To jest widok strony w wersji do druku
-
Chciałem dzisiaj podłączyć się do Tipa ale wywala mi taki komunikat - POŁĄCZENIE NIEUDANE ODMOWA DOSTĘPU DO PORTU "COM3"
SPRAWDŹ KABEL I USTAWIENIA PORTU COM!
Kabel na USB zakupiony u PMFactory + Multiecuscan 4.3
Co jest grane?
Już działa, sterowniki były nieodpowiednie, ale jak ktoś wcześniej pisał program się łączy i za chwilę wyłącza się.
Czyżby to przez to że to program free?
Trzeba będzie zakupić licencję.
-
Cytat:
Napisał
gregortgb1972
Czyżby to przez to że to program free?
Tipo w tej wersji się z MES nie połączy szkoda twoich prób - do tipo musi być wersja z licencją
-
Cytat:
Napisał
pawka
Tipo w tej wersji się z MES nie połączy szkoda twoich prób - do tipo musi być wersja z licencją
Tak też myślałem.
Dzięki.
-
1 załącznik(i)
-
Cytat:
Napisał
pawka
Nie do końca prawda. Demo jak najbardziej się połączy - jest możliwość sprawdzenia, czy auto posiada SGW. Pozostałych rzeczy nie idzie w demo oczywiście zrobić - tu masz rację.
-
To SGW było wprowadzone w Fiatach od początku roku produkcyjnego 2018 czy od któregoś konkretnego miesiąca? W Fiacie przy kupnie z wyprzedaży pewnie takich rzeczy się nie dowiemy:tongue
-
mam rocznik 2016 i wtedy nie było SGW z tego co słyszałem dopiero w niektórych egz. z 2018 to podobno jest - pytający ma tipo z 2017 tak ,ze w ogóle nie przyszło mi do głowy ,że może się w jego pytaniu "przewinąć " pytanie o sgw - a tak na marginesie testowałeś osobiście to połączenie w tipo z wersja demo MES - czy tylko wiesz to z drugiej reki - jak pamiętam gdy miałem jeszcze /2 lata temu/ wersję Demo to Tipo ni cholery się nie łączyło - nie drążyłem tematu kupiłem licencję i wszystko śmiga aż miło
-
Wersja Demo połączy się ze wszystkim nawet nie podpiętym autem . To jest wersja do zabawy z programem ,aby go poznać i nie trzeba podpinać się do auta . Parametry tam pokazywane to stek głupot ,ale programu można się nauczyć. Do sprawdzenia czy SGW jest służy opcja "skanuj". Ale w Tipo nawet 2018 tego nie ma .
Modele 2018 z potwierdzoną obecnością SGW to: 500X / Renegade, 500L MCA, Doblo, Giulia / Stelvio
-
Cytat:
Napisał
pawka
mam rocznik 2016 i wtedy nie było SGW z tego co słyszałem dopiero w niektórych egz. z 2018 to podobno jest - pytający ma tipo z 2017 tak ,ze w ogóle nie przyszło mi do głowy ,że może się w jego pytaniu "przewinąć " pytanie o sgw - a tak na marginesie testowałeś osobiście to połączenie w tipo z wersja demo MES - czy tylko wiesz to z drugiej reki - jak pamiętam gdy miałem jeszcze /2 lata temu/ wersję Demo to Tipo ni cholery się nie łączyło - nie drążyłem tematu kupiłem licencję i wszystko śmiga aż miło
Przeczytaj jeszcze raz co wcześniej napisałem w kwestii połączenia, a dokładniej wyjątku. Jeżeli nie drążyłeś tematu, to po co wyskakujesz z tekstem, czy łączyłem się z Tipo? Wiem co można w demo, co już napisałem, ale nie przyjąłeś do wiadomości. Swoją drogą wszystko jest na stronie MES. Tak jak wyżej napisano w demo działa scan.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
KOBRA
Modele 2018 z potwierdzoną obecnością SGW to: 500X / Renegade, 500L MCA, Doblo, Giulia / Stelvio
Z wymienionych dotyczy również części rocznika 2017.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Przeczytaj jeszcze raz co wcześniej napisałem w kwestii połączenia, a dokładniej wyjątku. Jeżeli nie drążyłeś tematu, to po co wyskakujesz z tekstem, czy łączyłem się z Tipo? Wiem co można w demo, co już napisałem, ale nie przyjąłeś do wiadomości. Swoją drogą wszystko jest na stronie MES. Tak jak wyżej napisano w demo działa scan.
Kolego co ty taki nerwowy jesteś - zadałem proste pytanie i tyle w temacie - ja się po prosu nie mogłem połączyć z Tipo w MES demo /wiem to z autopsji/ i stąd moje pytanie - ale ty wiesz że można bo tak jest napisane na stronie MES - ok przyjmuje to do wiadomości - moja wina poprawie się na przyszłość - z doświadczenia jednak wiem ,że wiele instrukcji i opisów obarczonych jest błędami , brakami itd.
Generalnie pozdrawiam kolegę z pięknego Torunia
-
Cytat:
Napisał
gregortgb1972
Chciałem dzisiaj podłączyć się do Tipa ale wywala mi taki komunikat - POŁĄCZENIE NIEUDANE ODMOWA DOSTĘPU DO PORTU "COM3"
SPRAWDŹ KABEL I USTAWIENIA PORTU COM!
Miałem taki komunikat i pomogło wpięcie do innego usb(laptop ma 4)
-
Cytat:
Napisał
pawka
Kolego co ty taki nerwowy jesteś - zadałem proste pytanie i tyle w temacie - ja się po prosu nie mogłem połączyć z Tipo w MES demo /wiem to z autopsji/ i stąd moje pytanie - ale ty wiesz że można bo tak jest napisane na stronie MES - ok przyjmuje to do wiadomości - moja wina poprawie się na przyszłość - z doświadczenia jednak wiem ,że wiele instrukcji i opisów obarczonych jest błędami , brakami itd.
Generalnie pozdrawiam kolegę z pięknego Torunia
Gdzie Ty widzisz moje zdenerwowanie? W pełni spokojny jestem :) Z MES mam do czynienia od 2009 roku, więc trochę latek z tym softem bawiłem się ;-)
Również pozdrawiam!
-
Opanowałem sprawę.
Wersja 3.6 + witaminka (z tego forum zresztą) - wszystko działa, żadnych błędów nie było.:cool:
-
Czy dostepne na allegro Elm 327 np. Vgate iCar2 BT potrafi wyłaczyć pikanie pasów czy to tylko bardziej do odczytów błędów ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Używam ELM 327 do fiata kupione na allegro od firmy z wolbromia plus Multiecuscan z forum. Da się wyłaczyć pasy, zrobić serwis , przestawić okresy na 10 tys, odczytać wartości silnika, włączyć wiatraki, pojedyńcze światła kontrolki i wiele innych
-
Ale to normalnie podłączasz kablem do laptopa? Bo takie apki na telefon to pewnie mają o wiele mniejsze mozliwosci?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Do laptopa normalnie kablem. Multiecuscan z forum. Mam też na bloototh ale nie działa
z tej firmy mam i działa
https://allegro.pl/oferta/elm-327-1-...-pl-5142705656
-
Cytat:
Napisał
tko17
Cześć
Wydaje mi się że mam ten sam 1.5a - pewnie z Chin i za Chiny nie chce się połączyć przez MES - w sumie ten sam MES o którym piszesz. O ile windows wykrywa kabel to przy testowania w programie po wielu OK kończy się podsumowaniem o braku kompaktybiloności z ELM1.3 bodajże i komunikuje brak dostępu do CAN
Pytanie czy jakimś innym programem można jeszcze sprawdzić ten kabel. Zasadniczo o v1.5 nie wyczytałem nic pozytywnego, szczególnie przy współpracy z MES. Zależy mi tylko na skasowaniu checkengine w 15letnim doblo benzyna.
-
Bo sprzedawca coś przelutowuje żeby działął z fiatem. Nie przerobiony ELM nie działa z fiatem
-
na stronie alfaobd było które piny trzeba zamienić. w tipo jest wszystko na jednej konfiguracji. w mito część modułów była na jednej a część na drugiej musiałem zrobić przełącznik.