Święte słowa. amen
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
Święte słowa. amen
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Mam wycenę tych trzech aut pod moje wymagania
Opel astra silnik 1.4 125KM było 79 potem 73 teraz dali 71 tyś zł plus dywaniki :smile:
Kia ceed 1,6 gdi 135KM 70k tyś zł cos jeszcze może urwe
Fiat 1.4 16v T-jet 120KM 65 tyś zł i i raczej juz tu nic nie urwę, brak klimy strefowej, tylko automatyczna, bez gazu.
Wszystko w kombi
Ale mam kuźwa dylemat !
piteros333, tipo w jakiej wersji wyposazenia?
Tipo POP wyposarzenie standartowe plus automatyczna klima, swiatła przeciwmgielne , bluetooth-usb bez nawigacji , koło zapasowe,czujniki parkowania przód -tył, lakier metalizowany i jeszcze tempomat, ale tego nie pamietam , abym zamawiał pewnie jest w tym pakiecie pop2 komfort , bo widze go tez na liscie .To taka wstepna wycena.
Gdyby nie ta niepewna skrzynia to brałbym opla , a tak cholera go wie co wybrać.
W tipo nie ma czujników z przodu ( konkurencja w tej cenie ma przód i tył ), klima dwustrefowa ( opel ma za 1500 )
Sent from my iPhone using Tapatalk
Możesz się od razu zapytać ile się w tej chwili czeka na SW. Zamawiałem miesiąc temu, miało być 3 miesiące, a w piątek się okazało, że to będzie jednak około 7 miesięcy. Być może to dla Ciebie istotny argument.
U mnie sprawa jest prosta mam w wypożyczce do początku listopada seata leon reference i umówieni jesteśmy ,że do 09.08.2017r, muszę złozyc zamówienie, czeka sie trzy miesiące, takie info o dealera. Choć to tochę dziwne , bo w okres wakacyjny niby fabryki nie pracują, ale to jest przerwa dwumiesięczna, tylko teraz od kiedy, czerwiec - lipiec czy lipiec - sierpień?
W piątek obdzwaniałem salony, żeby sprawdzić, czy wydłużony czas to norma, czy wina mojego dealera i dowiedziałem się, że fabryka stoi w sierpniu.
To jednak lipiec-sierpień no zobaczymy jutro co mi powiedzą, a to nie jest gdzies w umowie zawarte do jakiego czasu oni muszą zrealizowac zamówienie? Troche to dziwne ,żebym czekal ponad pól roku na samochód, ja bym zrezygnował. Z tego co poczytałem jezeli termin sie przedłuża można się zwrócić o wydanie auta zastępczego do tego czasu, przecież na umowie musi być termin z którego raczej muszą się wywiązać.
Jest coś takiego jak termin realizacji, a w nawiasie dopisek - przybliżony. Przynajmniej u mnie tak jest. zakładam że wszystkim standardowo podają 3 miesiące, bo realny termin jest znany dopiero po złożeniu zamówienia w fabryce. Gorzej, jak w moim przypadku, jeśli celowo lub nie nie informują o tym klienta. Nie wiem czy 3 miesięczna obsuwa mieści się w przybliżonych 3 miesiącach. Czekam tydzień aż mój sprzedawca wróci z urlopu żeby wyjaśniać sprawę, powoli jednak rozglądam się za jakąś sensowną alternatywą bo nie mam czym jeździć i zależy mi na czasie.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Otasz fabryka stoi w sierpniu więc czas oczekiwania zamawianych teraz samochodów wydłuża się o ten miesiąc postoju ... zamawiałem 29.czerwiec .... auto jest przewidziane do produkcji w 38 tygodniu czyli końcówka września a w październiku będzie w salonie. Niestety na samochody produkowane pod indywidualne zamówienie trzeba czekać ....kumpel zamawiał Nissana X-Trail i czekał pół roku na odbiór, kuzynka zamawiała Mazdę CX-3 też pół roku czekała .... ja jestem zdecydowany na SW z takim a nie innym wyposażeniem i czy będzie za 4 miesiące czy na pół roku to i tak nie chcę innego więc poczekam ....jestem tylko umówiony że jak już będzie na miejscu a akurat na wyprzedaży rocznika która ma być już w październiku były by lepsze rabaty to sprzeda mi to auto w najkorzystniejszej ofercie z kolei jeżeli będzie drożej to mam zagwarantowaną cenę z aktualnej oferty i takie podejście do klienta mi się podoba.
No ale widzisz, Ty zamawiałeś 29 czerwca, a ja 8 czerwca. Ty odbierasz w październiku, a ja w grudniu. Sam widzisz, że coś jest nie tak. Wiem, że trzeba czekać, ale różnica pomiędzy 3 miesiącami, a 7 jest więcej niż kolosalna, a najgorsze w tym wszystkim jest to, że nikt nie raczył mnie o tym poinformować.
a czy ktoś już ma może SW z fabrycznym (nie domontowywanym u dilera) LPG i mógłby zrobić fotę butli?
Otasz jak masz możliwość wycofania zaliczki to ja bym się nad tym poważnie zastanowił on chyba ze wpłaciłeś zadatek to po ptakach, niby diler ma średni wpływ na czas produkcji ale 7 miesięcy to zdecydowanie za dużo szczególnie ze nikt inny nie ma aż takiego terminu realizacji. Coś mi się wydaje ze diler poważnie dał ciała. Ja gdy zamawiałem obiecano mi 2,5 miesiąca czekania wyszło niecałe 3. Zapytaj się ewentualnie dilera czy ktoś jeszcze zamawiał w tym czasie co ty i jaki ma termin realizacji
Poczekam do 17 czerwca, bo wtedy z urlopu wraca sprzedawca, u którego kupowałem, wolę z nim to wyjaśnić. Mogę też złożyć zamówienie w innym salonie, bo jak dzwoniłem w piatek do pierwszego lepszego to mówili o odbiorze w październiku, czyli i tak dwa miesiące wcześniej.
Jest jeszcze jedna rzecz, ale raczej nie podejrzewałbym ich o jakąś zemstę. Jako że przy zamówieniu sprzedawca nie zaznaczył mi darmowej opcji UConnect Live, to po tygodniu dzwoniłem do niego, żeby dopytać, czy to nie ma jakiegoś wpływu na działanie Android Auto, na którym mi najbardziej zależało i czy ewentualnie nie dałoby się tego domówić. Przez tydzień nie udało mu się nic ustalić, więc z ciekawości wysłałem takie zapytanie do Fiata. Nie spodziewałem się nawet, że potraktują to tak poważnie. Najpierw dzwoniła babeczka (rzekomo z Włoch), a potem dwa razy z Bielska, że to załatwią i po paru dniach otrzymałem telefon, że załatwione. Chyba nie rozjuszyłem tym salonu? Chciałem tylko uzyskać informację, a że nie potrafili jej zdobyć...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Wpłacałem zaliczkę. Na umowie mam termin realizacji na sierpień/wrzesień, a pod spodem w nawiasie informację, że to termin orientacyjny. Są jeszcze jakieś warunki do umowy, których za bardzo nie kojarzę, bo nie dostałem ich na papierze.
Ja zamawiałem 30 czerwca i dealer powiedział że produkcja 45 tydzien roku(chyba drugi tydzień listopada)+ transport do PL. Bylo to wiarygodne o tyle że kilka godzin wcześniej pytałem w innym salonie i wychodziło z systemu tak samo. Ale z kolei babka mówiła że jedno auto przyjachało dużo szybciej niż miało. A czas oczekiwania może się różnić wzależności od wielu czynników np. koloru. Kiedyś było tak u jednego z poddostawców fiata (robi zderzaki itp.) że w danym tygodniu lub dwóch malują tylko na jeden kolor. Nie opłaca im się "przezbrajać" lakierni (myć wszystkiego itp żeby zrobić jeden czy kilka innego koloru. Posobnie pewnie jest z całym autem z tym że liczba komplikacji większa i jak jest w nim coś nietypowego z punktu widzenia planu produkcji to czeka się dłużej.
A zemsta dealera ...brzmi nieco kuriozalnie:-).