To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Codziennik -
Dziś pamiętny dzień bo zatankowałem Bravo pod korek etyliną ;) Masakra 233zł i 12gr (oczywiście w baku było pewnie z 18 litrów)..
Zatankowałem również gaz - 54zł i 94gr :D Jakoś lżej na sercu mi się zrobiło ;)
Przeliczyłem też ile tak naprawdę trzeba liczyć spalania "benzyny na gazie" i na dystansie 11043km zatankowałem w sumie 129,54 litra benzyny co daje 1,17l/100km. Zdarzały się jednak dni w których zwyczajnie jeździłem na benzynie a to żeby coś sprawdzić a to np. aby zebrać mapy benzynowe, a to Zakopianką żeby nie męczyć silnika pod te górki na gazie.. Tak więc wynik chyba całkiem niezły.. Może po 2-3 tankowaniach gazu doleje trochę benzyny i zobaczymy ile wejdzie pod korek to wtedy będzie taka surowa wartość ile trzeba liczyć na rozruchy itp..
A tak w ogóle to chory jestem i przerasta mnie wszystko z czasem ostatnio.. :/
-
no to pozdrawiam :) u mnie z tym spalaniem benzyny jest "trochę" inaczej. z racji krótkich odcinków, stosunek zużytej benzyny do odcinków pokonywanych na LPG wychodzi zdecydowanie gorzej. przypomnę, że do roboty mam ok. 4 ,5 km. przy aktualnych temperaturach silnik przełącza się na LPG po przejechaniu 2 km. zastanawiałem się nawet nad wymianą teromostatu, ale po sprawdzeniu węży podczas nagrzewania się auta nie znalazłem racjonalnych powodów... wczoraj jechałem Meganką z silnikiem 1.6 (bez gazu). nagrzanie silnika do temperatury 90 stopni zajmuje 2,5 km. wynika z tego, że układ chłodzenia/nagrzewania w moim Bravo jest delikatnie mówiąc - mało wydajny. być może ma na to wpływ instalacja gazowa (dodatkowe węże, dodatkowa ilość płynu, wychładzanie płynu przez rozprężający się gaz). gazownicy po obejrzeniu połączeń układu nie stwierdzili uchybień. taki urok 1.6 + LPG.
zimą prawodopodobnie będę jeździł wyłącznie na bence. ciekawe ile będzie palił... :/
-
Jest pewien sposób na szybsze nagrzewanie się auta.
W niektórych wersjach bbm głównie z pakietem zimowym na wężach do nagrzewnicy były zamontowane świece. które wspomagają szybsze jej nagrzewanie. Szukałem i szukam dalej 3 takich zestawów. Wiem, że były na 99%w wersji St. Moritz. Jeśli byście na takie trafili byłbym niezmiernie wdzięczny za informację:-)
-
Rodzice mają St.Moritz i nie mają podgrzewania ;-) a u mnie jest :?
Jak coś to jest na allegro akurat jeden moduł ze świecami FIAT MAREA 1.9 JTD 00' PODGRZEWACZ WODY (2731665168) - motoAllegro
-
Ty masz, a ja nie mam dziwne to wszystko jakos....
-
Możliwe że z rokiem produkcji to jest związane, w innych autach tak jest. Np. u mnie są świece podgrzewania płynu a rok/dwa później już nie wychodziły, z podgrzewaniem płynu tylko z chłodnicą spalin, która podgrzewa płyn.
Cytat:
Napisał
byrrt
A tak w ogóle to chory jestem i przerasta mnie wszystko z czasem ostatnio.. :/
U mnie prawie podobnie, bo ja mam tylko katar, ale nie wiem czasem czy to nie związane z alergią jest- nie mogę go zwalczyć :/
Co do drugiej części to u mnie jest tak samo, nie wiem za co się brać, ciągły brak kasy i czasu ostatnio, masakra jednym słowem.
-
Kurdę u mnie do 30* stopni nagrzewa się jakieś 2 minuty postoju i 300 m jazdy, do pracy mam 2 km więc połowę jeżdżę na benz, z powrotem jest gorzej bo z pracy odpalam ruszam i pod domem dopiero zalatuje gaz... Do pracy czas tracę na otwarcie/zamknięcie bramy.
-
Cytat:
Napisał
Memciu
Możliwe że z rokiem produkcji to jest związane, w innych autach tak jest. Np. u mnie są świece podgrzewania płynu a rok/dwa później już nie wychodziły, z podgrzewaniem płynu tylko z chłodnicą spalin, która podgrzewa płyn.
NIe do końca, mam ten sam rok co Zielony 2001 - Listopad. Rodzice Tomka mają St. Moritz więc 2002, widziałem też to w 2000r w autach z pakietem zimowym jak i właśnie w St. Moritz.
Mam swoją teorię, że na pewne rynki było to zakładane.
Ja mam na włoski, więc pytanie jak ma Zielony.
-
Nie jestem pewien bo wychodziło by na to że też takie coś mam a auto przyjechało z włoch
-
Moja fura jest szfaaaabskaaa :lol: Tego typu rzeczy były montowane jako dodatkowe wyposażenie na życzenie klienta i tyle.Jak idziesz kupić auto to możesz do podstawowej wersji dołożyć co Ci będzie pasowało a na klapie będzie znaczek SX czyli golas :cool:
-
A nie jest tak, że tam gdzie zimy były/są cięższe dokladali?
Zaznaczam, że to moja teoria, choć i z Tomka mogę się zgodzić, tylko jako dodatkowe wyposażenie-podgrzewanie wody...
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype
-
Cytat:
Napisał
lukq
tylko jako dodatkowe wyposażenie-podgrzewanie wody...
Marketing nazwał by to inaczej i ładniej np: "Dodatkowe ogrzewanie wnętrza pojazdu" http://autokacik.pl/images/graemlins/skromny.gif
-
Takie podgrzewacze montują w wielu nowszych disel'ach.. Myślałem o tym trochę kiedyś i zastanawiało mnie ile to prądu wciąga i na ile to pomaga w ogrzaniu płynu..
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
-
Szybkość nagrzewania się płynu nie zwiększa się [przynajmniej nie idzie tego zauważyć], ale w samochodzie już po paruset metrach leci w miarę ciepłe powietrze z nawiewów- dlatego się nazywa się to "Dodatkowe ogrzewanie wnętrza".
Cytat:
Napisał
byrrt
Myślałem o tym trochę kiedyś i zastanawiało mnie ile to prądu wciąga i na ile to pomaga w ogrzaniu płynu..
Tutaj masz parametry takiej świecy do Brava JTD 105
Napięcie [V]: 11
Natężenie prądu [A]: 16
Konstrukcja żwiec żarowych: zdolny do nagrzewania wtórnego
Konstrukcja żwiec żarowych: świeca żarowa ołówkowa
Rozmiar klucza: 10 mm
Wymiar gwintu: M 10x1
Długość całkowita [mm]: 95
Głębokość zabudowy [mm]: 25
Zbieżność stożka: 63°
Rodzaj połączenia: M4/2Nm
Moment gnący [Nm]: 35
Moment dokrecenia [Nm]: 15
-
Czyli coś około 200W.. Sprawa jest jeszcze taka, że alternator musi to pociągnąć..
-
myślę że altek 120A/14V to pociągnie, w sumie nie dlatego dali np. w moim te świece płynu :)
-
w sobotę we mgle na trasie do Białegostoku średnie spalanie 4.5/100km a średnia prędkość 73 km/h Niestety całość trasy w obie strony i ponad godzina jazdy po rozkopanym Białymstoku to spalanie 5.2 oraz prędkość 57 km/h. Wyczyszczenie przepływki chyba pomogło bo błędu już nie ma i spalanie przyjemniejsze. Nowa przepływka leży i czeka bo głupio ją oddawać ze względu na jej cenę o połowę mniejsza jak w sklepie.
-
a jak czyściłeś przepływkę?
-
ja ja tylko z oleju powietrzem ze sprężarki przedmuchałem. Ale tak sobie myślę że jak coś się zacznie znowu dziać to użyje wd 40. Muszę w odmę od pokrywy zaworów wsadzić siatkę bo chyba za bardzo olejem wali w ta odmę od przepływki. Nawet chyba fabrycznie powinna tam być a u mnie ktoś wyją chyba.
-
Co Ci da czyszczenie WD40? Ja przepływke u siebie też czyściłem kiedyś to wyciągałem i maczałem w benzynie ekstrakcyjnej a potem w izopropanolu delikatnie miziając pędzelkiem ;)
Edit:
Umyłem dziś w końcu auto bo już tragicznie wyglądało.. Aż mi żal bo jakieś takie wyblakły ten lakier się zrobił. Na wiosnę trzeba będzie jakąś polerkę trzepnąć i nawoskować..