Hybryda ;)
To jest widok strony w wersji do druku
Hybryda ;)
Czekam na odbiór Tipka, żeby mieć czym jeździć :).
Spalanie w C-klasie duże ale komfort jazdy i dynamika powala na kolana..
Nigdy nie jeździłem wygodniejszym autem. Co śmieszne, tak jak pisałem spalanie w mieście oscyluje w okolicach 14l/100km, natomiast na autostradzie przy prędkościach 160-170km/h nie przekracza 7,5l/100km...
Ciekawe jak będzie na autostradzie w Tipo, bo coś czuję że już nie tak kolorowo jak w Mesiu...
Pytanie zasadnicze. 1.4 95 KM czy T-JET? Bo ja zamówiłem T-Jeta ze względu na osiągi.
T-jet w dużym mieście spala ok 10-12 litrów, w trasie przy średnio dynamicznej jeździe ok 8 litrów.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Niestety w tipku już przy 140 -150 km / h obroty silnika są na tyle wysokie , że każdy mocno niespieszący się kierowca po jakimś czasie odpuści i zjedzie z prędkością do 110 /120 km ... . Oczywiście to rzecz gustu , ale ja tak zauważyłem po sobie że najlepiej mi się podróżuje max. 120 km / h , powyżej niestety zaczynam odczuwać dyskomfort .
S&S proponuję mieć na stałe wyłączony jeśli masz t-jeta
Rozumiem, że chodzi Ci o chłodzenie turbiny...
Planuję przez początkowe kilka tys km mieć S&S wyłączone, ale po tym czasie, w mieście chciałbym po testować ten system.
Myślę, że mądre użytkowanie tego systemu może przynieść "jakieś" oszczędności.. Pytanie czy oszczędności na paliwie nie przedłożą się na koszty napraw i bilans wyjdzie na 0...
41 litrów gazu, miasto, pod miasto do pracy obwodnicą do 130 km/h średnie spalnie z tankowania 8,6 l/100 km. Autostrada trasa 400 km, średnie spalanie gazu 10,2 l/100 km przy prędkości 141, wyprzedzanie 150 - 170. Śmiało się rozmawia i pewnie się prowadzi.
Witam, robiłem w weekend trasę Katowice-poznań, w jedną stronę jechałem przez Wrocław A4, w wracałem DK11. czas podróży-niecałe 4h trasą, i 4.5h 11.
przez Wrocław pół na pół krajówki z obwodnicami i autostradą wyszło 7litrów, powrót krajówką, prędkości do 100km, częściej jednak wolniej, bo co chwilę miasta, wioseczki i spalanie wyszło 4.8l / 100km.
Jak dla mnie ok. Średnie spalanie po 7tys km mam 7.5l gdzie większość jeżdżę po mieście, więc wychodzi cenowo to samo co wcześniej mi palił samochód 15l LPG :D
Pozdrawiam
Nie da się edytować już, ale chciałem dodać, że na autostradzie spalanie przy prędkości 145km/h na tempomacie wychodziło ok. 8.1;
Jazda cały czas z klimą włączoną na auto i załączonym A/C.
pozdrawiam
Katowice - Warszawa (600km) 7.5 LPG prędkość 100+ czyli rozpędzanie z gorki, dociskanie przed górką, odpuszczanie przed szczytem itp.
W ogolę to ma teraz 13kkm i mam odczucie ze zyskał nieco mocy od czasu gdy miał 9kkm
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Liczone wg (tego samego) dystrybutora
U mnie komputer pokazuje 6,7 litra. Cykl mieszany.
Moje auto ma silnik diesla 1.6 120 KM, HB. Po przejechaniu 8k km podzielę się danymi o spalaniu. Oczywiście papierowe dane nijak mają się do rzeczywistości, ale wiadomo, że testy robione są w innych warunkach niż nasze użytkowanie.
Klima włączona cały czas. Średnie spalanie wg komputera pokładowego wynosi 6l/100. Z dystrybutora i moich wyliczeń 5,82l/100 w cyklu mieszanym 50/50. Podczas jazdy miejskiej na odcinkach po kilka km spalanie wynosi ok. 7-8 l (S&S wyłączony). Na drogach poza miastem do 90km/h 4,2-4.7 l. Można zejść niżej ale uważam że to zabójstwo dla turbo i DPFa. Na autostradach polskich spalanie przy 140km/h na poziomie 6l. Za granicą przy 180+km/h spalanie przy wyrównanych obrotach ok 3000 i równej drodze jest na poziomie 8,7-9,2l/100. Na odcinku 600 km miedzy Tucholą a Lublinem (autostradą od Grudziądza do Wawy) ze średnią przelotową na całym odcinku 118km/h spalanie średnie wyszło na poziomie 6.8 l. Samochód jest na kołach 225/45 R 17. W bravo z takim silnikiem ale na kołach 16" spalanie było średnio ok.0,5 litra mniejsze. Oczywiście chwilowe spalanie znacznie wzrasta gdy wypala się filtr DPF, ale praktycznie tego nie zauważam w trasie. Pozdrawiam.
Pytanie do użHytkowników T-Jet, też zauważyliście, że wskazania komputera lekko zawyżają spalanie? W poprzednim aucie komputer zaniżał o ok 0,5l w tej chwili lekko zawyża - dziwne - tylko u mnie czy inni właściciele niezagazowanego T-Jet też mają takie wrażenie? Chodzi mi o pomiar niezależny z użyciem tankowania do pełna na tej samej stacji i tym samym dystrybutorze, u mnie porównanie tych wartości daje niewielkie - rzędu 0,3l wyższe wskazania komputera w porównaniu do wyliczeń. Zresztą w przypadku instrukcji jak to porównywano w kilku Polskich testach Tipo Fiat po raz pierwszy chyba podał w instrukcji spalanie zbliżone do rzeczywistego. Może to echo afery Volkswagena?
Błąd 0,3 L w stosunku do rzeczywistego spalania to tylko sie cieszyc. Z tym spalaniem podawanym przez producenta ma juz byc zrobiony porzadek, bo dzialania marketingowe mocno zakłamały ten parametr, w wiekszosci przypadkow producenci miszą dodać po co najmniej 2 L
U mnie tak to wygląda. Jak pokazuje 6l, pali 8l.