To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
Hyundai Tucson wersja 1.6 GDi Comfort , cena wyjściowa 95 tys , po rabacie 84 tys , co prawda auto z placu , ale nowe , 2017r, zerowy przebieg i zastanawiam się czy nie poczekać do września , października , kumpel tak kupil KIa Sportage , i dał za nią 68 tys
-
Cytat:
Napisał
Fred.X
Hyundai Tucson wersja 1.6 GDi Comfort , cena wyjściowa 95 tys , po rabacie 84 tys , co prawda auto z placu , ale nowe , 2017r, zerowy przebieg i zastanawiam się czy nie poczekać do września , października , kumpel tak kupil KIa Sportage , i dał za nią 68 tys
Tu już jest bezpośredni wtrysk paliwa i musisz założyć instalacje 6 generacji która jest dużo droższa od fabrycznej w Tipo. Pomimo profesjonalnej instalacji klienci co chwila wracają z usterkami - takiego maila dostałem od firmy Energy gaz Polska jak się tym interesowałem.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez
Tu już jest bezpośredni wtrysk paliwa i musisz założyć instalacje 6 generacji
oprócz VI gen. ogarniają to nawet na jakichś stagach tyle że i tak drogo i i tak spala benzynę. Ogólnie DI i LPG to słaby pomysł bo albo:
- po ten silnik ma wtrysk bezpośredni żeby mniej palił a wsadzając LPG wwiercane w kolektor wracamy do technologii MPI.
- albo Wtrysk ciekły co jest ekonomicznie bez sensu. Ale coraz wiecej firm gazowniczych stawia na instalacje do DI. Są już jakieś które chłodzą wtryski benzynowe gazem nie benzyną a główna dawka idzie po staremu dodatkowymi wtryskami. Nie trzeba przerabiać pompy benzynowej wysokiego ciśnienia do chłodzenia jeat jakaś mała elektryczna i jest taniej ale i tak wcale nie tanio. Poza tym im więcej gratów tym gorzej.
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez
Tu już jest bezpośredni wtrysk paliwa i musisz założyć instalacje 6 generacji która jest dużo droższa od fabrycznej w Tipo.
A gdzie napisałem, że do Tucsona będzie LPG , ludzie ja pierdziu , CZYTAAAĆ !!!!
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Po drugie doskonale wiem,co to za silnik ,
-
Tipo a LPG
Cytat:
Napisał
Fred.X
A gdzie napisałem, że do Tucsona będzie LPG , ludzie ja pierdziu , CZYTAAAĆ !!!!
Po drugie doskonale wiem,co to za silnik ,
To nie zaśmiecaj tematu który brzmi Tipo a Lpg- ja pierdziu.
-
A ja sobie tak kombinuję:
- Ponieważ zamówiłem podstawową benzynę, jestem niejako skazany (gdybym chciał od razu jeździć na LPG) na ASO, a tym warsztatom akurat w kwestii montażu LPG nie ufam. Zamontować instalację byle jak umie każdy przysłowiowy Miecio, ale potrzeba nie lada fachowca żeby zrobić to naprawdę dobrze.
- Dlatego przez pierwsze 2 lata, czyli do końca gwarancji, jeżdżę na PB - silnik się spokojnie w tym czasie ułoży, okaże się też ile tipek tak naprawdę pali.
- Jeśli stwierdzę, że pali za dużo, wtedy zlecę montaż instalacji w zaufanym, sprawdzonym zakładzie - policzyłem, że przy moich przebiegach miesięcznych na poziomie 900 km i przy obecnych cenach paliw, będę w stanie, uwzględniając wszelkie dodatkowe koszty (rozruch na benzynie, przeglądy, itp.) zaoszczędzić ok. 1200 złotych na rok. Czyli - gdybym zamontował LPG w ASO, przez 6 lat (a tyle minimum planuję jeździć tipkiem), dałoby to w sumie 2700 złotych oszczędności (7200 - 3500).
- Różnica między ceną instalacji LPG w ASO a podobnej klasy instalacją w niezależnym zakładzie wynosi nawet 1000 PLN. Czyli - montując LPG po 2 latach wyliczenia wyglądają tak: przez 4 lata jazdy oszczędzam nie 7200 a 4800 złotych, od tego odejmujemy koszt instalacji w wysokości 2500 PLN, zostaje 2300, czyli raptem 400 złotych mniej niż w pierwszym wariancie. 400 złotych za spokojną głowę i możliwość dokonania montażu w wybranym przez siebie warsztacie - to chyba nie jest dużo.
-
Super pomysł, niech gaz zakłada dobry gazownik a przy okazji silnik dobrze się ułoży na benzynie. Wszystko na plus dla wozu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
I Jaszy dobrze kombinuje , prawdopodobnie zrobiłbym tak samo :cool:
bardzo dobra instalacja do tego silnika to koszt 2,4-2,6 tys zł
-
Cytat:
Napisał
jaszy
A ja sobie tak kombinuję:
- Ponieważ zamówiłem podstawową benzynę.
W przyszłości zwróć uwagę żeby robili to ludkowie którzy dokladnie ten silnik znają. W kolektorze są klapy od zmiennej długości więc trzeba się wwiercić w odpowiednie miejsce a nie byle gdzie. U mnie o mało nie spieprzyli dobrze że im pokazałem zdjęcia z netu. Odejdą Ci jeszcze 3 przeglądy rejestracyjne które po założeniu LPG trzebaby zrobić(jesli wbilbys instalke do dowodu of korzz)tzn. po roku, po dwóch i po czterech latach. 3 x 160=480 czyli jestes 80 do przodu :-)
-
Obliczenia z wariantu z Aso ( 7200 - 3500 = 3700 a nie 2700. Czyli różnica to 1400zl a nie 400.
-
Cytat:
Napisał
Szymon1988
Obliczenia z wariantu z Aso ( 7200 - 3500 = 3700 a nie 2700. Czyli różnica to 1400zl a nie 400.
Fakt, kiepski ze mnie matematyk :/
Tak czy inaczej nie jest to jakaś porażająca suma, a wszystkie te obliczenia i tak są bardzo wrażliwe na wahnięcia cen paliw. Dużo też będzie zależało od realnego spalania.
-
Pytanko, byłem ostatnio na przeglądzie instalacji gazowej zakładana kwiecień 2016, zrobione 45kkm i po 3 dniach wyrzuciło mi jakiś błąd i gaz się wyłączył. Pojechałem do Auto Gaz Mazowsze tu gdzie miałem zakladany gaz i przegląd okresowy i okazalo się, że mam zabrudzony reduktor, a Oni chcą za czyszczenie 500-600zł. Taki reduktor na wolnym rynku tyle nie kosztuje, a co dopiero mycie. Co zrobić?
-
Zabrudzony reduktor po 45 tys? Na jakich stacjach tankujesz?
Strasznie dużo chcą za czyszczenie - może pojedź do innego serwisu, popytaj o cenę w innych miejscach a panom zdziercom podziękuj.
-
reduktor kupisz nowy za 200-250 zł
-
Ja dokładnie idę tym tropem co kolega Jaszy, z zakładaniem lpg w ASO mam bardzo złe doświadczenia, tylko ze nie będę czekał dwa lata tylko po roku zakładam gaz w bardzo dobrej firmie u siebie w Białymstoku i myślę ze to jest najlepsze rozwiązanie. Silnik fiata 1.4 nie są nową konstrukcja, są sprawdzone i co by miało wyleźć wyjdzie po roku, takie jest moje zdanie.