To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
JANP
Przeczytałem już połowę tego wątku i jako nowy użytkownik Fiata Tipo mam mieszane uczucia co do prowadzenia pojazdu przy większych prędkościach. Porównuje to do wcześniejszego Passata B6 2.0 140KM. Proszę Was o poradę czy zamiana felg 16" na 17" poprawi poczucie większej kontroli nad prowadzeniem pojazdu. Interesuje mnie czy jazda na 17" calowych felgach nie pogarsza znacznie komfortu i nie zwiększa zdecydowanie hałasu. Liczę na pomoc osób które mają w tym zakresie doświadczenie i z góry dziękuje za pomoc. Docelowo chciałem felgi 16" zostawić na zimę a 17" stosować na lato jeżeli taka opcja jest dobrym rozwiązaniem.
Szersza opona plus gleba-nic innego nie pomoże ;)
-
Ja też mam SW, tylko że Multi Jet'a i noszę się z zamiarem kupna 17", albo może nawet 18", jak fabryczne, letnie 16" pójdą na śmietnik, bo faktycznie przy wyższych prędkościach brakuje pewności prowadzenia.
Taki wybór między jeszcze komfortem, a już bardziej wyglądem 😉. Do tego może jeszcze sprężyny jakieś inne. Czas pokaże.
-
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Moja wersja jest tylko benzynowa, bez LPG.
Muszę bardzo szybko podjąć decyzję bo mam kupca na opony letnie jakie dostałem wraz z samochodem (teraz mam założone na 16" zimówki). Każda opinia osoby jeżdżącej na 17" jest dla mnie bezcenna. Może jest ktoś kto nie jest zadowolony z jazdy na 17" felgach.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Przeoczyłem pytanie o wersję mojego nadwozia - to SW.
-
ja jeźdzę na 17 latem, jedyna różnica to że bardziej tłucze na dziurach (alusy). Poprawy stabilności prowadzenia przed prędkościach autostradowych nie zauważyłem.
-
SW LPG zima 16", lato 17"
Troszku lepiej 16 na dziurach się chyba zachowują, ale nie odczuwam jakiejś specjalnej różnicy między 16 a 17 w prowadzeniu, tyle że ja nie zamykam licznika w samochodzie na autobanie :D
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Kolego w swoim SW mam na zimę 16" a na lato 17" i czuć różnicę ...na zimówkach pływa a na letnich jest stabilnie przy nieznacznym pogorszeniu komfortu jedno ci mogę zagwarantować różnica jest wyraźna ale czy spełni twoje oczekiwania to nie wiem ... u mnie jest jeszcze dodatkowe obciążenie w postaci butli LPG ...jaką masz wersje nadwozia?
Dlatego ja nie zmieniam na inne tylko na "stalówkach " 15 , fabrycznych śmigam ! bo też rozważałem taką opcję ? podjąłem taką decyzję po przeczytaniu tu kilku opinii na ten temat ,jednocześnie będąc w ASO ,po rozmowie z machaniorem i jego opinii , cytuję :" że przejście na inny wymiar koła ,spowoduje szybsze zużycie zawieszenia i nie koniecznie poprawi komfort jazdy" Jeśli chodzi o efekt wizualny ? to na pewno lepiej Tipko się prezentuje , także ja sobie odpuściłem ;-)
I jeszcze jedno ,ostatnio mocno testuję swojego Typka w ramach "swojego docierania " :lol: i śmigam dość mocno po autostradach i drogach szybkiego ruchu i na kołach 15 " i przy prędkościach powyżej 150-170 km/h b,ładnie trzyma się drogi ,nic nie buja (trzyma tor jazdy) , na łukach nie ściąga , w jedną czy drugą stronę , po prostu zapierdala i nic więcej ,także osobiście ja jestem zadowolony :yahoo:
-
Cytat:
Napisał
mardas
i śmigam dość mocno po autostradach i drogach szybkiego ruchu i na kołach 15 " i przy prędkościach powyżej 150-170 km/h b,ładnie trzyma się drogi ,nic nie buja (trzyma tor jazdy) , na łukach nie ściąga , w jedną czy drugą stronę , po prostu zapierdala i nic więcej
A kolega jeśli można spytać to czym jeździł wcześniej/jeździ po za Tipo? Mój SW jakiś niedosztukowany, bo na 15" powyżej 150km/h to już "niekomfortowo". Zwłaszcza przy wiatrach bocznych.
-
Jest tak jak pisze przedmowca, rowniez w sedanie
-
No ja na 15tkach zimowuch juz od 120 czuje dyskomfort. Na letnich 16 od 140 jest bujanie. Tak to moge porownac subiektywnie...
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
A kolega jeśli można spytać to czym jeździł wcześniej/jeździ po za Tipo? Mój SW jakiś niedosztukowany, bo na 15" powyżej 150km/h to już "niekomfortowo". Zwłaszcza przy wiatrach bocznych.
Wcześniej jeździłem i nadal będę jeździł zabytkami PRLu polonezami ,ostatni to 1.6 GSI Atu plus (zagazowany) , owszem osiągałem taką prędkość na nim 150 km/h max ,ale to już było gibanie no i utrzymać tor jazdy było trudno ,i jak mam porównywać do Tipo który posiadam , to Tipo tu wypada b.korzystnie w knfrontacji z poldożerem . Oczywiście nie jeżdżę codziennie po autostradach ,bo większość mojej jazdy to w warunkach miejskich .A od momentu kupna Tipka to od czasu do czasu funduję sobie takie przejazdy w ramach docierania i testowania osiągów ,i wybieram na takie testy b.dobre warunki pogodowe ( w miarę bezwietrzne,sucha jezdnia i słoneczne dni) .Także dotychczas podczas tych prób auto wypada wg mnie b.korzystnie .A co do wiatrów bocznych ? to żadne auto przy tak dużych prędkościach nie będzie stateczne i będzie podatne na większe lub mniejsze bujanie . Także moje spostrzeżenia są subiektywne i nie pełne (bo nie testowałem przy silnym wietrze) , i aby były one pełne ,to bym musiał pośmigać w bardziej ekstremalnych warunkach pogodowych ,co być może to uczynię .
-
:) zima 15" stal...lato 16" org alu...zazwyczaj sam jade 1/2 paliwa w baku zima w predkosciach bezpiecznych 80-110...140max przy wyprzedzaniu zachowanie pojazdu...no problema...ale jak wiatr to trzeba uwazac...sedan jest lekki i podatny na podmuchy boczne to moje spostrzezenia :)...latem...jak dla mnie komfort zadawalajacy zawieszenie milo wybiera na tych 16" nierownosci ktorych staram sie unikac dobrze trzyma tor jazdy i uwazam ze 16" to dobry kompromis a nie ze mam 17"-18" i szpan a jazda jak wozem drabiniastym...bez urazy...ja cenie komfort...poprzednik to MB- W124 kombi E-klasa zawieszenie NIVO 15" caly rok masa prawie 1,5 T...tym sie jezdzilo... :)
-
Poprzednio jezdzilem bravo 2 na 17" , słabo się jezdzilo na nierownej jezdni, jak koleiny byly to komfort spadal. Teraz mam 16 w tipo i jestem zadowolony, chociaz na jazdach probnych byly 17 i o dziwo komfort lepszy niz w bravo i pewnie bym zmienil na 17. Co do stabilnosci to jest dobrze ale jak wieje boczny to trzeba byc skupionym przy jezdzie na autostradzie albo wyjezdzaniu z lasu na otwarta przestrzen. Oczywiscie przy predkosci powyzej 80km/h
-
Nie mam 17 dla szpanu [emoji6]
Takie były to takie brałem i faktucznie 11mm gumy na profilu więcej w 16 to luksus w stosunku do drabiniastej 17
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Dla szpanu to mogą być 19 albo 20 jakby weszly, nie wiem co w tym szpanerskiego ze ktos lubi wieksze felgi? Tipo to nie passeratti...
-