To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
witam też odebrałem Tipo z LPG i po przejechaniu 500km czy to zimny czy rogrzany silnik dziwnie odpala falują obroty,na początku obrotomierz leży na zero mimo uruchomionego silnika tak przez 2 sek.i później już normalnie na 1000obr. wskakuje.jadąc są jakieś takie spadki mocy zauważyłem też że ładowanie bateri z 2 na 3 kreski wskoczyło też tak miałeś dzwoniłem do aso i kazali jeździć jeszcze i przyjechać na 1 przegląd LPG po 1500km. aby wyregulować instalacje
-
No to jak na fabryczną super ekstra instalację gazową to dramat, powinno hulać aż miło a tu takie niespodzianki
-
przyjechac na pierwszy przegląd , hmm,a jak cos "odpadnie" to będzie z winy użytkownika,ja bym pojechał z reklamacją , auto na Pb czy na LPG ma pracowac tak samo , bez szarpania, falowania i spadków mocy
-
Jedź od razu. Nie ma co czekać.
-
Szkoda silnika... trzeba jechac z tym odrazu. U mnie na fabrycznym lpg auto chodzi rowno i dynamiczne. Jedynie czuc troche turbo dziure ponizej 2k obrotow.Jedyny moment kiedy widac roznice to tankowanie i pewnie przyjdzie za przeglad wiecej zaplacic...
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
No to jak na fabryczną super ekstra instalację gazową to dramat, powinno hulać aż miło a tu takie
niespodzianki
Może źle przeczytałem, ale kolega nie napisał że instalacja jest fabryczna. Napisał że odebrał z LPG.
-
Cytat:
Napisał
Loczek30
Może źle przeczytałem, ale kolega nie napisał że instalacja jest fabryczna. Napisał że odebrał z LPG.
Domniemanie jest takie że skoro t-jet to lpg z fabryki
-
a czy można domniemywać, że do tjeta bez lpg ktoś dołożył lpg za ok 2500 i zaoszczędził ok 1000zł (albo za 3000 i oszczędził 500)? Nie odpowiadaj, to pytanie retoryczne...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
a czy moĹźna domniemywaÄ, Ĺźe do tjeta bez lpg ktoĹ doĹoĹźyĹ lpg za ok 2500 i zaoszczÄdziĹ ok 1000zĹ (albo za 3000 i oszczÄdziĹ 500)? Nie odpowiadaj, to pytanie retoryczne...
Masz rację, nie wpadłbym na to że można robić oszczędności w taki sposób tzn. próbować oszczędzić 500 na aucie za 60 tysi i wkładaać tam instalkę cholera wie gdzie, mając fabryczną alternatywę i ryzykując gwarancję.
Ale skoro zainteresowany napisał że odebrał auto z LPG, oznacza to albo fabryczną albo dołożoną przez dealera. Z tym że ta druga opcja jest bez sensu bo dokładane przez dealera w ASO Tartarini kosztuje drożej niż fabryczna. Stąd moje domniemanie.
Można iść dalej i uznać że Tjeta wziął z placu bo mu sie spieszyło i jednak dołożył LPG w ASO ale niech autor sam napisze
-
-
No i popatrzcie, zabrakło jednego niby nieistotnego szczegółu i ile mieliśmy używania :) A mówią, ze precyzja wypowiedzi to sprawa drugorzędna...
-
W tytule jest "po założeniu". :-).
Chętnie poznałbym motywy takiej decyzji.
potwierdzałoby to regułę że problemy dotyczą instalek dokładanych
-
Cytat:
Napisał
marx30
Chętnie poznałbym motywy takiej decyzji.
Na przykład niechęć do czekania na auto 3-4 miesiące a na placach dilerzy mają trochę t-jetów które chcą opchnąć więc są tańsze niż zamawiane.
A do tego jak ktoś nie zna "przyjemności" słabo zrobionej instalacji przez ASO to łyknie bez mrugnięcia okiem.
Mi sprzedawca w ASO próbował tak wcisnąć auto argumentujac że fabryczny jest gorszy bo nie ma spalania chwilowego :lol2:
-
Takie pytanie panowie: napisałem do sprzedawcy czy ma wszystkie papiery do rejestracji i się okazuje że brakuje papierów związanych z LPG - może chodzi o homologację butli z gazem? Chodzi o Tipo z fabrycznym gazem. FCA załatwia tą homologację? Bo z korespondencji wychodzi że FCA nie wysłało do dealera tych papierów. Może ktoś wie ile się czeka na taką homologację ?
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Było już o tej homologacji tu na forum pisane, wynika z tego, że na te papiery trzeba jeszcze dodatkowo poczekać ze 3 tygodnie.... alternatywa to zarejestrować auto bez gazu i po otrzymaniu papierów pójść aby dobili gaz w dowodzie - tak ktoś nawet zrobił by nie czekać...
-
ja wiem ja , ja. Bo ja to mam pecha do tego Tipo.Właśnie minęło pięć miesięcy jak czekam na samochód. 18 lipca telefon od dilera, że samochód w końcu dotarł i czekamy na dosłanie dokumentów. Około 29 telefon , że ktoś , gdzieś się walnął i nie można zarejestrować samochodu, bo nie został wpisany jakiś numer z butli . Dzisiaj byłem w salonie i papierów jeszcze nie ma. Czyli już prawie trzy tygodnie.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Mógłbym założyć temat " Kto najdłużej czeka na samochód" , ale i tak byłbym liderem :mad:
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
alternatywa to zarejestrować auto bez gazu i po otrzymaniu papierów pójść aby dobili gaz w dowodzie - tak ktoś nawet zrobił by nie czekać...
Gdyby tak się dało to tylko się cieszyć, można sobie wbić... później i oszczędzić na dwóch przeglądach rejestracyjnych ;-).
-
Witam serdecznie
Od dzisiaj jestem nowym użytkownikiem Fiata Tipo 1.4 95KM + LPG (instalacja Taratini montowana w ASO). Nie mogłem się tego dnia doczekać od momentu decyzji od kupna auta :)
Wszystko było pięknie i wspaniale do momentu jak po przejechaniu ok 100 km pojawił mi się błąd silnika. Jutro z samego rano lece do ASO, mam nadzieję, że będzie to błachostka,niemniej jednak nocka będzie nie przespana :(
Czy ktoś z forumowiczów miał taki problem?
Pozdrawiam wszystkich
-
Pewnie cos z konfiguracja LPG lub jej instalacją. Zeby ci nie wmówili ze tak ma byc, bo ja za niedlugo bede mial 10k na gazie i żaden chek engine sie nie pojawiał
-
Cytat:
Napisał
Czyzol
Witam serdecznie
Od dzisiaj jestem nowym użytkownikiem Fiata Tipo 1.4 95KM + LPG (instalacja Taratini montowana w ASO). Nie mogłem się tego dnia doczekać od momentu decyzji od kupna auta :)
Wszystko było pięknie i wspaniale do momentu jak po przejechaniu ok 100 km pojawił mi się błąd silnika. Jutro z samego rano lece do ASO, mam nadzieję, że będzie to błachostka,niemniej jednak nocka będzie nie przespana :(
Czy ktoś z forumowiczów miał taki problem?
Pozdrawiam wszystkich
Masz pewnie źle ustawioną instalację gazową. Przełącz na benzynę i dopóki Jej dobrze nie ustawią to nie przełączaj na gaz. Ja bym też w pierwszej fazie układania silnika jeździł wyłącznie na benzynie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk