To jest widok strony w wersji do druku
-
właśnie jestem po płukaniu silnika i zalaniu go olejem Liqui Moly MoS2 10W40. faktycznie, olej ma przedziwny, szary kolor. na razie jak po każdej zmianie oleju mam wrażenie, że silnik lepiej reaguje na wciśnięcie pedału gazu ;) generalnie niepokoi trochę kolor i zapach oleju zlanego z silnika. mocno czuć benzyną, lepkość też pozostawia wiele do życzenia. prawdopodobnie pierścienie... kolejna rzecz, to ciche delikatne, metaliczne stuki. najlepiej je słychac z kanału, a dokładnie z okolic miski olejowej... hmmm...
płukanki doczekała się równiesz chłodnica. to co zleciało z układu chłodzenia miało kolor brunatny. zleciało tego niecałe 5L. powinno trochę więcej. no ale nic, zalałem Petrygo i elegancko odpowietrzyłem układ. na reduktorze można teraz jajka smażyć ;)
przy okazji wymiany płynów okazało się, że wycie z lewej strony to nie łożysko koła, tylko... skrzynia biegów. po odkręceniu korka wlewu oleju w skrzyni okazało się, że ciężko tam palcem olej wyczuć. wyciek jest na łączeniu korpusu skrzyni, czyli puściło uszczelnienie. zamawiam w poniedziałek 2 litry oleju przekładniowego.
VALVOLINE GL-5 RPC 75W80 1L RENAULT PEUGEOT GL5 (3348462979) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
jest zgodny ze specyfikacją serwisówki. no i tańszy niż TUTELA. teraz pytanie, ile może kosztować uszczelnienie skrzyni? ewentualnie czy można doszczelnić od zewnątrz np Soudal Carbond 940 FC. co o tym sądzicie? mechanik, do którego dzwoniłem, chce za uszczelnienie ok. 3 stówek 8-[
-
Z tym stukaniem to Ty ino sprawdź czy to paneki nie są..
-
myślałem o tym, ale wolę o tym nie myśleć ;) w poniedziałek podjadę uzupełnić olej w skrzyni, więc przy okazji wstąpię do mechanika żeby się wypowiedział.
tak przy okazji. wspominałem ostatnio o wymianie fitra fazy lotnej. niestety, jego wymiana nie wpłynęła pozytywnie na zachowanie się silnika po pierwszym przełączeniu na gaz. teraz pozostały dwie możliwości. albo bałagan z elektryką na listwie lpg, ewenutalnie wtryskach benzyny, albo co bardziej prawdopodobne, zaklejone wtryskiwacze lpg. ogarne temat oleju w skrzyni i stukania w silniku, to się tym zajmę.
-
Hehe ciągle coś z naszymi fiacikami ;)
-
no z tym olejem w skrzyni to przegięcie. to już trzeci raz jak będę uzupełniał. za pierwszym i drugim razem przepuszczał simering na lewym przegubie. tym razem skrzynia. trza będzie doszczelnić od zewnątrz co by fortuny nie stracić. jutro jadę na polowanie Soudal Carbond 940 FC.
-
Ja u siebie na poczatku kupna wymienialem Oslony Przegubow przy skrzyni bo byly mokre - ale do dzisiaj niewiem co jest przyczyna - czasami przy wstecznym zebym nie chcial to i tak sie odezwie dentysta...
-
nie jestem przekonany, że taka wymiana samych osłon wystarczy. jeśli masz dodatkowe objawy typu wycie, buczenie z okolicy silnika, to wjedź na kanał, wykręć korek wlewu u góry skrzyni i sprawdź poziom oleju. powinien być na równi z krawędzią otworu. u mnie wsteczny nie tyle zgrzyta, co po prostu czasami nie chce wejść. to samo zaczeło się dziać na pozostałych biegach, stąd wczoraj urządziłem kontrolę oleju w skrzyni. było warto. lepiej późno niż wcale.
-
Oleju nie sprawdzalem nigdy bo jakos tak niewiem czemu. Ogolnie sadzilem ze moze docisk sprzegla sie konczy czy jakos tak ze tak samo albo nie wchodzi wsteczny a jak wchodzi to czasami z dentysta..Mam nadzieje ze wystarczy jeszcze oleju na dobry miesiac..bo tak to nawet kanalu nigdzie niemam..
Obajow wycia itp jeszcze niemam...
-
zapytaj na forum regionalnym o jakiś ogólnodostępny kanał lub rampę w swoim mieście. ja tak właśnie znalazłem u siebie. co roku wymieniam tam olej, a co jakiś czas jadę opczaić silnik od spodu ;)
-
Ja olej w skrzyni wymieniałem na lewarku :P
-
Zeby nie robic offtopu dluzszego. Zajade do polski i zrobie. Przejezdzam tylko 250km tygodniowo :P...Problem w tym ze jak chodze po sklepie moto to az mnie bola ceny..przeliczajac na polskie..
-
1 załącznik(i)
zatem olej przekładniowy dolany. jest lepiej ale... jeszcze o tym napiszę za jakiś czas. wracając do regeneracji parownika. przyniosła ona dwa pozytywne efekty. pierwszy to mniejsze spalanie. drugi to brak strzałów z wydechu. rozpędziłem dziś swojego bzyka do 180 km/h. zero strzałów. mimo wszystko, nie jest to optymalna prędkość dla tego auta hehe. hałas i w ogóle komfort siada znacząco. poniżej mapka z dzisiejszej regulacji
Załącznik 10237
wygląda perfekcyjnie, ale tylko na rozgrzanym silniku. przy temperaturze silnika 40 stopni zauważalny jest rozjazd mapy gazowej na +. w sensie zalewa silnik. w wyniku tego ciężko doprowadzić instalkę do ładu, bo na zimnym "zalewa" a na rozgrzanym może być za ubogo. zdaniem gaziarzy to wina nieszczęsnej listwy Master...
-
Po prostu inaczej ustaw kompensacje na temperaturę gazu / reduktora :-)
-
ten sterownik nie posiada kompensacji/korekcji po temperaturze :)
-
Jak to nie posiada - to podstawowa korekcja w instalacjach IV gen :D