Pewnie informacja o fotoradarze (tzn powinna byc informacja o fotoradarze ale jest coś zrypane i babka czyta jakiś kod xml :D ) Musisz wejść w ustawienia nawigacji i powyłączać sobie informowanie o fotoradarach
To jest widok strony w wersji do druku
Pewnie informacja o fotoradarze (tzn powinna byc informacja o fotoradarze ale jest coś zrypane i babka czyta jakiś kod xml :D ) Musisz wejść w ustawienia nawigacji i powyłączać sobie informowanie o fotoradarach
Między Tipo a RR jest jeszcze sporo aut :-)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Zmienia, zmienia. Jakkolwiek zawsze fajniej jest dotknąć czegoś lepszej jakości. Miękkiego tworzywa, alcantary, skóry... zawsze to lepsze niż tkanina powstała po recyclingu rajstop ;-)
Panowie teraz nie robi się tak, że wkłada rurkę do wlewu, zasysa i wyciąga paliwo. Są o wiele lepsze techniki, które miał okazję przetestować mój kolega. W związku z tym, że nowe auta mają plastikowe baniaki paliwa wystarczy pod taki baniak podstawić wielką miskę, nóż który robi dziurę i paliwo samo ścieka do niewidocznej z zewnątrz miski a koleś na 30 minut oddala się od auta. po 30 minutach przychodzi zabiera miskę i po krzyku. Szybko i skutecznie. A właściciel auta dziwi się że nie może ruszyć i bak pusty.
Nie raz od koleszków słyszałem takie przypadki a i na serwisie Fiata mechanicy wspominali, że kilka razy zbiorniki wymieniali :)
Panowie, żonę dogonił betonowy słup na pustym parkingu pomimo czujników parkowania. Są zarysowania na zderzaku rysy do plastiku i na nadkolach do podkładu (widać takie białe cóś na samym rancie). Jest coś, żeby to zabezpieczyć i trochę zamaskować?Załącznik 25829
Rysę na nadkolu radzę jak najszybciej zabezpieczyć bo w okresie zimowym sól zrobi swoje i może pojawić się rdza. Nie wiem co było by dobre do zabezpieczenia tych rys ale może inny klubowicz coś doradzi
Kupić lakier zaprawkowy wg kodu i zamalować małym pędzelkiem.
To jest dobry przykład dla tych przemądrzałych,którzy i tu na forum pisali:"co tam cofanie sedanem...przecież są czujniki parkowania"
A co mają czujniki parkowania do przeszkody która znajduje się z boku auta, a nie z tyłu. Tutaj trzeba było się patrzeć w lusterka.
Gdyby słupek był z tyłu auta to czujniki by zareagowały. Nawet gdyby była kamera z tyłu to niestety ale przeszkody z boku auta nie będą zauważone.
Trzeba cofać z głową i patrzeć w lusterka również.
Równie dobrze mogłeś napisać, że uderzył w przedni zderzak a czujniki nie widziały przeszkody, co za bidulek :)
Na szybko to możesz nawet szarym lakierem do paznokci zabezpieczyć błotnik.
Zderzaka nie maluj, bo na nim rdza nie wyjdzie.
Oczywiście to za mało jak dla Ciebie...Ty wszystko zawsze wiesz lepiej..to jeszcze jeden przykładzik z życia wzięty:
Na wczasach w Chorwacji latem br.gość cofając tyłem do muru przebił klapę bagażnika na wylot,bo z muru wystawał kawał kątownika...a czujniki nie zadziałały...więcej wyobraźni życzę....
No i co mi tym przykładem chciałeś przekazać ?
Zaraz zaraz, pisałeś cyt . "dla tych przemądrzałych,którzy i tu na forum pisali:"co tam cofanie sedanem...przecież są czujniki parkowania"",
cofałbyś HB i w tym przypadku też byś przebił, skoro nie było widać tego czegoś wystającego z muru.
Poza tym czujniki czujnikom nie równe, jedne są bardziej czułe, a inne słupa/kątownika nie widzą.
W naszych Tipo są czujniki Boscha i są bardzo czułe, to jedne z najlepszych na rynku, jak nie najlepsze.
Ja po przesiadce z HB, bardzo sobie chwalę czujniki parkowania, bardzo mi pomagają w parkowaniu i dlatego nie odczuwam trudności przy parkowaniu sedanem,
które bym miał gdyby czujników parkowania nie było. Dlatego dla mnie żadna trudność parkować, bo są czujniki które mi pomagają i w połączeniu z lusterkami parkowanie to zabawa i czysta przyjemność.
A wiesz jest takie mądre przysłowie, jak gówno nie umie pływać to mówi, że woda rzadka.
Ja mam inne zdanie nt. temat. To nie wina czujników u tej pani co uderzyła w błotnik i zderzak, tylko jej bo nie patrzyła w lusterka.
to że ktoś ma czujniki nie zwalnia go z logicznego myślenia i uważnego obserwowania tego co jest wokół niego. to tak samo jakbyśmy się teraz zastanawiali czyja to wina, że koleś wjechał do jeziora po tym jak GPS mu kazał jechać prosto.
Troszeczkę wyobraźni i wszystko będzie ok. choć w rzeczy samej uważam, że to wina kobitki co najzwyczajniej w świecie nie umie parkować i nie spoglądała w lusterko/ka.
A co do przebitego bagażnika kątownikiem - PECH - ale jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie :) więc wydaje mi się że to przypadek jeden na milion więc tutaj nie ma co płakać tak jak nad rozlanym mlekiem.
Czujniki to boska rzecz, ale trzeba umieć z nich korzystać tak samo jak z każdej nowinki technicznej. Pomocna rzecz ale pod kontrolą użytkownika.
pozdro
Czujniki cofania nawet najlepsze nie dają pewności. Wystarczy poczytać ile wyjątków jest w instrukcji, w których mogą one nie działać. Nawet zabrudzenie czujnika lub oblodzenie może spowodować że nie zadziała prawidłowo. Parkowanie tylko na słuch to głupota.
Ja bym zamówił zestaw do zaprawek u Fiata i namalował. Można (choć to już nadgorliwość) pod lakier nałżyć cienko np Brunox Epoxy.
Pada śnieg , troszkę deszczu a potem -8 i rano uuuu :?: . Pilnujcie w taka pogode aby woda , lód nie dostawała sie do bagaznika po otwarciu. Teraz juz mam dyzurna ściereczkę i wycieram do sucha bo tak pozamarzały samochody że cho cho. Lód lubi zamarzać nawet pod pokrywą bagażnika i trzeba uważać aby kawałki nie wpadły dośrodka . Rozmrażanie przedniej szyby to fajny dodatek , hej :)
W tipo masz opcję rozmrażania przedniej szyby czy ogólnie piszesz że to fajny dodatek????
Mam tą opcję gdyż miałem już dość biegania wokół starego fiata z płynami do rozmrazania , skrobaczkami itd itp ;)
Ależ w Tipo jest rozmrażanie przedniej szyby, nadmuchem, tak jak w większości samochodów. Sprawdziłem, w opcji jeśli chodzi o elektryczne podgrzewanie jest:
1. PTC
2. Podgrzewanie przednich foteli.
Podgrzewaną elektrycznie szybę przednią można rozpoznać po symbolu przy oznaczeniach szyby, jest prostokąt z zaokrąglonymi narożnikami i symbolami ciepła.
Do szybszego rozmrożenia przedniej szyby pozostaje więc doposażenie w PTC :tongue Swoją drogą świetna sprawa+podgrzewane pole przednich wycieraczek, w 500X super się to sprawdza, moment i jest wewnątrz ciepło, szyby szybko odmrożone, same plusy.
Chodziło mi o PTC , taki wczesniej skrót myslowy użyłem . Potwierdzam fajowska sprawa :)