Vw fantomas miał coś w tym stylu co opisujeszâŚ
To jest widok strony w wersji do druku
Vw fantomas miał coś w tym stylu co opisujeszâŚ
1. Mała tylna szyba. Źle się z tym jeździ autostradami, gdy trzeba widzieć mocno do tyłu, co się dzieje.
2. Brak środkowego zagłówka pasażera (na szczęście pas jest ;) )
Poza tym bardzo fajne auto.
Ja ostatnio w trakcie kiedy temperatura była coraz wyższa, około miesiąca temu lewy reflektor zaczął mocno parować na tyle, że po zmroku światło było zniekształcone, pomogło wyciągnięcie zaślepki reflektora, nie paruje już wcale. Dziwne, bo prawy reflektor nie paruje a zaślepka jest włożona.
Może coś ci wlazło w odpowietrznik i go zatkało?
Co do środkowego zagłówka. W najtańszych wersjach i później po cięciach w wyposażeniu zawsze był dostępny za dopłatą. Zamawiający albo nie chcieli dopłacać albo z niewiedzy nie dokupowali nie spodziewając się jego braku. Sporo aut kupowanych było ze stocku, czyli to co ja szybkiego byle jak zamówili dilerzy nie zważając na brak zagłówka. Rozumiem, że to przeszkadza ale to wnantylko i wyłącznie zamawiającego auto i tu powinna przeszkadza raczej głupota / niewiedza tych osób aniżeli auto samo w sobie. Tak dla jasności ;-)
Również toyota pod nazwą nanoex (wytwór panasonica - cos na kształt jonizatora, oczyszczacza i nawilżacza w jednym). I w połączeniu z elektryczną klimą o zmiennej wydajności inna jakość powietrza (nieprzesuszone i czystsze).
Ale potwierdzam to co napisałem powyżej- duże pokrętła kontra przyciski klimy automatycznej -wygodniejsze pokrętła.
W tipo mi się jedynie niepodobna i to bardzo ze siedzenia bardzo słabo trzymają na zakrętach. Rozumiem ze myśląc fiat to nie myśli się o sportowej jeździe ale bez jaj. Siedzenia nawet na lekkich zakrętach są do bani ale cóż będę musiał zwieraczami trzymać się siedzenia .
Jak zjeździsz opony do 1,7-1,8mm i będziesz za szybko jeździł po mokrym jak ja, to uwierz, nawet będziesz zasysał tapicerkę fotela :-)
No cóż po 7 latach przyjaźni z Tipkiem przyszedł czas na zmianę auta
Toyota corolla kombi 184KM
W hybrydzie
Różnica jest kolosalna
Aczkolwiek Tipek zostaję w rodzinie bo to bezawaryjne i tanie w utrzymaniu auto .
😜👍
no 8 s. do setki ze startem na prądzie, robi róznicę
Jak już tak się przerzucamy to niemal 4 tonowy f150 velocity raptor robi 100 w ok 4s.
I co z tej wymiany ego wynika?
Ja tam nie rozumiem ludzi co przesiadają się na elektryki czy hybrydy. Siedzieć z jajkami na potężnym polu elektromagnetycznym - wcześniej czy później to się odbije na zdrowiu.
W sumie nasze Tipo to też hybryda - bierze olej i paliwo więc też hybryda.
Ja już mam 7,5 lat Tipka i mam swoje przemyślenia i powiem szczerze, że auto bardzo pozytywnie mnie zaskakuje. Ma swoje minusy ale ma też wiele plusów.
Komfort jazdy i spalanie bez porównania z Tipkiem
W hybrydzie oczywiście
Chociaż przyznam rację że Tipo pozytywnie zaskakuje bo jest mało awaryjne, części tanie i serwis.
Spalanie Plonsk -Wałbrzych-Plonsk wyszło 6,1 ( w rzeczywistości trzeba dodać około 0,4 l)
A pędziło 130 -140 po autostradzie .
Więc dlatego nie sprzedaje tego auta bo po prostu szkoda.
Ma 80 tys km przebiegu i jest bezwypadkowe .
Ważny aspekt to bezpieczeństwo przy wyprzedzaniu
Tipek potrzebuje pustego lewego pasa po horyzont.
Niestety....🙈
Ostatnio nawet przymierzałem się do corolli - powili myśląc o zmianie i miałem wrażenie że siedzisko fotela jest znacznie krótsze niż w tipo - trochę mnie to zaskoczyło. Z tyłu miejsca też jakoś bez szału.
I w sumie zgłupiałem.
Co do wyprzedzania. Polecam Tipka z dieslem 1.6 :)
Czeskie testy pokazały, że jeżeli chodzi o elastyczność przy wyprzedzaniu, to lepiej minimalnie wychodzi tjet. Także nie trzeba wchodzić w rope, ale za to spalanie większe. Zawsze kurde coś z tym fiatem ;-P
Corolla kombi to taki nadmuchany hatchback.
To nie Octawia kombi , tam jest kawał bagażnika
Toyota też nie jest idealna , mało schowków, siedzisko krótkie ale wygodne
Największy plus to komfort jazdy ta cisza i dynamika oraz spalanie
Bezcenne
W ciszę nikt Ci nie uwierzy - hybrydy wyją jak zarzynane świnie itp. ;-). A tak na serio podzielam twoją uwagę (co mi nie przeszkadzało moja i żony wygłuszyć bo blachy ma cieńsze)i teraz jest pieknie. Ale składowe hałasu w obu tych autach są inne, tipek po prostu cały czas dudni (bo wyższe częstotliwości ma dość dobrze wycięte) i jest to bardziej męczące. Najgorsza rzecz jednak w nim to 6 biegowa skrzynia - w mieście jest to uciążliwe jak nie wiem. I do setki ma może nawet mniej niż ta moja toyota ale odczucia przyspieszania dużo gorsze właśnie za sprawą manuala. Tam sie nie trzeba zastanawiac czy trzeba redukować, kopniaczek dostępny zawsze i bez kangurzenia.
Tedybear: od jajek do kabla WN pod podłogą jest trochę odległości przedzielonej blachą.
Ale serio tipek był sprzedawany jako hybryda- widziałem w barcelonie w salonie - stał Tjet z fabrycznym LPG i ori napisem "hybrid".
Krówka: obecna generacja tego napędu to katalogowo 7,5 s. Owszem osiągalne dla wielu silników spalinowych ale nie przy takim średnim spalaniu tylko prawie 2 x większym, zwłaszcza w mieście. W silniku nie zepsutym dwumasą i turbo i skrzynią specjalnej troski.
U mnie tipek też ma nadal służbę ale tylko dlatego że jest LPG
Co do głośności to prawie nie słychać różnicy między benzyna a Hybryda
Jeździłem toyota Yaris cross tam
to dopiero jest głośno
Do skasowania
A przy okazji wymiany łącznika stabilizatora (notabene autko ma dopiero pięć lat i niecałe 30000 km przejechane :-\) takie oto zastałem widoki gdy przyszło mi dźwignąć cały przód do góry... Jeśli tak wyglądają fabryczne miejsca w których producent przewiduje podstawiać lewarek np przy wymianie opon to zaczynam się zastanawiać czy to auto jest zrobione z plastiku z domieszką stali czy jak... Gdzie tu są jakieś wzmocnienia czy coś...? Dodam tylko że osobiście nigdy go do tej pory nie podnosiłem tak żeby cały przód był w górze tylko po kolei przy np wymianie kół...
Dodatkowo kiedyś przy montażu bagażnika dachowego narobiłem nieświadomie tyle wgniotek na dachu i słupkach (!!!) że szok! A jakoś przy tym nie skakałem po samochodzie... To auto jest tak miękkie że naprawdę trzeba uważać przy każdej robocie...
Pomijając już fakt że też niedawno przyszło mi wymieniać jedną z cewek bo sypała już błędami i nie raz już na 3 gary pracował...
Także trochę jestem zniesmaczony po 5 latach użytkowania tego pojazdu.... Ehhh, w końcu Fiat to Fiat [emoji2957]https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0f5bb87f08.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...70d52ead80.jpg
Wysłane z mojego Infinix X6820 przy użyciu Tapatalka