a gdzie te pdf'y? :)
To jest widok strony w wersji do druku
a gdzie te pdf'y? :)
Np. tu : Bravo/Brava Service Manual ZIP - Downloads - Fiat Klub Polska
Chodzi generalnie o Bravo Brava Workshop Manual - można to znaleźć też na chomikach.. Chyba w 3ch czy 4 częściach.. Szok jakie tam są czasem informacje ;)
prawdziwa skarbnica wiedzy :) dzięki.
Dzisiaj sprawdziłem.
Warunki: ciepły silnik, przejechałem ok. 13 km, oczywiście na gazie.
Obroty ok. 2500 obr/min, wciskam sprzęgło, minimalnie spadają, po niecałej sekundzie wskazówka leci w dół (prawie się kładzie na ograniczniku).
U mnie jest śmieszna sprawa, po założeniu gazu obrotomierz wskazuje <1000 RPM tylko jak włącza się wentylator na chłodnicy. Żeby było śmieszniej, na ciepłym silniku, w biegu jałowym obrotomierz wskazuje ok. 1100 RPM, a na diagnoserze u mojego mechanika-gazera było ok. 850 RPM:)
czyli masz punkt pośredni pomiędzy dajmy na to 2500 obr./min. a 800 obr./min... no własnie, u mnie z tym różnie. ciekawe jak pozostali koledzy?
Ciężko powiedzieć czy to jest punkt pośredni, czy to po prostu jakaś bezwładność któregoś elementu... Moim zdaniem to jest normalny stan rzeczy.
być może jest tak jak piszesz, że ECU ustala sobie ten punkt pośredni, tylko ciekawe czy we wszystkich wersjach silnikowych jest to realizowane w ten sam sposób? u mnie to zejście z punktem pośrednim zdarza się rzadko, czyli coś go zakłóca. albo mapki jeszcze do małej korekty, albo coś innego szwankuje.
Nie wiem czy we wszystkich ale widywałem taki efekt nie tylko we fiacie.. Wydaje się to logiczne ;)
w Mitsubishi mojej siory lecą od razu do 800 ;)
A jakie to Mitsubishi? Bo jak jakieś stare na gaźniku no to pewnie będzie od razu spadać :)
raczej nowe :) tylko, że to diesel ;)
Benzyny mają chyba mniejszy moment na niskich obrotach więc dlatego muszą się ratować z takim punktem pośrednim.. Tak mi się wydaje..
Benzyny bez turbo owszem. Stare diesle bez turbiny też maja mało momentu... W ogóle porównywanie benzyny atmosferycznej z turbodieslem nie ma sensu.
Turbo benzyna co najwyżej może równać się ze zwykłym dieslem jeśli chodzi o moment, w dodatku maksymalny moment w dieslu przypada na ok 2000obrotów dlatego do wolnych obrotów niewiele musi spadać.
Mam w domu audi 80 z silnikiem 2,6 V6 tam obroty również spadaja do 1100 a potem delikatnie do 850obr właśnie jest to po to aby auto nie zgasło podczas schodzenia z obrotów, bo moment wynosi tam 250Nm.