To jest widok strony w wersji do druku
-
We wtorek 27 marca zadzwoniłem w sprawie braku wygłuszenia do serwisu Inter Auto Kraków na Zakopiańskiej (tam kupowałem auto). Miły pan poinformował mnie, że znają temat i poprosił o podanie danych auta. Godzinę później zadzwonił że osłona jest dla mnie zamówiona i będą się ze mną kontaktować jak przyjdzie.
W środę 4 kwietnia otrzymałem telefon że osłona jest na miejscu i mogą umówić się na montaż. Akurat byłem na autostradzie z Katowic do Krakowa, odpowiedziałem że będę za godzinę. Po dotarciu do salonu zabrano mi auto na warsztat, a po ok. pól godzinie miałem je z powrotem z zamontowaną osłoną. Nie musiałem pokazywać żadnych dokumentów.
Czekając na odbiór zaglądnąłem do nowego Fiata Tipo wystawionego na salonie - osłony tam nie było.
-
Mi ASO robi kłopot w postaci "niekompatybilności" braku wygłuszenia - wg. ASO mój VIN wskazuje na fabryczny brak takowego.
-
Jak u mnie. Po wymianie opon na letnie jak ciagle brak oslony dla mnie to pisze do FCA
-
Mi dosłali osłonę przed samymi świętami, czyli dokładnie 2 tygodnie po odbiorze Tipo. Wczoraj próbowałem ją zamontować, ale nie miałem nic cięższego po ręką, żeby walnąć w zapinki. Może macie na to jakiś pomysł.
A tak swoją drogą, dowiedziałem się, że rzekomo na rynek polski te osłony montowane są tylko do diesli. Jakie to cuda opowiadają w salonach...
-
Osłonę mogę zamówić - koszt około 80 zł bez montażu. Chyba sobie w kulki lecą ...
-
Cytat:
Napisał
alexander_Felix
Osłonę mogę zamówić - koszt około 80 zł bez montażu. Chyba sobie w kulki lecą ...
No to pisz Pan do FCA.
-
Ta cała sytuacja jest zupełnie bez sensu, że się tak wypinają, chociaż jest oficjalna wykładnia FCA Polska. Niektórzy dilerzy widać nie odrobili pracy domowej. Tak jak pisałem, w Krakowie najpierw było tak, że udawali, że nic nie wiedzą, parę miesięcy później wystarczyło jedno zdanie i już było zapewnienie, że oczywiście się tym zajmą. Ja dostałem moje wygłuszenie (z montażem, a nie że sobie muszę sam radzić jak jeden z przedmówców) w środę. Jestem zadowolony, bo po pierwsze - faktycznie bardziej estetycznie to wygląda, po drugie - zniknęło uczucie, że dostałem wybrakowany produkt :)
-
FCA zrobiło to w połowie przypadków dla świetego spokoju aby uniknąć bicia piany.
Jeszcze raz wróćmy do początku: W specyfikacji w EPER osłona jest przewidziana dla HB i SW we wszystkich wersjach (podobnie jak np. uszczelkiw przednich drzwiach) a dla sedana tylko w dieslu. Równie dobrze można się czepić że nie ma lampki w schowku, uszczelki pod maską itp. Obecnośc tej osłony ma tylko działanie psychologiczne bo generalnie to ona nic nie poprawia.
-
Cytat:
Napisał
marx30
FCA zrobiło to w połowie przypadków dla świetego spokoju aby uniknąć bicia piany.
Jeszcze raz wróćmy do początku: W specyfikacji w EPER osłona jest przewidziana dla HB i SW we wszystkich wersjach (podobnie jak np. uszczelkiw przednich drzwiach) a dla sedana tylko w dieslu. Równie dobrze można się czepić że nie ma lampki w schowku, uszczelki pod maską itp. Obecnośc tej osłony ma tylko działanie psychologiczne bo generalnie to ona nic nie poprawia.
Twoja interpretacja byłaby do przyjęcia, gdyby nie cytowana wcześniej odpowiedź jakiegoś ważnego dyrektora z FCA PL, że jest to błąd linii produkcyjnej i ASO mają obowiązek to naprawić. Także ja tu widzę bajzel i niekonsekwencję po stronie FCA.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Twoja interpretacja byłaby do przyjęcia, gdyby nie cytowana wcześniej odpowiedź jakiegoś ważnego dyrektora z FCA PL, że jest to błąd linii produkcyjnej i ASO mają obowiązek to naprawić. Także ja tu widzę bajzel i niekonsekwencję po stronie FCA.
Product managerowi - bo to chyba z nim była komunikacja (z całym szacunkiem) ale daleko do dyrektora tym bardziej ważnego.
I powiedział że jest to efekt błędu na linii produkcyjnej ale nie powiedział, że błąd dotyczy każdego egzemplarza.
I znów powołując się na dokumentację: dotyczy to np. mojego samochodu - też osłony nie miał a wg epera jest przewidziana) a nie dotyczy to sedana w benzynie który osłony nie ma i nie jest przewidziana. Tak samo w niektórych sedanach w popie jest przewidziana lampka schowka a u mnie nie.
To "życzeniowa" interpretacja jego słów i dowód na to że nie należy nic nigdy mówić tylko wydać komunikat na piśmie dokładnie przeanalizowany przez sztab doradców prawników itp. Gościu się pospieszył ale juz sie nauczyli i w sprawie uszczelki w przednich drzwiach konsekwentnie pokazują środkowy palec do góry.
-
Ja mam sw i mnie tez zbywali ze tylko diesel ma. Napisalem do fca i juz mam oslone
-
No i to jest własnie ten bład
-
Cytat:
Napisał
marx30
I powiedział że jest to efekt błędu na linii produkcyjnej ale nie powiedział, że błąd dotyczy każdego egzemplarza.
I znów powołując się na dokumentację: dotyczy to np. mojego samochodu - też osłony nie miał a wg epera jest przewidziana) a nie dotyczy to sedana w benzynie
... ale całą burzę rozpętał Tedybear, który ma sedana na benzynę. Korespondując z FCA podawał swój VIN (i wszelkie szczegóły) i w odpowiedzi dostał tę informację o błędzie produkcyjnym, więc nie pisz o życzeniowej interpretacji. Co więcej, gość zanim odpowiedział, dał sobie trochę czasu na przeanalizowanie sprawy, więc albo product manager nie słyszał o eper, albo właśnie mają w FCA bajzel.
-
Napisałem, czekamy co na to FCA :)
-
Cytat:
Napisał
kjk
więc albo product manager nie słyszał o eper, albo właśnie mają w FCA bajzel.
I to własnie miałem na mysli pisząc że się pospieszył. Bo jakby przeanalizował powyższe to by kulturalnie spuścił na drzewo.
A tak afera się rozpetała że jeden ma inny nie. Co teraz mają powiedzieć? Że ich pracownik popełnił błąd w sprawie błędu? No chyba że jest błąd ale w eperze i należy sie wszystkim.
-
To już problem FCA, który sami sobie zrobili. Jedyna szansa wyjścia z twarzą to montaż tej osłony wszystkim chętnym (i zasadniczo tak do tego podchodzą). Poza tym, o ile pamiętam, są tu koledzy, którzy mieli tę osłonę zamontowaną fabrycznie w sedanie benz. Więcej bajzel i to pewnie większy niż myślimy.
-
Cytat:
Napisał
kjk
To już problem FCA, który sami sobie zrobili. Jedyna szansa wyjścia z twarzą to montaż tej osłony wszystkim chętnym (i zasadniczo tak do tego podchodzą). Poza tym, o ile pamiętam, są tu koledzy, którzy mieli tę osłonę zamontowaną fabrycznie w sedanie benz. Więcej bajzel i to pewnie większy niż myślimy.
Wystarczy jedna pomyłka osoby która wprowadza kompletację części bo np. robiła na zastępstwie za koleżankę na urlopie. Znam taki przypadek osobiście zza miedzy z GMMP (zatrudniona wtedy przez Adecco). Tylko tam sie od razu skapneli na produkcji bo część nie pasowała. A tu mieli w systemie że wkladać/ nie wkładać to wkladali/lub nie.
-
A mi się wydaje, że to było celowe działanie ze strony FCA (vide np. opisywany brak uszczelki w sedanie na rynek polski). Takie "kastrowane" z popierdółek samochody na rynku polskim to nie tylko domena Fiata.
-
To raczej nie jest ten przypadek bo uszczelka jest zaznaczona dla rynkow gdzie przewidziano (owszem importer na rynek pl mogl sobie zazyczyc taka specyfikacje ale tego nie zrobil). Przypadek oslony jest inny bo nie dotyczy danego rynku. Tyle teorii a faktycznie moga byc inne ustalenia.
-
Czyżby wszechobecne oszczędności... ;)