To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Ja mam 34k na blacie i problemow brak
Nie wątpię. U mnie trudne warunki eksploatacji. Nie mniej tragedia na tle dotychczasowych aut używanych w ten sposób.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Ale jest akurat ujowe pod kątem trwałości. Mam 15. Przez 45 tyś trzy komplety łączników, poduszki mc persona przód, amory tył. Duster, octavia, C5 przy podobnym przebiegu NIC.
Ale my nie o tym kolego , bo to problem trwałości zawieszenia ogólny co do innych marek ,tylko wątek o oponach i felgach ,kiedy zmieniamy je na inny rozmiar niż fabryczne i wynikające z tym problemy ? Także to już inny temat i skupmy się na Tipo i konkretnie wpływu tej zmiany na dalszą eksploatację auta ;-)
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Nie wątpię. U mnie trudne warunki eksploatacji. Nie mniej tragedia na tle dotychczasowych aut używanych w ten sposób.
Miales wyjatkowego pecha ze swoim egzemplarzem ;)
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Jeden woli płaskie jak deski a inny cycate ;) kazdy kto ma 15 powie ze mu sie podoba, no bo co ma mowic? Nie oszukujmy sie min 16 w tipo , 15 to do toyoty yaris pasuja albo opla corsy.
Tu się zgodzę. Sam mam 15. Ale zakup felg 16 plus do tego nowe opony to koszt ok. 2500 zł. Narazie to tylko oglądam ciekawe alusy. Pewnie w przyszłym roku na wiosnę zakupie komplet.
-
Cytat:
Napisał
mardas
Ale my nie o tym kolego , bo to problem trwałości zawieszenia ogólny co do innych marek ,tylko wątek o oponach i felgach ,kiedy zmieniamy je na inny rozmiar niż fabryczne i wynikające z tym problemy ?
Bzdury piszesz i dalej brniesz w swoją dziwną wyimaginowaną teorię.
195/65R15
205/55R16
225/45R17
225/40R18
Wszystko to są "fabryczne" rozmiary opon zgodne z danymi producenta i koła na jakich homologowany był TIPO.
-
:) 195/65R15...stal...zima...plus kolpaki inne niz org. komfort jazdy bardzo dobry jak dla mnie dobrze tlumia nierownosci male dziury codzienna jazda do pracy po 60km trasa nawet wieksze predkosci niz dopuszczalne no problema bolid Kubicy to nie jest....:) 205/55R16...org. alu Tipo...lato...tu jest juz dla mnie wystarczajacy komfort z jazdy...moim zdaniem wygoda-kompromis nad nia a prezentacja calego pojazdu na tej feldzie...
-
Cytat:
Napisał
giannini
Bzdury piszesz i dalej brniesz w swoją dziwną wyimaginowaną teorię.
195/65R15
205/55R16
225/45R17
225/40R18
Wszystko to są "fabryczne" rozmiary opon zgodne z danymi producenta i koła na jakich homologowany był TIPO.
No i co z tego :lol: szkoda mi czasu na tłumaczenie więc homologuj je sobie jak chcesz i ile chcesz ,i mnie to lotto ! i w ogóle nie czaisz w czym problem hehe 0j :lol::lol::lol:
-
Cytat:
Napisał
mardas
No i co z tego :lol: szkoda mi czasu na tłumaczenie więc homologuj je sobie jak chcesz i ile chcesz ,i mnie to lotto ! i w ogóle nie czaisz w czym problem hehe 0j :lol::lol::lol:
Argumentow brak to du*a na r*ju?
-
Cytat:
Napisał
mardas
kurwa kolejny trol... a moze to ten sam?
-
Cytat:
Napisał
mihauu
kurwa kolejny trol... a moze to ten sam?
Za mało postów na dzień jak na tamtego trolla, ten tylko taki głupio-mądry ;)
-
ja mam na zimę 15, letnie 16 i w sumie nie narzekałbym gdyby był na 17 - no ale taki mieli na placu i takim będę jeździł.
-
ooo widze ze z nowym rokiem nowa mądrala nam przybyła :?:
-
Cytat:
Napisał
kammar
Czuję się wywołany do tablicy bo jeżdżę na 15'' i odpowiadam - nieprawda! :smile:
No ale wszystko to już kwestia gustu, mi się nigdy nie podobały duże felgi i nie rozumiałem tego parcia w kierunku jak największych felg. To niby ładnie wygląda? W którym miejscu? Kompletnie tego nie rozumiałem nigdy. Dla mnie osobiście lepiej wyglądają auta z felgami w 'rozsądnym' rozmiarze i właśnie Tipo najbardziej mi się podobają na 15'' lub 16''.
No ale wszystko kwestia gustu, nie ma o co bić piany, wypowiadam się tutaj w ramach ciekawostki przyrodniczej bo zdaję sobie sprawę że jestem w zdecydowanej mniejszości i jednak większość kierowców rozgląda się za większymi felgami. Co kto lubi, jak mawia mój kumpel: "jeden lubi jak cyganie grają a drugi jak mu nogi śmierdzą."
15 to przemilczmy. 16 też jest za mała ani nie wygląda ani nie jeździ - prowadzenie auta przy większych prędkościach na takim balonie pozostawia wiele do życzenia.
Najbardziej rozsądna wydaje się 17 - jest kompromisem między wyglądem, komfortem, prowadzeniem i wagą aby zanadto nie "spowolnić" auta.
18 oczywiście wygląda najlepiej, jeszcze lepsze prowadzenie niż 17 ale niestety do silników w Tipo zupełnie nie pasuje, no może gdyby Tipo było z silnikiem 200KM to co innego.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Teoria jest z 15 jest trochę trafna. Zależy kto gdzie jeździ. Duży "balon" też wpływa na amortyzację samego zawieszenia i wybacza dziury, krawężniki na których 18/19" felga by poległa pociągając za sobą amor i poduszkę McPherson'a.
Ze dwa lata temu na wakacjach tak się załatwiłem Superbem. Dziura. Niby felga pospawana, malowana. Geo się nie zmieniło. Po 1000km amor z tego koła ciekl. W zimę łożysko u góry.
Na 16tce pewnie by tylko było do prostowania koło. A tak laweta. Wulkanizacja.
Chyba mowa o kimś kto nie umie jeździć. Od 9 lat jeżdżę w różnych autach na 17 z różnym rozmiarem opon i ani felg nie uszkodziłem ani amortyzatorów. Pewnie jak ktoś ma 70 lat i nie widzi co się dzieje na drodze to większy balon będzie lepszy tylko czy ktoś kto tak nie ogarnia powinien jeszcze kierować?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
mardas
Nie tylko teoria ,ale i praktyka co sam potwierdzasz ,a Ci co to negują i się śmieją to są to nieopierzone chłystki ,którzy nie mają zielonego pojęcia o eksploatacji i związanymi z tym problemami hehe .Tipo ma w swojej opcji 16,17 " ale podstawą jest 15" na której to zostało zaprojektowane zawieszenie ,Więc niech młodzi się szpanują ich sprawa , ale może później kiedy przedwcześnie ,pierdolnie im zawieszenie ,to niech zachowają powściągliwość w swoich komentarzach co ? ,a nie później na usprawiedliwienie ,obarczać winą Fiata ,że ujowe zawieszenie skonstruował hehe :lol::lol::lol: kiedy ja w tym czasie nie będę miał problemów ! \\:D/\\:D/\\:D/
Już po twoich wypowiedziach widać, że jesteś motoryzacyjnym ignorantem, dla którego auto to może być stodoła na kołach byle by jeździło - a jak, nieważne. Byle tanio. Ale nie każdy ma takie myślenie. Felgi dobiera się pod wygląd i wielu tak robi ale przede wszystkim większe koła to bezpieczeństwo. Zawieszenie w Tipo drogie nie jest - jak się popsuje to się je naprawi. Jak tak żydzisz na wszystkim to może lepiej jakbyś kupił bilet kwartalny na komunikację miejską. Zapewne taniej wyjdzie :)
-
Ja tylko nie rozumiem jednego. Jeszcze nie tak dawno temu rozmiar 15" był standardem w klasie D i samochody dawały na tych "balonach" jeździć na niemieckich autostradach 200km/h. Teraz jak nie masz kół 17, 18" to już, wg niektórych strach przekroczyć 100km/h.
Tak na marginesie. W pracy jeżdżę Skodą Octavią II na 15" i prowadzi się zdecydowanie pewniej niż moje Tipo na 16".
-
Bo ma wielowachacz z tyłu a nie belkę 😊