To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
wajkii
. Egzemplarz mial niewiele ponad 2tys km i wyla skrzynia biegow na 2 i 3 biegu (nie bylo to wycie z nowosci, tylko z luzow jakie miala). Przy naglym dodaniu lub puszczeniu gazu jakis stuk, czyzby dwumas?
Nie ma czegoś takiego jak "wycie z nowości" , skrzynia ma pracować cicho od pierwszego kilometra. Ewidentnie jakaś wada w tym egzemplarzu.
Cytat:
Napisał
wajkii
Kolejny minus to prowadzenie przy wiekszych predkosciach (np ok 90), nagly manewr moze byc trudny fo opanowania, auto ma gumowy uklad kierowniczy, zawieszenie tez nie jest stworzone do szybszej jazdy. Powinni zrezygnowac troche z komfortu na rzecz bezpieczenstwa. Nie jestem milosnikiem zapie..., ale tez lubie miec przewidywalne auto.
Często zdarza mi się jeździć z prędkościami mało przepisowymi i specjalnych problemów z trakcją nie zauważam. Może to też zasługa niskiego profilu moich opon (225/40R18). Samochód prowadzi się jak każdy inny kompakt , z zawieszeniem na sztywnej belce i kolumnach McPhersona. A porównawczo jeżdżę AR159 , która jeszcze jak była produkowana , wygrywała większość testów jeżeli chodzi o prowadzenie i ma zawieszenie z zupełnie innej bajki.
Układ kierowniczy rzeczywiście chodzi zbyt lekko i to może potęgować wrażenie "gumowatości"
Cytat:
Napisał
wajkii
Tipo mialo tez slawna dziure po zmianie z 1 na 2, to jest nie do zaakceptowania. Zeby zmienic bieg, gaz w podlodze a auto najpierw zwalnia, pozniej nic sie nie dzieje i w koncu zaczyna przyspieszać
Taka rzecz ma miejsce i jest to wg mnie ewidentna wina oprogramowania sterującego pracą silnika. Też mi to przeszkadza , ale będę robił kompleksowy program , więc i to się wyeliminuje.
Cytat:
Napisał
wajkii
No I na koniec spalanie. 50% jazda ok 110, 35% jazda 90-100, 15% miasto praktycznie bez korkow I komp pokazal 8,4 l/100km. W tym moze ze 3x ostre przyspieszanie, wszystko na dystansie 100km. Pozniej jeszcze 20km z typowo oszczedna jazda do 100km, 6 bieg plus 5km zjazdu po pustym miescie, komp pokazal spalanie 6,5.
To źle ? Uważam , że dobry wynik. Oczekiwałeś spalania hybrydy , albo turbo diesela o pojemności 1,4 ? Czy uwierzyłeś w dane katalogowe z pomiarów laboratoryjnych ?
-
Cytat:
Napisał
wajkii
Ja po uzyczeniu tipo t-jet wyleczylem sie z fiata. A jechalem z przekonany na 95% ze po jezdzie zloze zamowienie. Do plusow mozna zaliczyc prowadzenie przy malych predkosciach oraz wyciszenie i prace zawieszenia na dziurach. Audio tez daje rade. Niestety minusow jest znacznie wiecej. Egzemplarz mial niewiele ponad 2tys km i wyla skrzynia biegow na 2 i 3 biegu (nie bylo to wycie z nowosci, tylko z luzow jakie miala). Przy naglym dodaniu lub puszczeniu gazu jakis stuk, czyzby dwumas? Kolejny minus to prowadzenie przy wiekszych predkosciach (np ok 90), nagly manewr moze byc trudny fo opanowania, auto ma gumowy uklad kierowniczy, zawieszenie tez nie jest stworzone do szybszej jazdy. Powinni zrezygnowac troche z komfortu na rzecz bezpieczenstwa. Nie jestem milosnikiem zapie..., ale tez lubie miec przewidywalne auto. Tipo mialo tez slawna dziure po zmianie z 1 na 2, to jest nie do zaakceptowania. Zeby zmienic bieg, gaz w podlodze a auto najpierw zwalnia, pozniej nic sie nie dzieje i w koncu zaczyna przyspieszac? W aucie 120KM za ponad 70tys? No I na koniec spalanie. 50% jazda ok 110, 35% jazda 90-100, 15% miasto praktycznie bez korkow I komp pokazal 8,4 l/100km. W tym moze ze 3x ostre przyspieszanie, wszystko na dystansie 100km. Pozniej jeszcze 20km z typowo oszczedna jazda do 100km, 6 bieg plus 5km zjazdu po pustym miescie, komp pokazal spalanie 6,5. Nie do zaakceptowania, az macalem czy ktorys hamulec nie trzyma. Ponizej 2,5tys obr nic sie nie dzieje. Wiec niestety szukanie auta czas zaczac od nowa, faworyt cenowy i konstrukcyjny odpadl...
Tu masz filmiki pierwszy to multijet ale zawieszenie jest to samo 223km/h https://www.youtube.com/watch?v=P53ohcljHxc widząc po jakiej drodze ten turas jedzie z taka szybkością śmiem twierdzić ,że układ jezdny jest zajebiście zestrojony :smile:
A tu t-jeta https://www.youtube.com/watch?v=kKDL8ec3QhM
osobiście na teście jechałem nim 170km/h i co prawda czuć już było lekka podsterowność, ale można było jeszcze śmiało cisnąć bez większych obaw,dla mnie ma byc to auto rodzinne mówie o wersjii SW, więc wiecej niz te 160km/h nie będę jeździł, co do spalania to masz super wyniki :smile:
Jeżeli chodzi o dziurę miedzy 1a2 to ja tego nie zauważyłem ponoć wystepuje, to tylko w zagazowanych wersjach, my mielismy autko do testów bez gazu
Spróbuj przejechać się kią ceedem tam to masz pływanie samochodu jak w dawnych amerykanskich krązownikach szos, przy hamowaniu z 170km/h w kii lekko sie spociłem :lol:
Jak chcesz auto bardziej twardsze, a zarazem lepiej trzymającej się drogi, to mozesz nabyć asterke 5 z całymi jej wadami i zaletami. Filmik ponad 200km/h wersja kombi
https://www.youtube.com/watch?v=4ZEz2PTl4dM
-
@gianinni, nie mowie o nieprzepisowych predkosciach, na szybko znalazlem zachowanie tipo na kanale km77, widac dobrze ze w awaryjnych sytuacjach kierowca nie nadarza krecic, a dwa auto staje sie nieprzewidywalne i slabo slucha, to czuc podczas jazdy.
@piteros333, watpie abys dopuscil do podsterownosci na publicznej drodze przy 170km/h. Druga sprawa ze wiekszosc aut ma nadsterownosc przy takich predkosciach (chyba ze zrobisz pol obrotu kierownica, to logiczne ze polecisz wypadkowa)
-
-
Cytat:
Napisał
wajkii
@piteros333, watpie abys dopuscil do podsterownosci na publicznej drodze przy 170km/h. Druga sprawa ze wiekszosc aut ma nadsterownosc przy takich predkosciach (chyba ze zrobisz pol obrotu kierownica, to logiczne ze polecisz wypadkowa)
Myśl sobie co chcesz przekonywać cie nie będę i nie jestem w stanie ci udowodnić ,że tak było, przy 170 km/h dość żwawo zmieniałem pas i czułem jak autko nie do końca zachowuje sie tak jakbym tego oczekiwał , ale tez nie wywołało to u mnie strachu tak jak to miało miejsce w ceedzie. Zobacz jak ten Turas pogina tipkiem zmieniając pasy i jadąc po nieciekawej autostradzie.
https://www.youtube.com/watch?v=P53ohcljHxc
-
On jedzie praktycznie po prostej, tan nawet woz drabiniasty bez zawieszenia by sie utrzymal na drodze... Ja mowie o normalnych predkosciach ale przy manewrach. W tipo nie czulem sie pewnie i tyle. Prowadzenie auta duzo zmienia nawet silnik, np suberb benzyna ladnie pokonuje zakret przy 90, a z ropniakiem pojedziesz max 70, bo ucieka przodem. Esp nie jest nawet w stanie pomoc. Co do podsterownosci, chetnie udostepnie Ci tor abys zaprezentowal przy 170 podsterownosc w swoim tipo. Podsterownosc, a nie nieprawidlowe zachowanie auta
-
Ja myśle że nie ma sensu sie kłucić ani nikomu udowadniać że się myli tipo jest autem do raczej spokojnej jazdy i fakt zawieszenie jest dość miekie a układ kierowniczy gumowaty choć to pewnie zasługa elektrycznego wspomagania, ale zamysłem tego samochodu nie było robienie zakrętów z zawrotnymi prętkościami sama gama silników to pokazuje ja również po chwili użytkowania zawiodłem się mocą i prowadzeniem ale to moja wina słabo sprawdziłem auto przed zakupem a może to emocje:) uważam jednak że za te pieniodze i w tym segmecie fiat nie jest taki zły lepiej napewno prowadzi sie focus i astra seat też spoko ale te auta są droższe i przekraczały moje możliwości wtedy dlatego dokupiłem alfe i teraz mam i rodziny wóz i sportowy
-
Nie spodziewalem sie sportowego prowadzenia po tipo i nie tego oczekuje od auta. Po prostu zaliczylem gumowatosc I nieprzewidywalnosc do wad, tych mniejszych. Duze, decydujace w moim przypadku minusy to wycie skrzyni, dwumas, dziura po zmianie na 2 oraz spalanie (tu nie sprawdzilo sie turbo zyje turbo pije, on caly czas pije. Z trasy realnie wyszlo pewnie 9 litrow, nie jest to dla mnie do zaakceptowania przy predkosciach i stylu w jakim przejechalem odcinek. Mam stycznosc z wieloma autami, aby spalily 9 litrow trzeba im bardziej deptac). Piszac post nie chcialem sie klocic, a zwrocic uwage na wady i zalety jakie zauwazylem, inni przyszli wlasciciele moga zwrocic na nie uwage podczas jazdy I albo potwierdzic albo nie. Jednak wystawienie do testowej jazdy egzemplarza z wyjaca skrzynia nie zwiekszy znaczaco sprzedarzy...
-
W sprawie pewnosci prowadzenia i sportowych doznan powiem tyle ze mam mito. Idzie jak po szynach wytrzasa plomby z zebow, zachacza o przecietnej wysokosci krawezniki i trzeba sie silowac z kierownica w trybie dynamici Niektorzy nazywaja to przyjemnoscia z jazdy. Owszem fajne to ale na krotka mete. Po tych kilku latach tesknie za miekkim zawieszeniem przeswitem pozwalajacym swobodnie parkowac i komfortem jaki sie z tym wiaze. O ile auto nie ma aktywnego zawieszenia pierwsza i druga opcja sie po prostu wykluczaja
-
powiedzcie mi bo ja mam zwykłego benzyniaka i jakoś nie bardzo mi tym filmiku z 223km Tipkiem pasują obroty. Ja przy 120km mam 3tysiące a ten o wiele więcej zapierdziela i ledwo mu się obrotomierz porusza. To nie jakaś ściema?
-
-
Co do gumowatosci wspomagania to nie kwestia ze elektryczne. To kwestia jak to ustawili. Tu pole manewru jest bardzo duze.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
powiedzcie mi bo ja mam zwykłego benzyniaka i jakoś nie bardzo mi tym filmiku z 223km Tipkiem pasują obroty. Ja przy 120km mam 3tysiące a ten o wiele więcej zapierdziela i ledwo mu się obrotomierz porusza. To nie jakaś ściema?
Napisałem wcześniej ,że to multijet, ale mi chodziło o sam układ jezdny ,że daje radę bez problemów przy takiej szybkości i po nieciekawej autostradzie z dziurami i "hopkami"
T-jeta 120KM masz tuta 194km/h i ponad 5k obrotów
https://www.youtube.com/watch?v=kKDL8ec3QhM
Fiat line z tym silnikiem 220Km/h
https://www.youtube.com/watch?v=57NlyszBSHo&t=0s
Przez euroeko silnik trochę zamulili, ale dla mnie i tak wystarczy.
-
Mi się nie podoba to, że na tylnej klapie i na tylnej szybie zbiera się strasznie dużo pyłu, kurzu i syfu. Spływa to potem na klapę zaraz pod szybą i zasycha. Tak samo pod klapą na zderzaku - bardzo dużo brudu się zbiera. Cały tył bardzo się brudzi.
Druga drobnostka to fakt, że obija się pas od pasażera o słupek B. Jak mam włączoną muzykę to jest ok ale jak jadę bez to non stop to słyszę. Ogarnę to takim samym patentem jak przy konsoli środkowej mają zapięcia od pasów - filc trzeba przykleić i będzie cisza.
Więcej grzechów tipek nie posiada :)
-
Cytat:
Napisał
IT_spec
Mi się nie podoba to, że na tylnej klapie i na tylnej szybie zbiera się strasznie dużo pyłu, kurzu i syfu. Spływa to potem na klapę zaraz pod szybą i zasycha. Tak samo pod klapą na zderzaku - bardzo dużo brudu się zbiera. Cały tył bardzo się brudzi.
To przypadłość chyba wszystkich hatchbacków (a przynajmniej wszystkich które miałem). Sedan jest wolny od tej wady.
Cytat:
Napisał
IT_spec
Druga drobnostka to fakt, że obija się pas od pasażera o słupek B. Jak mam włączoną muzykę to jest ok ale jak jadę bez to non stop to słyszę.
Może wystarczy klamrę pasa przesunąć w górę lub dół? U mnie nie stuka...
-
Cytat:
Napisał
IT_spec
Druga drobnostka to fakt, że obija się pas od pasażera o słupek B. Jak mam włączoną muzykę to jest ok ale jak jadę bez to non stop to słyszę. Ogarnę to takim samym patentem jak przy konsoli środkowej mają zapięcia od pasów - filc trzeba przykleić i będzie cisza.
W mito jest specjalna gumeczka przy pasie pasażera. Jak nie zapomnę to cykne fotkę
-
Cytat:
Napisał
kjk
Może wystarczy klamrę pasa przesunąć w górę lub dół? U mnie nie stuka...
Klamra leci na sam dół i cały czas tam jest. Nie da rady jej dać wyżej.
Cytat:
W mito jest specjalna gumeczka przy pasie pasażera. Jak nie zapomnę to cykne fotkę
Patent z gumką też może być dobry. Czekam na fotki :)
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
IT_spec
Klamra leci na sam dół i cały czas tam jest. Nie da rady jej dać wyżej.
Patent z gumką też może być dobry. Czekam na fotki :)
-
Dzięki :)
Problem się rozwiązał :lol: Dobra blondyna ze mnie. Nie zauważyłem, że na samym dole pasa są blokady do do klamry...Teraz mam klamry na samej górze i nic się nie obija - nastała cisza :lol:
-
Wtyki pasów bezpieczeństwa na tylnej kanapie są trochę za głęboko osadzone i jest problem przy zapianiu pociech w fotelikach...