Ale brylant ma z lpg, a to zło i wszystko w aucie psuje jak widzisz...
To jest widok strony w wersji do druku
Ale brylant ma z lpg, a to zło i wszystko w aucie psuje jak widzisz...
Jakby nie miał lpg, to by mniej jeździł więc wiadomo że wina lpg
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
co się odwlecze to nie uciecze - pękł docisk i u mnie - 65k km. Informacja praktyczna: jak pęknie to pedał zaczyna bardzo ciężko chodzić, nie wysprzęgla, a jak się zatrzymasz na skrzyżowaniu to trzeba wyłączyć silnik, wrzucić jedynkę, wcisnąć pedał (żeby pozwolił zakręcić rozrusznikiem), przekręcić kluczyk i samochód ruszy.
Można na zaś poćwiczyć zmianę biegów bez sprzęgła aby się dotoczyć w bezpieczne miejsce do zatrzymania po awarii (bieg się da wyjąć, i póżniej przy lekkim wbijaniu kolejnego należy utrafić gazem w odpowiednie obroty - wtedy wskoczy)
Jest to jakieś rozwiązanie na dotoczenie się w bezpieczne miejsce jak pisze kolega powyżej, ale należy pamiętać że to dobija błyskawicznie skrzynię biegów...
mnie dopadło w trakcie wjazdu na skrzyżowanie (lewoskręt, akurat miałem zielone światło ale z naprzeciwka samochody już się zbliżały), nie zjechanie ze skrzyżowania mogłoby dobić więcej niż tylko synchronizatory w skrzyni) zresztą w tym momencie jak redukowałem na 2jkę jeszcze nie wiedziałem że mi docisk strzelił, wrażenie było jakby coś się pod pedał sprzęgła zaplątało - a bieg musiałem wrzucić żeby zjechać ze skrzyżowania i to z pewnym oporem zrobiłem ;). W każdym razie ta wada fabryczna według mnie podpada pod zagrażająca bezpieczeństwu (na pewno bardziej niż brak jakiejś naklejki na którą była akcja serwisowa) i to jest żenujące że fiat nie wzywa po prostu samochodów na wymianę tych docisków
Szkoda gadać ja zaczynam się bać tej awarii coraz bardziej do tego stopnia że mam teraz urlop i będę jechał 500 km i obawiam się czy dojadę :(
Nazwyżej 3 bieg i do celu. Najgorzej w mieście bo wtedy 2 i 30km/h
Eh w trasie dramat laweta i auto zastępcze, no ale nie ma na to zasady wiec czas pokaże :roll:
Kwestia wprawy, bieg wyrzucisz na luz bez problemu. Załączenie biegu kwestia dobrania odpowiednich obrotów i obciążenia silnika, po zatrzymaniu żeby wrzucić 1 lub R silnik trzeba gasić. Wiadomo dla nie wprawionych to męczarnia i nie potrzebne nerwy. Ja tam generalnie lubię jeździć, 1kkm w ciągu dnia robiło się nie raz.
Jesli nie da sie wcisnac pedalu sprzegla to jak to robic? Na siłe?
Ja w sobote wyjeżdżam nad morze z dwójką dzieci i żoną w 6 miesiącu ciąży...
ale jadę ze spokojną głową bo docisk pękł rok temu [emoji1] , 2 czy 3 miesiące po zakończeniu gwarancji , przy przebiegu coś miedzy 25000 a 27000 [emoji1787]
Zamontowany w ASO oryginał chyba w tym roku nie powinien jeszcze pier*olnąć...
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
I jak FCA sie zachowalo w tej sprawie? Kto płacił w ASO za wymiane i ile?
Tipo HB 2019,36 tysięcy przebiegu i pęknięty docisk.
Brylancik, jak występuje ten rezonans to wyłącz gaz i posłuchaj. Jeśli nie to łożysko, mogą być też poduszki jakieś
Będe szukał. Bo poduszka jakaś mi na pewno czasem hałasuje, czasem na skręcie na nierownosciach slychac lekkie skrzypienie czy coś w tym stylu.
Ironicznie mówiąc, świetna informacja. Świeze autko z 2019 i HB. Obala mit ze tylko auta z 2016 i sedany...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
To co raczej nie wada fabryczna? Tak dlugi okres to wyklucza chyba? To co styl jazdy? Sposob z korzystania sprzęgła?
Ja bym tu podejrzewał również durny "system"/wadę oprogramowania powodującą podbijanie obrotów na wciśniętem jeszcze sprzęgle...
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka