To jest widok strony w wersji do druku
-
Jako, że już się wypowiedziałem na temat porównania do Dustera to wypowiem się z 200 km głównie po mieście zastępczym Leonem 1.6 TDI 90 Kunia golas flotowy w kombi(dostałem jako zastępczy gdyż Turecka Taczka nie może wyjechać z serwisu i nie znany jest bliższy termin zdania auta :D) i rozbijamy się nim z żoną po 3city.
Wnętrze twarde plastiki. Coś pomiędzy Tipo Tipo a Tipo (HB/SW) Pop+. 60 tyś. km. w wypożyczalni i nic nie stuka, nic nie puka. Zestrojony jeszcze twardziej niż HB i SW. ZNACZNIE lepiej wygłuszony. Klekot pod maską a ciszej niż w SW 1,4 PB+LPG. Mocniejsze hamulce. Słabsze wspomaganie - trzeba mocniej kręcić (żona zwróciła uwagę). Dziwny promień skrętu - odnoszę wrażenie, że Duster i SW są zwrotniejsze. W dodatku mniej informacji dochodzi do kierowcy. Takie dziwne, bo sztywniej zestrojony "hiszpański temperament" - mniej wychyla budę ale w miejskich warunkach brakuje mu skrętu. System multimedialny (podstawowy zapewne z kolorowym wyświetlaczem) znacznie gorszy niż Uconnect. Mniej miejsca z tyłu dla pasażerów (zboczenie zawodowe). Mniej foremny pakowny bagażnik - gorzej wykonany niż w SW (widać gołe blachy tu i tam). Malutkie lusterka boczne (irytujące w mieście). Sporo pali 7-8 ON/100km z przewagą miasta. Dziwnie zestrojona skrzynia - 50km/h po mieście 3ci bieg to około 3tyś obr. - 4ty bieg to 1,2tyś. obr. i nie ma momentu, żeby tak się toczył na 4ce (5 biegowa skrzynia).
-
Chodziłem koło tego chwilę. 125KM benzyna z manulaną 6-tką zaczynała się od ponad 80 tys. (przypomnę że za swoją bez gazu zapłaciłbym 53 tys). Miała więcej klime automat tylne szyby w prądzie i halogeny.
Uważasz że warto byłoby dać 27 tys więcej za to auto?
-
Wszystko zależy od tego kto jakie przebiegi robi i do czego używa samochodu. Na trasę lepszy. Mniejszy problem z odsprzedażą. Grupa VW - mniejszy spadek wartości auta. Od groma zamienników - wspólna platforma. Łatwość serwisowania - w stodole zrobią. Auta pospolite -chętniej kradną - wszędzie naprawią.
Warto, nie warto. Jak na dłużej to bym dołożył do Leona. Te flotówki tam około 70 tyś. pln. chodziły. Ale wiesz jak Ja eksploatuję auto - 3-4 lata i następny. Tipo (zwłaszcza mój egzemplarz) średnio MI się udał jako zakup i teraz żałuję, że nie dopłaciłem 20-30 tyś do czegoś lepszego. Teraz mam dwa (jeden do pracy,a drugi problem zalegający w ASO) i średnio mi się to opłaca ;) Przynajmniej (Tfu Tfu) daćka się nie psuję. I 1,5 dCi mniej pali od tego Seata. A Duster pudełko na kółkach :D
-
Raczej nie można marki podciągać pod utratę wartości bo np Duster mało traci z tego co słyszałem a przecież to Dacia, więc powinien tracić porównywalnie do Renault albo więcej bo wielu ludzi się na Dacię nie zdecyduje. Lepiej patrzyć na modele (Duster nie traci dużo bo jest moda na tą kategorię ogólnie). Poszukałem ile taki Leon straci i są obok siebie z Fiatem Bravo i są to starsze modele a nie jakaś prognoza: Jak szybko tanieją auta kompaktowe? Utrata wartości w segmencie C - Auto Świat (więc to że grupa VW też niewiele daje - ważna jest niewidzialna ręka rynku, czyli moda w tym wypadku w 80%).Tipo wg prognoz też miał b.trzymać wartość ale nie napisali czy to HB (te są w Europie modne teraz) czy sedan (niezbyt poszukiwany w zatłoczonych miastach EU).
-
Cytat:
Napisał
bohomex3
A to dlaczego?
Przecież "średnio MI się udał jako zakup i teraz żałuję" pisał FiatPrime a nie TipoSedan. Jak Wy cytujecie?
-
Cytat:
Napisał
bohomex3
A to dlaczego?
Bo przez 40 tyś. km. jest więcej w serwisie niż moje poprzednie auto przez 320 tyś km
-
Cytat:
Napisał
marx30
Przypadek. Tipo je spełnia. Poza etorq 1,6 chyba
W 500X nadal będzie dostępny 1.6 E-Torq.
-
Moze inny wspolczynik masy do emisji. Bo taki wskaźnik tez w tych przepisach jest. Albo fca jest sklonne placic kare bo wie ze sobie ją odbije w produkcie o wyższej marży. No i tam jest bez automatu a to może też rzutuje.
-
Pytanie do kupujących niedawno Tipo SW - jakie kombi w tym przedziale cenowym i w tym segmencie braliście jeszcze pod uwagę?
-
Cytat:
Napisał
Yasiooh
Pytanie do kupujących niedawno Tipo SW - jakie kombi w tym przedziale cenowym i w tym segmencie braliście jeszcze pod uwagę?
Auris ale z tylu pasażer za mną by nie usiadł wygodnie, i30 to samo
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Wszystko zależy od tego kto jakie przebiegi robi i do czego używa samochodu. Na trasę lepszy.
Diesel nie dla mnie a tsi czy t jet to jeden kij.no chyba ze to wyciszenie jakies mega ale w moim trudno narzekac( czyzby tjety mialy inne? Serio pytam bo nie zarejestrowalem roznic.
Zdecydowalo to fiatowskie fabryczne LPG. Leon podobal mi sie bardziej z zewnatrz ale design kokpitu to fatal error. Aczkolwiek ten ktory ogladalem byl miekki i miał wiecej tych "ładnych" detali.
Tipo ma 12 tys i jedną usterkę-hamulce tył (tarcze i klocki). Dzis przy braku fabrycznego LPG bym sie zastanowil nad nowym focusem(niegazowalny) albo giuliettą (moznaby samemu)
-
1 załącznik(i)
może to komus pomoże bo mi wpadło w łapy.
Odnośnie hałasu w Tipo na co zwrócił moją uwagę FiatPrime (akurat dla mnie rzecz dośc ważna) to tutaj
Fiat Tipo hatchback - porównanie z Oplem Astrą i Peugeotem 308 (Test, Opinie, Dane Techniczne, Ceny) - Auto Świat
podają 56 db (50 kmh) 65 db (100 kmh) 69 db (130 kmh).
-
Czyli nawet nieco lepiej niż droższa konkurencja...wg.mnie Tipo jest dobrze wyciszone i pisałem o tym już wcześniej.Może silnik 95 KM jest głośniejszy.
-
Na pewno ciszej niz auta ktorymi dotychczas jezdzilem. Tzn. podobnej klasy bo w 7-mce jednak ciszej. Sama wykladzina podlogi i grodzi jest konkret grubo podbita poliuretanem. Cos czuje ze bede od czasu do czasu oblatywal volvo s60 to sie porowna. Niestety pomiary telefonem nie sa obiektywne bo charakterystyka przenoszenia mikrofonu nieznana. Co z tego ze ogolna cyfra wyjdzie podobna jak pasmo czestotliwosci nieznane. Jeden bedzie mial wiecej sokuczliwych basow a inny tony srednie.
-
Ja też uważam, że Tipo jest super wyciszone (TJet lpg here)
Sent from my MI 6 using Tapatalk