Hewhehe, takiego kFiatka jeszcze nie widziałem :smile:
To jest widok strony w wersji do druku
Co w tym dziwnego ? Nazywa się wówczas HC czyli 90% olejów syntetycznych na rynku to hydrocracki. Pozostałe to PAO czyli estry.
Hahaha, następny kfiatuszek :D
Poczytajcie o bazach, bo aż w oczy kole:
https://www.oilclub.pl/index.php?thr...e-bazowe.4276/
Drodzy Panowie,
Kupiłem nowe Tipo 2 tygodnie temu, niestety sprzedawca nie dał mi instrukcji obsługi w formie papierowej- wersja z dużym ekranem (10.25 cala)- nie ma takiej w internecie.
Silnik, zawrotne 1.0. czy ktoś znalazł jaki olej producent zaleca do tego silnika? Jestem pewny, że Selenia z normą Fiata, ale zależy mi na jakimś screenie z instrukcji. Szukałem na stronie Fiata, w Googlach i nigdzie takiej i formacji nie znalazłem.
Pozdrawiam
Już najprawdopodobniej jest to 0w20 z normami ogólnymi ACEA C5, C6 lub API SP/ILSAC GF6a.
Na oilclub jest wątek nt tego silnika i oleju do niego:
https://www.oilclub.pl/index.php?thr...2-1-0-t3.5573/
Steyr, dziękuję.
SACZI, tak, znam wątek, lubię to forum i jestem jego użytkownikiem. Widziałem oczywiście ten temat, niestety w nim też nie ma wrzutki z instrukcji. Czy Fiat nigdzie oficjalnie nie podaje jaki olej powinno się lać do jego samochodów?
Inne marki mają oo prostu instrukcje, w których jest tabelka, w zależności jakie temperatury użytkowania/taki olej. A tutaj nic. Mój pierwszy Fiat, jestem zdziwiony sytuacją. Nikt nie ma papierowej instrukcji z taką informacją? Na stronie Fiata też niczego nie znalazłem.
Wątek olejowy to dorzucę kolejny olej spełniający norme Fiata z końcówką S2, dzisiaj zatankowałem tj. Texaco Havoline Ultra S 5W-40 C3.
Załącznik 43432
Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka
Może ktoś w końcu trafił na olej który znika najmniej w silniku 1.4 wolnossącym z gazem? Do tej pory sporo już przetestowałem i Shell HX8 wybierałem ale może przez lata coś ktoś lepszego znalazł ;-)
Mam w swoim t-jet 170tyś km.. Od 100tys lpg i jeżdżę na 5w-50 wymieniam co 10-12tys bez dolewek miedzy wymianami.
W swoim Tipo nie mam instalacji LPG tylko czystą benzynę i silnik spala mi bardzo małe ilości oleju a często jeżdżę w zakresie obrotów między 4000 a 5000. Po zakupie zalałem go olejem Motul 8100 X-Clean 5W40 C3 oczywiście z normą fiata. Od tego czasu przejechałem 5000km i 2 razy dolewałem symbolicznie oleju bo od stanu MAX spadł jakieś 2 może 3mm na bagnecie, nie wiem ile to w realu wychodzi ale z bańki 5l mam jeszcze prawie całe 2l na dolewki
Też praktycznie od początku mam zalany olej motul x clean 5w40 ale różnie go ubywa. Max 500ml między wymianami co 12 tyś.
Od kiedy tipo jest ze mną czyli około 12tyś. km, przeprowadziłem już dwie wymiany oleju. Jak kilka postów wyżej pisałem po zakupie silnik zalałem olejem Motul X-Clean 5w40 C3 i mójemu autu za bardzo ten olej nie smakował. Nie ważne czy jazda miejska na wysokich obrotach czy trasa z prędkościami 110km/h-130km/h silnik zużywał około 100ml w/w oleju. 3 tygodnie temu czyli 22 lipca przeprowadziłem kolejną wymianą oleju. Tym razem do testów silnik zalałem olejem TEXACO Havoline Ultra S 5w-40 C3. Właśnie wróciłem z garażu gdzie sprawdziłem poziom oleju po przejechaniu ponad 900km od wymiany i niestety muszę powiedzieć, że mojemu Tipo en olej bardziej smakuje niż wyżej opisany Motul. Myślę że jest to około 50ml więcej czyli ze 150ml/1000km. Na razie testuję dalej bo z tego co pamiętam, po zalaniu Motula pierwszy pomiar od wymiany wydawał się większy niż późniejsze pomiary. Pożyjemy zobaczymy. Co do porównania jednego oleju do drugiego to Motul wyraźnie szybciej robi się ciemniejszy niż Texaco.