Wszystko masz w instrukcji s.66
To jest widok strony w wersji do druku
Procedura resetowania
System iTPMS wymaga na początku
wykonania fazy „autoadaptacji” (jej czas
trwania zależy od stylu jazdy
i warunków drogowych: warunkiem
optymalnym jest jazda w linii prostej
z prędkością 80 km/h przez co najmniej
20 minut), która rozpoczyna się wraz
z wykonaniem procedury resetowania
układu.
Procedurę RESETOWANIA należy
wykonać:
za każdym razem, kiedy ciśnienie
w oponach ulegnie zmianie;
przy wymianie nawet tylko jednej
opony;
przy zamianie kół;
przy montażu dojazdowego koła
zapasowego.
Przed zresetowaniem systemu należy
napompować opony do wartości
nominalnych ciśnienia podanych
w tabeli wartości ciśnienia w oponach
(patrz sekcja „Koła” w rozdziale „Dane
techniczne”).
Jeśli reset nie zostanie wykonany, we
wszystkich wymienionych powyżej
przypadkach lampka sygnalizacyjna
może błędnie wskazywać
nieprawidłowy poziom ciśnienia
w jednej lub kilku oponach.
Aby zresetować system, gdy
samochód stoi i silnik jest uruchomiony,
należy przytrzymać przez co najmniej
2 sekundy przycisk resetowania na
lewym panelu rys. 67.
Po wykonaniu zresetowania,
w zależności od typu zestawu
wskaźników będzie słychać tylko
brzęczyk lub razem z brzęczykiem
zostanie wyświetlony na ekranie
komunikat „Reset salvato”
(Zresetowanie zapisane) oznaczający,
że autoadaptacja została uruchomiona.
Ja kupiłem Nokiany całoroczne 225/45/17 do fabrycznych alufelg. Zimą miałem okazję na nich zrobić 2 trasy po Polsce C, w tym po drogach powiatowych / gminnych i oceniam je dobrze. Jeden raz we wtorek na zakręcie straciłem na chwilę trakcję, ale wjechałem za szybko, a utrzymanie zimowe drogi było zerowe, śnieg jeszcze nie ubity i nie rozjeżdżony. Dobrze, że nie było żywej duszy. W drodze powrotnej miałem postój za tirem zablokowanym na wzniesieniu, nie było żadnych problemów z ruszaniem, a rzeczywiście było stromo i w ciula ślisko. W porównaniu z zimowymi Sava w VW Polo ruszanie na śliskim pod górkę to bajka. Na drogach posypanych te całoroczne trzymają się bardzo dobrze, a po takich głównie się poruszam. Jutro Kraków-Zakopane, zobaczymy jak sobie poradzą.
Za każdym razem przy pytaniach na które wyczerpująca odpowiedź jest w instrukcji masz zamiar kopiować całe strony z instrukcji? przecież każdy ją dostał z samochodem -wydaje mi się ,że podanie krótkiej informacji na jakiej stronie jest interesujący kogoś temat załatwia sprawę - tak mi się w każdym razie wydaje.
jak wymienisz koła to na uruchomionym silniku podczas postoju wciskasz przycik reset tpms na okolo 2-3 sekundy, na wyswietlaczu pojawi sie "Reset zapamietano" i pozniej normalnie jezdzisz autem- w instrukcji masz to dokladnie opisane.
dokładnie tak trzeba postąpić
To ja od siebie polecę Nokian WR D4 - kapitalne ogumienie i na śniegu i na mokrej nawierzchni ... do tego spalanie i hałas jak w letnich.
Kupiłem nowe kołpaki na koła 15". Tylko jest problem bo są za małe chyba o jeden rozmiar czyli jakby na koła 14". Z tym że to nówki fabrycznie zapakowane z opisem że są do kół 15". Felgi mam fabryczne podstawowe 15". Porównam je jeszcze z oryginalnymi.
Z opisu ze strony z kołpakami - możesz spróbować może zadziała jeśli na kołpaku napisane jest ,że są to 15
cyt." Kołpaki uniwersalne, przeznaczone do większości samochodów, w szczególnym przypadku kołpak może wchodzić na felgę za luźno bądź za ciasno. Wówczas należy skorygować średnicę pierścienia rozprężnego w miejscu wygięcia na wentyl poprzez rozciągnięcie pierścienia gdy kołpak wchodzi za luźno, bądź ściśnięcie pierścienia gdy kołpak wchodzi za ciasno."