i jak korzystać z PTC? bo mam tę opcję i myślę, że nie nagrzewa.
Przepraszam za mój polski, używam google tłumacz.
To jest widok strony w wersji do druku
i jak korzystać z PTC? bo mam tę opcję i myślę, że nie nagrzewa.
Przepraszam za mój polski, używam google tłumacz.
W przypadku 500X i manualnej klimatyzacji PTC uruchamia się przy przekręceniu pokrętła temperatury na MAX - tak podano w instrukcji - w Tipo pewnie tak samo to rozwiązali.
W przypadku klimy automatycznej PTC włączane jest automatycznie.
Moment włączenia można rozpoznać po odgłosie załączanego przekaźnika, a po chwili zaczyna lecieć ciepłe powietrze z nawiewów.
Mam wrażenie, że zapłaciłem za PTC i nie jest zamontowany.
Mam wersja Lounge. klima automatyczna.
Też mam takie wrażenie. Musze zmierzyć temperature z nawiewów.
To łatwo sprawdzić, czy PTC macie czy nie.
Elektryczna grzałka włącza się w przypadku automatycznej klimy automatycznie jeśli zostają spełnione następujące warunki :
1. Ujemna temp. na zewnątrz
2. Zimny płyn chłodzący w chłodnicy
3. Uruchomiony silnik
4. Temp. ustawiona na HI - to jest warunek w przypadku klimatyzacji manualnej, przy automacie podobno ten punkt nie wymagany.
W trybie AUTO powinna się wtedy włączyć nagrzewnica i z kratek powinno lecieć ciepłe powietrze, ale na pewno nie gorące.
1. Tu się kolega myli :wink: Nie musi być ujemna temperatura, dokładnych statystyk nie prowadziłem, ale przy 15stC na bank już działa, teraz tyle mam w garażu. Od razu leci ciepłe powietrze i mocniej dmucha, przy 0 trzeba chwilkę czekać.
4. Przy automacie nie jest wymagane, bo w pierwszej fazie nagrzewania automat daje temperaturę na MAX, potem obniża, logiki sterowania PTC nie znam. Dziś PTC wyłączył po ustawieniu wskaźnika temperatury silnika w połowie skali.
Przy 15-stu to trochę dziwne, spotkałem się w fordach, że poniżej 5 stopni włączała się nagrzewnica PTC, ale żeby przy 15-stu ?
Nie chce mi się wierzyć trochę, przy 15-stu to ciepło jest, po co ogrzewać ? :)
W instrukcji też lakonicznie napisali - niska temperatura otoczenia, tylko ile to jest niska :)
Włącza się przy 15 :wink: Mam ustawione 22, więc od 15 do 22 musi dogrzać/zrobić dobrze właścicielowi :wink: Słychać załączenie przekaźnika i od razu leci ciepłe powietrze, nawiew dmucha na średnich obrotach. Aż takich omamów nie mam, żeby tego nie rozpoznać :tongue W GP automat dmucha na maksa od momentu dygnięcia wskaźnika temperatury płynu chłodzącego, wcześniej delikatnie - brak PTC.
Pierwsze 200 km przejechane i wrażenie wciąż pozytywne ;)
Załącznik 25982
Co oznacza ta literka "H" przy przebiegu??? Jak zdecydowałem się na zakup mojego tipo sprzedawca przysłał mi kilka zdjęć i na jednym z nich też była widoczna litera "H" przy przebiegu. Zadzwoniłem do niego z pytaniem co oznacza ta litera to powiedział że auto jeszcze nie miało przeglądu przy zerowym przebiegu i gdy ten przegląd zostanie zrobiony to literka zniknie. Jak odbierałem autko to tej litery już nie było.
http://fiatklubpolska.pl/ducato-iii-...ielczej-34510/
Pewnie to pomoże Ci w odpowiedzi.
Mam zdjęcie jakie wysłał mi sprzedawca. U wyglądało to tak. Gdy już odbierałem auto na liczniku nie było litery "H" i auto miało przebieg chyba 2KM. Może coś kombinowali:smile:
U mnie nie było h za to miałem ładne zero. Teraz już mnie nie cieszy to zero.
Pytanie czy na podstawowym wyświetlaczu (tipo tipo) da sie wyświetlić zero.
U mnie też było takie H. Zniknęło po 200 czy 300km
Do 200km mogą resetowac licznik na 0 w salonie więc może ta litera ma z tym związek.
200 km minęło i H zniknęło ;)
Załącznik 25988
W biedawersji nie miałem zadnego H
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
To wątek o pierwszym wrażeniu.
Miałem okazje siedzieć i krótko jechać Peugotem 208. To auto niższej klasy (mniejsze) ale w cenie podobnej do Tipo. Powiem szczerze że porywu w jakości wykonania nie ma. Do tego te błyszczące czarne plastiki (jak na radiu w Tipo Tipo)... Ogólnie wrażenie w moim Tipo Tipo lepsze.
[QUOTE=Powiem szczerze że porywu w jakości wykonania nie ma. Do tego te błyszczące czarne plastiki (jak na radiu w Tipo Tipo)... Ogólnie wrażenie w moim Tipo Tipo lepsze.[/QUOTE]
I już mi lepiej :lol: