I jak? Kupiłeś? Działa z Tipkiem? Jak wrażenia?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam ludziska.
Zakupiłem sobie taki zestaw na allegro: https://allegro.pl/interfejs-fiatecu...215112828.html
Posiadam Fiata Stilo 1.6 16V i chciałem zobaczyć co przez FESa można zrobić z autkiem :)
Przy pierwszej instalacji wszystko poszło zgodnie z planem, sterowniki zainstalowane, porty COM ustawione, połączyłem się z samochodem, odczytałem i skasowałem błędy. Odłożyłem sprzęt na około miesiąc, bo wyjeżdżałem na dłuższe wakacje.
Siadłem teraz znowu do tego, bo chciałem przeprowadzić adaptację przepustnicy (jeśli w ogóle się da :) ) i zdziwiłem się, bo menedżer programów pokazywał brak sterowników. Na laptopie (Windows 10) pracuję tylko ja więc nie ma mowy o jakimś usunięciu.
Próbowałem zainstalować wszystko jeszcze raz ale po podłączeniu interfejsu fes nic mi się nie pokazuje, nie mogę połączyć się z body samochodu... :/
Próbowałem na innych komputerach (Windows 7, Windows XP) i nic to nie dało.
Czy macie może jakiś pomysł co mogło się stać? Czy interfejs się spalił i po podłączeniu go do USB niczego nie wykrywa?
p0807 - Ktoś coś? Świeżo po przeglądzie. Czujnik sprzęgła.
To jest pytanie czy twierdzenie? ;)
Pytanie. Ale zaraz się pewnie zacznie dyskusja na temat tego, że 5 kolegom z forum tutaj nic nie dolega. W Astrze by już pękł tłok. Kogoś żona ma fajne piersi i krzywo naciskam pedał (w tym wypadku sprzęgła).
Pewnie cos w tym jest ;) ale nie wiem co ma bład do przeglądu? Sugerujesz ze coś zjebali magicy z aso? :)
Też nie wiem. Może przypadek. Nic nie powinni dotykać przy sprzęgle. W sumie w internecie pusto na temat. Wyskoczył chevky engine. Po podpięciu alfaobd taki błąd. Znalazłem tylko w Egea FAT EGEA TRANSMISSION FAULT CODE P0807
Mało w ogóle przypadków z tym kodem. Dlatego się zastanawiam czy ktoś się spotkał z tematem.
Nie strasz;) We wtorek mam przegląd :) ;)
P0807 - Czujnik pozycji pedału sprzęgła (Obwód zwarty do masy lub otwarty)
Czyli zapewne chodzi o czujnik przy pedale sprzęgła :) Raczej do sprzęgła w ASO nie powinni się dobierać.
A w dokumentacji serwisowej nt. tego błędu radzą sprawdzić okablowanie tego czujnika, czy nie ma jakiś zwarć, lub gdzieś nie
zwiera do masy, czy izolacja przewodów nie jest gdzieś uszkodzona itd.
Jako fanboy marki napiszę co i jak. Auta mają coś takiego jak czujnik położenia pedału sprzęgła. Czasem ulega awarii i powoduje róznorakie problemy, od niedziałającego Hill Holdera po dziwne zachowanie silnika podczas ruszania, zmiany biegów.
Błąd P0807 konkretnie - zwarcie do masy lub obwód otwarty. Do sprawdzenia okablowanie, wtyczki. Jeśli sprawne, to do wymiany nieszczęsny czujnik.
Czujniki pedału sprzęgła nie są dziś prostackie typu 0-1, czy 0-0.5-1, ale wskazują konkretny % naciśnięcia pedału.
Może błąd chwilowy (sporadyczny) podłącz pod kompa i w parametrach sprawdź jego działanie. Jak się powtórzy błąd to pewnie trzeba będzie wymienić .
Kupiłem najtańszy interfejs OBD2 BT jaki znalazłem na allegro, działa ale tylko z androidem, bo ma BT2 a nie BT4 LE.
Pytanie do posiadaczy tego https://allegro.pl/nowosc-elm-327-mi...782127177.html vgate. Czy kupując przejściówki numer 4 i 5 współgra z tym dinksem i z AlfaOBD na android?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5946769979 co powiedzie na taki zestaw.... Będzie użyteczny na własne potrzeby?
Do testów pożyczyłem elm327 bluetooth i chciałbym sprawdzić na wstepie coś za pomocą darmowej aplikacji na android sprawdzić... Polecacie jakąś apke za free?
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Jest to zestaw od przedstawiciela na Polskę programu Multiecuscan więc powinien działać ,choć do 500-tki potrzebujesz tylko żółtą przejściówkę . U niego też możesz zakupić program .