o gustach się nie dyskutuje, ale również uważam, że wygląd zewnętrzny jest wporzo w tym samochodzie :)
To jest widok strony w wersji do druku
Witam. Mam zamówionego tipo 2018 lounge z pakietami które mnie interesowały i wywalczyłem sobie zmianę z felg 16 na 18(chciałem 17 ale diler nie mial na stanie) Na 18 jeździłem na jeździe testowej i było fajnie ale po mieście gdzie rozwinąłem się do max 130km na ułamki sekund (tak wiem za szybko no ale...) Trasy nie wiem jakby to na 18 było. Macie doświadczenia z felgami 18 i oponami Goodyeara jakie są tam założone? Jak to jeździ z prędkościami 140-160 na autostradzie? Z góry dziękuję za odpowiedź praktyków bo zastanawiam się czy dobrze zamieniłem z dopłatą ciut mniejszą.
Kolego .Za nim zdecydujesz się na ten rozmiar XXL ! (18") :roll: to może najpierw dobrze poczytaj opinie Userów w tej kwestii tu na forum ,bo głupotę można palnąć na starcie ,a później żałować !!!! Ja osobiście odradzam takie "eksperymenta" i jestem za normalnością :red_kartka:
Mardas ty to jezdzij wozem drabiniastym.
W mieście fajnie mi sie na tych 18 jechało no ale na mniejszych nie miałem okazji jechać stąd to pytanie. W kraju co raz lepsze drogi a na 18 wygląda bajecznie 😀 Ktoś jeździł tipo sw tjet na 18 czy opinie o wozie drabiniastym to tylko domysły?
Do Mardas: dlaczego eksperymenty skoro fiat sam podpowiada taki rozmiar np w sdesigne?
Mardasa nie sluchaj pierd*li od rzeczy, cieszy sie ze 15 byly dostepne ;) jak ci pasuja 18 to bierz, na pewno auto dobrze sie prezentuje.
Moim zdaniem słabo się prezentuje. Japy są wielkie jak w allroadzie. Dodatkowo osiemnastki eksponują mikro tarczę hamulcową z przodu i mikro tarczę/bęben z tyłu.
17 myślę że były by najlepszym wyborem... na 18stkach komfortu zero... jeszcze zależy jakie opony bedą bo jeżeli wzmacniane to już wogóle kamień... przez 10 lat jezdziłem na 18stkach. Już po przesiadce na 17 było odczuwalne poprawienie komfortu przy oponie bez wzmocnienia nawet można było mówić ze jeżdziło sie komfortowo. Teraz po latach jeżdzenia jak na taczce mam 16tki hehe...
Jak możesz dopłacić grosze i mieć 18" to się nie zastanawiaj tylko bierz. Jak sam zauważyłeś różnica w wyglądzie kolosalna. Ja od razu sprzedałem swoje 16" i letnie mam na 18", a zimowe na 17". Nie słuchaj opowieści o wozach drabiniastych, bo Tipo ma tak zestrojone zawieszenie że jest bardzo ok, a nawet czasami za miękko.
Różnica w 225/40R18, a 225/45R17 to tylko 12mm opony więcej. Ja w komforcie nie zauważam różnicy jeżdżąc na 18 i 17. W wyglądzie już tak. Jedyna wada oryginalnej 18 z S-Design jest taka, że jest kurewsko ciężka. Mam takie leżące u mnie z samochodu mojej siostry. Co do jakości trudno mi się wypowiadać, bo ja osobiście mam RIAL-e , ale fiatowskie oryginały to produkcja Mopar China. Tylko że u nich też istnieją bardzo dobre odlewnie. Decyzja i tak należy do Ciebie
Dla mnie osobiście Tipo na 15" wygląda jak by ktoś pomyłkowo założył kółka 12" z Daewoo Tico.
Dziękuję za zainteresowanie tematem, zostaje przy 18. Choc częściowo zrekompensuje mi to że uciekł mi sdesigne w idealnej konfiguracji na 17 bo za długo się zastanawiałem na zakupem tipo. Opony faktycznie są wzmacniane tj. Goodyear EFFICIENTGRIP, na zimówki nie mam jeszcze pomysłu. Chciałbym 17 no ale żona mnie zabije że tyle kasy wydaje. Co do wagi 18 to liczę że przy prędkościach autostradowych będzie to akurat plusem. Złodziejki braliście w Aso czy allegro? Jakieś opinie i ceny? Już nie mogę się doczekać 😋
Ps. Nie podoba mi się w tipo że zdjęli możliwość wyłączenia start & stop. Mój jest z 11/2018 i niestety lipa z tym. Ktoś to wyłączył jakoś bez druciarstwa?
Bierz sruby z aso. Sa naprawde dobre.
Trzeba za każdym razem wciskać guzik. Osobiście wypróbuję jak to działa ale uważam że to może tylko zaszkodzić na dłuższą metę choćby turbinie rozrusznikowi itp. Może jestem staroświecki ale jakoś nie ufam, że w budżetowym aucie turbina jest przystosowana itp. Ta turbina jest prosta, bez zmiennej geometrii itp a ma być wzmacniana pod start stop- sorry ale nie. Myślę że niebawem pojawi sie klucz na wyłączenie tej opcji
Jeżeli chodzi o turbinę, to brak zmiennej geometrii nie wynika z budżetowości auta - no może troszeczkę, dotyczy wszystkich standardowych jeździdeł. W benzynie nie da się tego zrobić tanio ze względu na temperaturę spalin. Zmienna geometria w benzynach to prawdziwa rzadkość, praktycznie nie istnieje. W TB zastosowano np. w 911, więc w aucie sporo przekraczającym budżet Tipo i innych droższych, do tego ze znalezionej wiedzy wynika, że nie ujawniono składu stopu ;-)