałem, że te silniki potencjalnie (bo nie zdarza się to w każdym egzemplarzu) żrą olej. Mnie niestety "udało" się zakupić chyba najgorszy egzemplarz w kraju jeśli nie w Europie. Przebieg przy zakupie 75tkm, od 12tkm z LPG. Przejechałem raptem ok. 5tkm, więc trudno oszacować dokładne zużycie, ale tak z grubsza to może dochodzić do 1l/1000km!!! Wynik godny zajechanego 30 letniego sztrucla, w aucie z 2018r z przebiegiem niecałych 80tkm. Nie spodziewałem się, że ten silnik to może być takie padło. Mam też Punto mk2 1,2 60KM, który podobno też lubi podjeść oliwy, tutaj jednak nie wychodzi więcej jak 2l/10000km.
przypominam tylko że 1.4 95KM ma między kreskami min a max na bagnecie ok 0,5 oleju. Wez to pod uwagę bo moze to fałszować pomiar
-
Cytat:
Napisał
jacekviola
przypominam tylko że 1.4 95KM ma między kreskami min a max na bagnecie ok 0,5 oleju.
Wiem doskonale, wsiorbał całą miarkę na 600-650 km!
-
Cytat:
Napisał
Arklin
Wiem doskonale, wsiorbał całą miarkę na 600-650 km!
no to faktycznie ujowo
chcialem pocieszyc, wyszlo jak zawsze :)
-
Cytat:
Napisał
Arklin
Ale to pewnie 1.4 95KM, u mnie 1.4tjet.
-
Aby nie zaczynać nowego tematu, to wrzucam tu:
Trafiłem na filtr bosch do Tjet z taką samą budową wewnątrz jak oryginał mopar i purflux ls1042 czyli wkład ułożony w taki zygzak aby była większa powierzchnia filtrowania.
Tu link jakby kto chciał bo i cena spoko: https://allegro.pl/oferta/filtr-olej...=b9b50ddfb1a1#
Tu dla porównania ceny purflux ls1042: https://allegro.pl/oferta/filtr-olej...=aee06b6de54b#
Oba te powyższe filtry mają takie same rowki na górze i fizycznie są jednakowe z moparem.
Używałem najpierw mopara ale cena poszła szalenie w gore to przezucilem sie na purflux a teraz dla sprawdzenia kupiłem bosch, tak mi wpadł w oko i się okazuje taki sam ale tańszy :-)
-
Witam, czy to prawda że nie powinno się zamieniać oleju na inny jeżeli od początku używa się np. Motul i chciałbym od kolejnej wymiany po 100 tys. przebiegu używać Shell czy Castrol. Czytałem gdzieś, że taka zmiana marki może działać niekorzystnie ze względu na to, że inny olej ma inne właściwości/skład i może wpłynąć to niekorzystnie na silnik. Nie wiem czy to prawda, proszę o wypowiedź bardziej doświadczonych kolegów. Do tej pory użytkowałem olej Motul X-clean i zastanawiałem się nad czymś innym. Przebieg tipo 100 tys. 1.4 95 km silnik pracuje idealnie
-
Możesz zmieniać na każdy, który ma specyfikację dla tipo. Tylko po co, jak lejesz dobry olej.
-
Tak właśnie myślałem. Nie będę zmieniał tylko ile ludzi tyle opinii. Jedni opowiadają się za daną marką inni nie. Jeśli chodzi o motula to jak najbardziej polecam, chociaż czytając cały wątek zgadzam się z użytkownikami, którzy mówią że ważniejsza jest terminowa wymiana (co 10 tys. km) od marki oleju.
-
Terminowa wymiana jak najbardziej jest ważna. Oleje niby te same, a jednak nie. Dla przykładu mój Seleni brał nie mniej jak 200 na tysiąc, a motula nie przekracza 100. Inny przykład Tipa 1,4. Selenia znikała w ilości ok 400, Castrol ok 250
-
1 załącznik(i)
Witam, ja swoje Tipo kupiłem 02.2025 z przebiegiem 46 tyś. Po przejechaniu ok. +/-2 tyś wymieniłem olej w ASO na Selenia K PURE ENERGI 5w40. I po przejechaniu 10tyś znów wymieniłem olej.
I w ciągu tego przebiegu dolałem 0,8-0,9l na te 10tyś. Moje użytkowanie auta to przeważnie miasto 6 km dziennie w dni robocze. Oczywiście raz na tydzień biorę auto w trasę przynajmniej na 200km. Czy ten pobór w takiej ilości oleju to OK?
Załącznik 44996