Skoro auto roczne to i na gwarancji powinno być. Zadzwoń do ASO i zapytaj, powinni Ci podać po Vinie specyfikację.
To jest widok strony w wersji do druku
Dzwoniłem do ASO Ganinex Gliwice. Pracownik serwisu zweryfikował listę wyposażenia po VIN i wynika z niej, że samochód posiada AA.
Sugerował pokombinować z wersją aplikacji w telefonie i ewentualnie kabelkiem.
Co do kabelka to sprawdzałem na trzech (dwóch oryginalnych Huawei i trzeci Baseus).
W telefonie nie potrafię odinstalować aplikacji AA. Jest tylko opcja Wyłącz i Zatrzymaj. Nie mam również nigdzie ikony aplikacji tylko jest w Ustawieniach.
U mnie w starym Huawei P smart wystarczy przytrzymać ikonę aplikacji i pojawia się możliwość odinstalowania aplikacji. Najlepiej by było sprawdzać na zestawie który działa w innym aucie. tj. telefon + przewód.
Kupiłem polecany przez innych magnetyczny kabelek USB, ale niestety AA się nie uruchamia.
Na przewodzie jest dioda sygnalizujaca zasilanie, która co chwila gaśnie, a na ekranie telefonu widać, że raz ładuje raz nie. I tak w kółko.
Testowałem nowy kabelek na dwóch telefonach - LG G6 i SGS8, i w obydwu przypadkach jest to samo.
Największe zaskoczenie czekało mnie na koniec, gdy podłączyłem SGS8 żony przy pomocy starych kabelków, na których LG nie chciało działać, a na SGS8 AA ruszyło bez żadnych problemów.
Wychodzi na to, że problemy mogą być nie tylko po stronie kabla USB, a samego telefonu.
Jak macie problem z kablami to po prostu używajcie tych dostarczonych z telefonem...
No i tu Cię może zaskoczę, ale początkowo do LG używałem dostarczonego z nim oryginalnego kabla i nie działa na nim AA.
Z kolei na SGS8 idzie na wszystkich oprócz magnetycznego.
Nawet kabelek z ali nie stanowi problemu dla Samsunga, a LG nawet nie myśli na nim ruszyć.
Rownie dobrze można powiedzieć, że jak jest problem z kablem to zmieńcie sobie telefony.
No to niezłe jaja z tymi androidami macie... ja srajfona jakim kablem bym nie podłączył to car play działa za każdym razem, nawet na tym z Ali za 4,77zl...
Znalazłem w domu jakieś dwa kabelki USB-C i AA teraz odpala bez problemu.
Nie ma też problemu z ładowaniem telefonu z gniazda USB w samochodzie. Udaje się osiągnąć wartości rzedu 1400-1500mA, także mam nadzieję wystarczająco dużo, aby telefon z włączonym GPS i BT nie rozładowywał się w trakcie jazdy, z czym wcześniej też miałem problem na innym kablu.
Fajnie byłoby wstawić ładowarkę indukcyjna w miejscu schowka pod gniazdami, ale mój LG akurat tego nie obsługuje.
Dzisiaj podłączyłem telefon syna, Motorola E6+ z Android 9 i AA 5.5.602944 i AA w samochodzie uruchomiło się od razu. W związku z tym wiem, że moje auto na 100% posiada AA i działa :)
Natomiast teraz do rozwiązania pozostaną mi dwa problemy:
1. Uruchomić AA na moim telefonie, Huawei P20 z Android10.
2. Przy uruchomionym AA na wyświetlaczu auta nie umiem przejść do radia bądź innych opcji całego systemu. Nie widać paska z ikonami.
Załącznik 39017
Załącznik 39018
Tu klikaj i na zakończ. Możesz też przełączyć na radio guzikami na kierownicy te z tyłu kiery po lewej ręce tą kulkę przydusić.
Opcję Zakończ widziałem, ale tak trochę głupio w trakcie jazdy żeby zmienić stację radiową czy coś innego trzeba było wyłączać AA, a potem od nowa ustawiać nawigację. Myślałem, że da się po prostu jakoś przełączyć na widok radia bez wyłączania AA.
Sprawdzę później opcję z guzikami na kierownicy.
Aby przełączyć na radio i zmienić stację naciśnij przycisk sterowania głosowego i powiedz: "RADIO" a po piknięciu powiedz: "Ustaw preset 4 " przełączy na stację radiową zapisaną na 4 pozycji. W tej wersji działa to bezbłędnie ....teoretycznie możesz powiedziec nazwę stacji ale lepiej oszczedzić sobie nerwów i używac zwrotu "preset" ....tak wiem brzmi to trochę dziwnie ale działa za każdym razem. A jak już słuchasz radia to wystarczy powiedzieć "ustaw preset X"
O ile AA działa teraz u mnie bez większego problemu po zmianie kabla, to jednak gniazdo nie ma na tyle wysokiego prądu aby być w stanie ładować telefon z włączonym GPS, BT i transmisją danych.
Na kilkaset przejechanych km ubyło z tego co kojarzę ok 20%.
Druga kwestia to brak powiadomień w języku polskim np w whatsap, czy msng.
Pamiętam, że wcześniej to działało normalnie.
Po przywróceniu telefonu do ustawien fabrycznych i wgraniu najnowszej wersji, powiadomienia z aplikacji są czytane po angielsku.
Też tak macie?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A co do zmieniania stacji podczas korzystania z AA to chyba najwygodniejsze jednak są klawisze z tyłu kierownicy.
Mi srajfona to nędzne gniazdko ładuje z włączona nawigacja, deezerem, apką uconnect i czym tam jeszcze w tle... ciekawostka to to, ze słabiej ładowało na oryginalnym kablu a na chińskim za 8zl ładuje lepiej i szybciej... kupiłem chiński tylko dlatego ze oryginalne są białe kable i mi nie pasowały, a tu taka miła niespodziewajka...
Potestuj inne kable...