To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Falujące obroty -
Nie orientuje się jak tam jest rozwiązany układ odmy. Pytanie czy w króćcu od odmy który wychodzi z pokrywy jest zastosowany tłumik płomieni? W starych Fiatach to było, u siebie to zmieniałem kosztuje grosze a dużo mniej oleju mi szło przez odmę do przepustnicy. Jak ktoś nie wie o czym mówię wystarczy wpisać w google hasło "Fiat tłumik płomieni"
-
Kawał historii przypomniałeś:) Daaaaaaaaaawno tego nie widziałem.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Kawał historii przypomniałeś:) Daaaaaaaaaawno tego nie widziałem.
No tak tłumik ten stosowany był od modelu 126:smile: Przeglądając zdjęcia używek na allegro to wychodzi na to że konstrukcja kadłuba górnej pokrywy jest bardzo podobna do 1.2 16v Fire i jest króciec z wyjściem na odmę. Pytanie czy jest w tym króćcu zamontowany ten tłumik.
-
-
To jak jest możliwość to pewnie warto dołożyć.
-
Cytat:
Napisał
steyr
To jak jest możliwość to pewnie warto dołożyć.
Po Uj ! żebyś go częściej czyścił ! Skrzynia wału korbowego ma ODDYCHAĆ ! bo jak to zaniedbasz ,to Ci w skrajnych przypadkach uszczelnienia w skrzyni wału korbowego wydmucha i bedziesz miał przecieki !albo inne hocki klocki będą się działy , w Polonezach starszej generacji też był i wieczne były problemy z zapychaniem się odmy bo nie dość że większość smigała na badziewiackich olejach mineralnych które po prostu zaklejały odmę , Ci co na syntetykach jeździli to już mieli mniejszego problema .Także tutaj dla mnie kombinacja nie jest wskazana [-X :red_kartka: Ale zrobisz jak chcesz :dlon:
-
Widzę że się zatrzymałeś w erze Poloneza i oleju pokroju Lubro. Taki tłumik był stosowany w 1.2 16v Fire autem z takim motorem zrobiłem 180kkm na lpg, chyba raz go wyciągnąłem z ciekawości i nic nie trzeba było czyścić.
-
Tipo to jego pierwsze auto w XXI w, wczesniej poldkiem jezdzil. Wszedzie gdzie moze to przytacza poldka - trzyma jednego pod kocem.
----
Zapisałem się na kolejna wizyte, spytałem czy to normalne aby przy przegladzie czyscic przepustnice w nowym aucie? Odpowiedzieli ze nie, wiec postawilem sprawe jasno - auto ma byc zrobione, moga wymieniac przepustnice, odme, silnik lub auto na nowe , co tam chca, ja za rok nie chce problemow. Jednoczesnie wyslalem notke do FCA.
-
Beka będzie jak Ci pierścienie będą robić :D Wątpię.
-
Zastanawia mnie tylko dlaczego czasami sie to tylko dzieje. W jednym tygodniu raz w innym wcale a za jakis czas dwa razy. Tylko jak jest chłodno na dworzu. Auto jezdzi praktycznie cały tydzien.
-
Pewnie "masełko" i zawalona odma. Choć podobno robisz trasy.
Nie rozbieraliśmy, nie widzieliśmy więc ciężko gdybać.
-
Ktoś pisał czy odmie jest ten tłumik płomieni. Jak ściągnąłem wężyki to faktycznie wystaje z głowicy drut tej sczotki do czysczenia butelek a i w odmie mam suchutko
-
Cytat:
Napisał
tko17
Ktoś pisał czy odmie jest ten tłumik płomieni. Jak ściągnąłem wężyki to faktycznie wystaje z głowicy drut tej sczotki do czysczenia butelek a i w odmie mam suchutko
Pytanie czy każdy ma.
-
W każdym razie też się śmiałem że niemożliwe. Otwieram i niespodzianka.
-
A mardas krzykacz tak się bronił przed tym tłumikiem, a pewnie sam ma to na pokładzie swojego wozu. Według niego ten tłumik spełnia rolę "korka" układu odmy, w rzeczywistości przez ten tłumik normalnie jest realizowane odpowietrzenie skrzyni korbowej z tymże nadmiar oleju w zawiesinie powietrzno-olejowej jest wyłapywany przez tą "szczotkę".
-
Cytat:
Napisał
steyr
z tymże nadmiar oleju w zawiesinie powietrzno-olejowej jest wyłapywany przez tą "szczotkę".
Tak. Tylko madrasowi chodziło o to że w okresie jesienno zimowym przy dłuższym rozgrzewaniu silnika wydostaje się tam czasami taka zawiesina oleju i pary wodnej (coś w kolorze rzadkiego masła) która to potrafi na mrozie zamarznąć i wtedy robi się twardy korek. On blokuje odpowietrzenie skrzyni korbowej co daje wzrost ciśnienia w silniku i wypychanie oleju przez uszczelki i uszczelniacze na wale wałkach i innych tego typu uszczelnieniach. Dawno na jednym z "bolidów" w zimie to przerabiałem. Nic miłego jak z silnika z każdej strony zaczyna wyłazić "olywa"....
-
W 1.2 16v z tym tłumikiem nie miałem problemu, owszem maź w niewielkich ilościach się pojawiała w odmie i itp ale nigdy nie zdarzyło mi się żeby ta maź zamarzła.
-
Cytat:
Napisał
steyr
A mardas krzykacz tak się bronił przed tym tłumikiem, a pewnie sam ma to na pokładzie swojego wozu. Według niego ten tłumik spełnia rolę "korka" układu odmy, w rzeczywistości przez ten tłumik normalnie jest realizowane odpowietrzenie skrzyni korbowej z tymże nadmiar oleju w zawiesinie powietrzno-olejowej jest wyłapywany przez tą "szczotkę".
hehe dobre :lol: i nic sie nie broniłem bo sam nie wiedziałem że on tam jest ?:lol: a pisałem że jak go nie ma ? bo ktoś tak mówił ,to po uj go tam pakować i redukować przepływ przedmuchów ze skrzyni wału korbowego hehe ,bo"płuca silnika muszą całą klatą oddychać "inaczej w skrajnych przypadkach uszczelnienia mogą ucierpieć i powstaną wycieki oleju , także kolego czytaj uważnie i nie piertol głupot hehe Oj ! :lol2:haha
-
A i jeszcze się można zdziwić że wąż odmy ma jakieś 20mm grubości a jak wchodzi na dolot to jest zwężka i otworek jak w dziurka w długopisie prawdopodobnie żeby nie chlapało na przepustnice.
-
Cytat:
Napisał
mardas
hehe dobre :lol: i nic sie nie broniłem bo sam nie wiedziałem że on tam jest ?:lol: a pisałem że jak go nie ma ? bo ktoś tak mówił ,to po uj go tam pakować i redukować przepływ przedmuchów ze skrzyni wału korbowego hehe ,bo"płuca silnika muszą całą klatą oddychać "inaczej w skrajnych przypadkach uszczelnienia mogą ucierpieć i powstaną wycieki oleju , także kolego czytaj uważnie i nie piertol głupot hehe Oj ! :lol2:haha
Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałeś w tej ww. odpowiedzi jak i stronę wcześniej. Zadajesz pytania w stylu ciemnej blondyny, nic niewnoszące do kontekstu odpowiedzi.