To jest widok strony w wersji do druku
-
Do zestawu wymieniłem jeszcze filtr Multiairu. Oczywiście wszystko samodzielnie. Nie polecam tego robić w zimę, trudno wyrwać kabel z osłony rozrządu z plastikowych bolców. Sam filtr był dokręcony przez fabrykę potężnie - rurka poszła w ruch :D
Teraz znowu sobie coś wymyślę, może olej w skrzyni?
-
Cytat:
Napisał
PiotrekJ
Sam filtr był dokręcony przez fabrykę potężnie - rurka poszła w ruch
Potężnie, czy zasługa kleju do gwintów? Na forum pisałem kiedyś jaki jest moment dokręcenia, na pewno nie taki, żeby rury użyć.
-
Klej na pewno zrobił swoje. Chociaż jak już puścił to dalej szło ciężko. Nie jak na 24-30 niutonometry które podają.
-
Cytat:
Napisał
Trump
W iksie juz przeguby poszly sie?:mrgreen:
Niestety...
-
Wczoraj wymieniłem poduszkę i olej w skrzyni biegów. Oczywiście - samodzielnie. Polecam wyciągnąć całą dolną część puszki filtra z czerpnią, w której jest filtr. Górę natomiast po prostu odciągnąć. W ten sposób unikniemy walki z plastikowymi rurami dolotowymi. W końcu nastała zimowa cisza. Po 120 tysięcy kilometrów olej w skrzyni niezły, lekko bursztynowy. Co mnie ucieszyło - od spodu absolutnie żadnych wycieków.
-
Jakoś sobie nie wyobrażam wymiany poduchy bez wyciągania puszki i czerpni, a osobiście już raz wyciągałem :roll:
-
Warto czytać dokładniej!
Cytat:
Napisał
PiotrekJ
Polecam wyciągnąć całą dolną część puszki filtra z czerpnią, w której jest filtr.
Wtedy zostaje sama górna część puszki filtra - unikamy wyciągania czerpni i rury dolotowej z puszki.
-
Wymieniłem dziś olej i zrobiłem płukankę teca a dopiero 13:34 i jestem zadowolony.
-
Wczoraj wymieniłem zamek oparcia kanapy, a dziś serwis w postaci wymiany oleju i filtra powietrza (przegląd na 5 lat).
-
Umyłem ,odkurzyłem , wnętrze zrobione preparatem do mebli o smaku orzechowym i fajnie pachnie :) ,kapcie jeszcze poczekają bo jeżdżę często o świcie i wtedy temperatura niska
-
Wykonana standardowa obsługa jak po każdych kolejnych 15 tysiach czyli:
Olej - Selenia Digitec, Filtry: od FILTRONA - oleju, powietrza, kabinowy
oraz
nowy olej w skrzyni biegów C635 DDCT:
jak jest napisane w książce - Tutela Gearforce 75W. nie ruszałem płynu wysprzęglika ani filtra.
olej w miarę czysty i przejrzysty, na korku trochę opiłków przyklejone ale bez tragedii.
Proces wymiany banalny : korek spustowy wkręcany w dolnej części skrzyni z boku. Korek wlewowy nieco powyżej w formie gumowej zatyczki wciskanej. Skrzynia zalana do przelewu - weszło dokładnie jak napisane 2,1 l. (niestety trzeba kupić 3 litry oleju) i zostaje dla potomnych prawie 0,9 l. Przyda się kawałek 1 - 1,2 m rurki igielitowej ca. fi. 10-12 mm i lejek, lub Odsysacz- strzykawa do oleju jeżeli zalewamy z kanału.
Po operacji chyba gładziej wrzuca biegi szczególnie w trybie sport, gdzie wcześniej zaczynało już się odczuwać momenty zmiany biegów.
-
Cytat:
Napisał
tomacias
od FILTRONA - oleju
Purflux moim zdaniem klasa wyżej - wkład filtrujący ma zwiększoną powierzchnię filtracji poprzez zygzakowanie.
Filtrona nie kupuję, nie przemawia do mnie jakość, a raczej niechlujstwo, gdy się to do ręki weźmie. Montowałem 2 lata temu filtr powietrza silnika i jakość "wykończenia" do mnie nie przemówiła - typowe średniaki.
Powietrza też dałem Purflux, kabinowy Denso - ten czeka na montaż.
Ps. Pierwszy raz zakupiłem filtry Purflux, poprzednio do silnika szły MANN (produkowane przez Filtrona, były niby lepiej wykonane), do klimy Bosch. Pozostanę przy Purfluxie, moim zdaniem jakościowo lepiej.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Pozostanę przy Purfluxie
chyba dotychczas nie korzystałem z tej marki... wypróbuję przy kolejnej wymianie, choć muszę przyznać że te które wkładam obecnie były znacząco lepiej dopasowane i wykonane niż poprzednicy. Na pewno filtr powietrza znacząco lepiej dopasował się do puszki i zamknięcia.
-
Wymieniłem żarówki oświetlające wnętrze wraz z podświetleniem na nogi pod drzwiami. Od razu jaśniej i nowocześniej się w aucie zrobiło. Chętniej zmieniłbym oprawki podświetlenia tablicy rejestracyjnej na ledowe, białe i i homologacją, ale wszystkie paskudnie mocno świecą.
-
Kolejna zmiana butów na letnie.