To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Klocki Hamulcowe -
Zamontowałem na przód to Tipo 1.4tjet zestaw z Textar-a:
- tarcze hamulcowe 281/26 [mm] - 92074003 Textar
- klocki hamulcowe 151 [mm] - 2247601 Textar
W przypadku ww. tarcz jest jedna uwaga, otwór mocujący na śrubę mocującą tarcze do zwrotnicy jest na śrubę M12 a nie M8 jak fabrycznie. Podłożyłem podkładkę. Tarcze są przeznaczone do vanów Fiat Ulysse/Citroen Jumpy. Reszta pasuje ok. Klocki miały w zestawie blaszki montażowe na prowadnice zacisku.
-
Pytanie mam o klocki jak się kończą to zawsze blaszka hałasuje? Na przeglądzie do dowodu wyszłaby słaba siła hamowania przez kończące się klocki?
Pytam bo z serwisu dzwonili że ponoć 10% klocków zostało i trzeba wymienić. Robocizna 150zł ale klocki 500 🤪😂
-
Hamulce jak tylko jest klocek powinny hamowac tak samo jak na nowym o ile ilosc plynu sie zgadza. Wiec na przegladzie to tylko pan wchodzacy pod auto moze uprzejmie o tym wspomniec, ze sie kończa
-
Przy org klockach w 1.4tjet blaszka zaczyna trzeć o tarcze jak jeszcze ogładziny jest ~3mm. Poza wrażeniami akustycznymi hamulce powinny normalnie pracować.
-
Skończyła się warstwa cierna dlatego wystąpiła słaba siła hamowania.
Głupoty Ci koledzy piszą. Klocek ma budowę warstwową.
-
Cytat:
Napisał
luckyboy
Skończyła się warstwa cierna dlatego wystąpiła słaba siła hamowania.
Głupoty Ci koledzy piszą. Klocek ma budowę warstwową.
Ale tylko ten klocek, który jest zrobiony z cebuli. Cebula też ma budowę warstwową.
Klocek w którym całkowicie skończyła się okładzina i jedzie samą blachą, hamuje jeszcze całkiem nieźle. Pomijam dźwięk jaki wydaje i całkowitą destrukcję tarczy, ale na rolkach skuteczność jest ok.
-
"Cebulaku" 3mm "okładziny" to jeszcze nie blacha.
-
Cytat:
Napisał
luckyboy
"Cebulaku" 3mm "okładziny" to jeszcze nie blacha.
Zarzuć odpowiednimi linkami z sieci na potwierdzenie swojej tezy o budowie warstwowej klocków, temat jest o standardowych klockach nie żadne ceramiczne czy inne cuda na kiju. W standardowym klocku materiał jest jednolity, co najwyżej z racji budowy klocka może się zmieniać powierzchnia cierna. Osobiście postąpiłem jak prawdziwy Janusz i zeszlifowałem te ograniczniki jak zaczęły hałasować z 3mm do 1mm. Po tym manewrze zrobiłem jeszcze 5kkm i nie zauważyłem żadnej zmiany w sile hamowania jak i w działaniu układu hamulcowego.
-
-
Się uśmiałem... okładzina antywibracyjna na plecach blachy, blacha, klej i izolacja... aaa i warstwa cierna...
Nie żebym negował ale... zresztą...
Jakby bez trzymania klocków w ręce i bez zajechania kilkunastu kompletów klocków to analizować, to rzeczywiście można wysnuć wniosek, ze jak na 3mm grubości jest czujnik w oryginałach to wtedy zostaje klej 1mm i izolacja termiczna 2mm i nie ma czym hamować... matematyka się zgadza z wiedza od wujka googla... a w praktyce tak... tak jak napisał giannini...
Mamy tu spór teoretyka z podstawami (sami je oceńcie) i praktyka...
-
Cytat:
Napisał
luckyboy
Racja, jeszcze trzeba wiedzieć jak odróżnić blachę od materiału ciernego.
-
Czujnik jest na 3mm bo okładzina musi mieć pojemność cieplną. Jakim trzeba być Januszem, aby odginać blaszki i zjeżdżać klocki do blachy [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
-
To ja wymieniłem klocki jak jeszcze było 2mm do blaszki :) czyli z 5mm okładziny. Nowe klocki weszły TRW i jest super.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
To ja wymieniłem klocki jak jeszcze było 2mm do blaszki :) czyli z 5mm okładziny. Nowe klocki weszły TRW i jest super.
5mm klocka, 2mm okładziny
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Łooooo Panie taka rozrzutność ? To jeszcze by starczyło na jakieś 3-4 tysie kilometrów. :smile: Trzeba było oddać jakiemuś Uberowcowi jeszcze by pojeździł.