To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Ostrzegam, instrukcja parzy :tongue
Od dwóch dni nie mogę znaleźć, przeprowadzkę "w trakcie" mam.. :(
Cytat:
Napisał
kammar
Zajmując się sprawami towarzyskimi powiadasz... równa podłoga bagażnika powiadzasz.... i światło byś chciał wyłączyć... i NA PEWNO CHODZI O OSZCZĘDNOŚĆ BATERII :party!:
(sorry, nie mogłem się pohamować)
:D będę udawać, że nie wiem o co chodzi.
____
A lusterka w Tipo akurat są fajne, "martwa strefa" jest raczej minimalna. Marx30, jestem pod wrażeniem. To ja tu z premedytacją tak konfiguruję auto żeby była kamera cofania zaś czujniki nie, a tu się okazuje że ktoś z premedytacją sobie to narzędzie szatana dołożył. :D
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Czujniki martwej strefy oparte są na czujnikach radarowych o zasięgu większym niż czujniki cofania. Czujniki cofania łapią zdecydowanie za blisko, żeby można je było użyć jako czujniki martwej strefy.
Dokładnie , a przecież chodzi tu i obezpieczeństwo ,także mi tego brakuje ,kiedyś na lusterka wklejało się dodatkowe małe lusterko o innym koncie widzenia , trochę pomagało bo miałem takie ,teraz tego nie widzę w sprzedaży ,gdyż weszły czujniki No niestety postępu nie da się zatrzymać :smile:
-
Postep jest taki ze zamiaat wklejanego badziewia jest inna geometria lusterka ktora zapewnia to samo. A czujniki martwej strefy nie zawsze są radarowe. Te ultradźwiękowe mają zasieg wystarczający, problemem jest raczej algorytm żeby nie wykrywało barierek itp.
-
-
Tak jakby elementarz kierowcy, ale jest takich wiele. Że jak pada to włączyć światła, a jak auto z abs to już nie hamować pulsacyjnie & dużo więcej. Jak ktoś lusterka boczne ustawi tak w widzi twarz pasażera z tyłu to nie dziwota że ma martwy punkt.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
VanillaSky
Marx30, jestem pod wrażeniem. To ja tu z premedytacją tak konfiguruję auto żeby była kamera cofania zaś czujniki nie, a tu się okazuje że ktoś z premedytacją sobie to narzędzie szatana dołożył. :D
Czujniki cofania jak dla mnie są bardziej użyteczne od kamery. Owszem patrze w ten ekran jak szpak w pizde co tam z tyłu jest a tak naprawde parkuje na słuch z czujników.
-
Cytat:
Napisał
VanillaSky
To ja tu z premedytacją tak konfiguruję auto żeby była kamera cofania zaś czujniki nie
Ja tez tak z premedytacja skonfigurowałem :-)
-
Cytat:
Napisał
marx30
Jak ktoś lusterka boczne ustawi tak w widzi twarz pasażera z tyłu to nie dziwota że ma martwy punkt.
Dokładnie, ja osobiście ustawiam tak, że żeby zobaczyć tylny narożnik samochodu muszę lekko ruszyć głową. Przy poprawnym ustawieniu w lusterkach asferycznych naprawdę wiele widać.
Cytat:
Napisał
marx30
Czujniki cofania jak dla mnie są bardziej użyteczne od kamery.
Dla mnie również , to przyzwyczajenie po jeździe ciężarówką i dostawczakami. Tylko lusterka boczne i czujnik cofania do dojechania na styk.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Tak jakby elementarz kierowcy, ale jest takich wiele. Że jak pada to włączyć światła, a jak auto z abs to już nie hamować pulsacyjnie & dużo więcej. Jak ktoś lusterka boczne ustawi tak w widzi twarz pasażera z tyłu to nie dziwota że ma martwy punkt.
Czujniki cofania jak dla mnie są bardziej użyteczne od kamery. Owszem patrze w ten ekran jak szpak w pizde co tam z tyłu jest a tak naprawde parkuje na słuch z czujników.
hehe bo masz czujniki ! gdybyś miał samą kamerę to inaczej byś reagował ! dlatego ja mam tylko kamerę i to mi wytarczy ,jeśli masz opcję wyłącz czujniki ? to wyłącz na jakiś czas i zobaczysz sam że to wcale nie problem :lol:
Cytat:
Napisał
VanillaSky
Od dwóch dni nie mogę znaleźć, przeprowadzkę "w trakcie" mam.. :(
:D będę udawać, że nie wiem o co chodzi.
____
A lusterka w Tipo akurat są fajne, "martwa strefa" jest raczej minimalna. Marx30, jestem pod wrażeniem. To ja tu z premedytacją tak konfiguruję auto żeby była kamera cofania zaś czujniki nie, a tu się okazuje że ktoś z premedytacją sobie to narzędzie szatana dołożył. :D
Ku...a! jaką trza mieć podzielność uwagi żeby oba jednocześnie mody ogarnąć ? wiadomo jak jedno to nie drugie ! chyba że ktoś jest ka bystry i podzielny że że ma sokoli wzrok i słuch nietoperza no to TAK :lol:
-
Raczej chodzi o to, że absolutnie nie znoszę gdy coś mi pika. :P Dostaję wylewu kiedy auto wrzeszczy że pasy kiedy je przestawiam, muszę to na dniach wyłączyć skoro się da. Czujniki natomiast prawdopodobnie spowodowałby myśli samobójcze, kilka razy jechałem autem z takowymi, ode mnie dostają wielkie "NIE". A kamerkę wziąłem raczej z ciekawości, nigdy nie miałem więc chciałem mieć gadżet. Teraz w sumie doceniam, ułatwia życie przy dojechaniu na styk czy (jak dla mnie zwłaszcza) przy wyjeżdżaniu/włączaniu się do ruchu tyłem.
-
Cytat:
Napisał
VanillaSky
Czujniki natomiast prawdopodobnie spowodowałby myśli samobójcze, kilka razy jechałem autem z takowymi, ode mnie dostają wielkie "NIE".
Powiadamianie z czujników martwej strefy (domniemam, że je masz na mysli) - w cywilizowanym aucie to się ustawia :tongue
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Powiadamianie z czujników martwej strefy (domniemam, że je masz na mysli) - w cywilizowanym aucie to się ustawia :tongue
Znaczy wydaje mi się, że zakup czujników by je raz wyłączyć i zapomnieć że istnieją, może się jednak odrobinę mijać z celem. Cóż, każdemu wedle potrzeb.
-
Cytat:
Napisał
VanillaSky
Znaczy wydaje mi się, że zakup czujników by je raz wyłączyć i zapomnieć że istnieją, może się jednak odrobinę mijać z celem. Cóż, każdemu wedle potrzeb.
Czy dla Ciebie konfiguracja oznacza tylko i wyłącznie "wyłączenie"? :roll: Potem czyta się bzdury na temat systemów FBC, LA itd., bo ludzie nie wiedzą co mają i jak "używać", co więcej - jak to ustawiać. Swoją drogą mam czujniki martwej strefy i pomagają , szczególnie przy ślepym wyjeździe tyłem, co więcej nie denerwują, pikanie tylko w uzasadnionych przypadkach - krzywdy tym nie zrobią. Dla tych, których lusterka parzą dodałbym jeszcze opcję plaskacza w odpowiedni policzek :food:
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Czy dla Ciebie konfiguracja oznacza tylko i wyłącznie "wyłączenie"? :roll: Potem czyta się bzdury na temat systemów FBC, LA itd., bo ludzie nie wiedzą co mają i jak "używać", co więcej - jak to ustawiać. Swoją drogą mam czujniki martwej strefy i pomagają , szczególnie przy ślepym wyjeździe tyłem, co więcej nie denerwują, pikanie tylko w uzasadnionych przypadkach - krzywdy tym nie zrobią. Dla tych, których lusterka parzą dodałbym jeszcze opcję plaskacza w odpowiedni policzek :food:
W przypadku czujników, owszem. Nigdzie natomiast nie napisałem, że uważam iż tylko to zrobić można..? Jedynie mówię, że nie znoszę pikaczy i jedyne co bym z nimi zrobił, to je wyłączył. Nie wiem natomiast absolutnie jak ma się to odnosić do innych, jakichkolwiek, systemów. Jak ktoś nie wie co ma, to jego problem. Ja wiedzę "co chcę mieć/mam w aucie" posiadam, co nawet istotniejsze dla mnie, wiem też czego NIE chcę posiadać.
Na podobnej podstawie nie znoszę gadających nawigacji, pierwsze co robię w jakiejkolwiek którą używam to "wycisz". :P Ot, preferencje.
-
Przeczytałem już połowę tego wątku i jako nowy użytkownik Fiata Tipo mam mieszane uczucia co do prowadzenia pojazdu przy większych prędkościach. Porównuje to do wcześniejszego Passata B6 2.0 140KM. Proszę Was o poradę czy zamiana felg 16" na 17" poprawi poczucie większej kontroli nad prowadzeniem pojazdu. Interesuje mnie czy jazda na 17" calowych felgach nie pogarsza znacznie komfortu i nie zwiększa zdecydowanie hałasu. Liczę na pomoc osób które mają w tym zakresie doświadczenie i z góry dziękuje za pomoc. Docelowo chciałem felgi 16" zostawić na zimę a 17" stosować na lato jeżeli taka opcja jest dobrym rozwiązaniem.
-
Kolego w swoim SW mam na zimę 16" a na lato 17" i czuć różnicę ...na zimówkach pływa a na letnich jest stabilnie przy nieznacznym pogorszeniu komfortu jedno ci mogę zagwarantować różnica jest wyraźna ale czy spełni twoje oczekiwania to nie wiem ... u mnie jest jeszcze dodatkowe obciążenie w postaci butli LPG ...jaką masz wersje nadwozia?