To jest widok strony w wersji do druku
-
5 załącznik(i)
Mała relacja z wymiany tulei tylnego wahacza ... Ogólnie wszystkie śruby łatwo dały się odkręcić przy pomocy dobrych nasadek i przedłużki 0,5m długości. Nie odpinałem przewodu hamulcowego, bo było dość miejsca na manewrowanie wahaczem. Wszystko wyglądało podobnie jak w tym temacie:
Wahacz w mk1 - wymiana [Dzafa700] | Strona miłośników Fiata Punto
Różnice były takie, że stabilizator trzymają dwie śruby 13 i jedna 15, i nakrętka głównej śruby wahacza znajduje się od wewnątrz a nie jak w punto zaraz za plastikiem błotnika. U mnie też ta śruba była na klucz 24 a nakrętka na niej 22. Nie wiem czy to tak już było, czy ktoś przy tym już grzebał. Kilka fotek:
Załącznik 11609 Załącznik 11610
A tu łożysko, a raczej to co z niego zostało. Niech to będzie przestroga dla tych, którzy czekają z wymianą.
Załącznik 11611 Załącznik 11612 Załącznik 11613
Po wymianie koło jest prosto i auto prowadzi się bardzo ładnie. Nie pływa już po jezdni. Niestety zestawy naprawcze poniżej 100zł mają łożyska z plastikowymi wiankami, więc ciekawe ile wytrzymają. Trzeba być optymistą :D Oprócz tego wymieniłem też uszczelniacz półosi, bo strasznie olej leciał. Robota banalna jak puści nakrętka piasty.
-
No i elegancko zrobione.Nie bałeś się że ułamie Ci się przewód hamulcowy przy ruszaniu wahaczem :?:
A jeśli chodzi o koszyk,jeżeli jest plastikowy to łożysko pracuje ciszej,dlatego na przykład wszystkie łożyska wrzecionowe mają koszyczki ze specjalnych materiał z tworzyw.Koszyczek nie ma jako taki wpływu na trwałość łożyska,bo jego zadaniem jest tylko trzymać kulki,wałki,igiełki itp. w równych odległościach od siebie http://autokacik.pl/images/graemlins/skromny.gif
-
Generalnie jest duże pole manewru wahaczem, bo jest tam część elastycznego przewodu. Oczywiście trzeba bardzo uważać, ale mi się udało. Największym problemem okazało się wciśnięcie wahacza na swoje miejsce. Było bardzo ciasno i musiałem go wciskać dwoma lewarkami.
-
Jest ktoś w stanie powiedzieć mi, gdzie są wszystkie przewody podciśnienia w silniku 1.6? Wiem tylko o tych od listwy wtryskowej i od serwa.
-
Pewnie jest też od odsysania oparów paliwa z baku poprzez zawór EVAP..
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Pewnie jest też od odsysania oparów paliwa z baku poprzez zawór EVAP..
Ja mam wywalony ten zawór, tak było jak kupiłem auto i nic z tym nie robiłem. Ten niebieski przewód mam po prostu zaślepiony. Pytałem o podciśnienie, bo obroty nagle bardzo zaczęły wzrastać. Okazało się, że falowanie i właśnie tak wysokie obroty to wina wiązki. Chwyciłem ją podczas pracy silnika na 2500rpm na jałowym, trochę poruszyłem i od razu spadły do 1000rpm. Wie ktoś jak sobie poradzić z tym żeby wszystko było sztywno?
-
na jakimś drucie to zrób. i zepnji trytkami
-
To trzeba naprawić, a nie drutować :popupie:
Przejrzeć wiązkę, multimetr w dłoń, lutownica w drugą rękę, i doprowadzić do porządku puki wcześniej.
-
Wszystko fajnie, ale jak mam multimetrem sprawdzić przewody, skoro to raz działa, raz nie. Ogólnie podejrzewam przewody od krokowego, ale mogę się mylić ...
-
Powie mi ktoś czy da się skasować luz w maglownicy?
-
Hej,
Moze mi ktos powiedziec jak wymienic silowniki klapy i te bede dobre: ? Fiat Palio Siłowniki tylnej klapy (3959783701) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Drugie pytanie czy ktos moze mi powiedziec jak wymienic lewa zarowke, podswietlajaca ikony swiatel i benzyne w baku na liczniku ?
Bede wdzieczny
-
Siłowniki z tego co pamiętam mają 570N a żarówkę wymienisz wyciągając panel z pokrętłem wysokości świateł.
-
a mozesz rzucic okiem na ta oferte co wkleilem czy sie nada ? dzieki wielkie
-
nie lepiej jakis nowy ale zamiennik.. to chodzi tylko o siłe podoszenia
-
Nie widać na tej aukcji jaka wartość. Zapytaj sprzedawcę albo jeżeli potrzebujesz tylko jeden to ja mam gdzieś taki ... A wracając do tematu kasował ktoś ten luz na maglownicy?
-
1 załącznik(i)
Kolejny sezon powoli czas zacząć. Na pierwszy ogień zmiana koloru bębnów, bo poprzednie za bardzo się zlewały z nadwoziem :)
Załącznik 14038
-
Kiedyś kolegi ojciec miał taką HL'kę...mój miał Tipo, ahhh co to był za komfort jazdy w takim palio :) i jaki prestiż !
Ładny egzemplarz!
-
Ładny egzemplarz ... niestety rdzewieje :( Przednie nadkola, troszkę klapa i tylny zderzak. I ogólnie straszna jakość lakieru! Ale są też pozytywy.
-
-
Ogólnie progi i podwozie są ok. Tylko delikatnie zaczyna brać przy dziurach tam gdzie podkłada się ramię podnośnika. Zaskakująco dobrze trzyma się farba na felgach, które malowałem rok temu. Praktycznie powłoka jak nowa a renowacja kosztowała 20zł :D