To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
osiowanie proxy -
OBDlink MX+ powinien być spoko, raczej chwalony, w Tipo chyba też nie potrzebuje adapterów (MX+ w giulii/stelvio nie ma pełnego potrzebnego muxa o ile pamietam, jeden adapter chyba potrzebował A6, A5 obsługiwał; w Tipo tylko główny CAN i ten na adapter A5), więc powinno być OK od i tej strony. Spróbuj z MESem, może pomoże.
Co do konfigu, niestety z tego co patrzę u siebie w folderze AlfaOBD, to mam zapisane jakieś jedno proxi - to raczej mój backup który celowo zapisałem (moja nazwa pliku). W MES jest lepiej bo zrzuca zawsze i w razie wpadki jest coś z czego można przywracać. Jakby co będziesz musiał próbować przywrócić z głowy, a jak nie dasz rady to ASO i na proxi restore pojechać (z serwera Stellantisa).
Raczej nie masz SGW, o ile kojarzę to w Tipo miały być ale nie weszły, przynajmniej nie w rocznikach jaki Ty masz. Jakbyś miał SGW to nic być nie przeproramował (czyli nie popsułbyś). Chyba że jest jakieś częściowo otwarte (albo bug - np kumpel w nowej Tonale MY26 podłączył kompa i może kasować błędy, testy robić zwykłym amatorskim softem, a ja w MY23 żony próbowałem i nie przepuszcza - czemu u niego działa nie mam pojęcia - nie powinno). Na liście modułów w AlfaOBD masz SGW teoretycznie - spróbuj się podłączyć. W MES wyszłoby na Scan-ie (odezwie się swoim kodem ISO).
-
Podlaczylem sie pod MES zrobilem osiowanie, ale wywala blad przy madule ORC.
Sprawdzilem log po posiowaniu i wynika z niego ze byte 83 jest na 6F aa komputer probuje zmienic na 4F oraz byte 123 jest 87 a komputerprobuje zmienic na 85,kiedy edytyje plik i recznie zmieniam ten plik alfaobd pokazu ze nieudalo wczytac sie proxi z powodu awari ECU, dodam ze backup z tego rozjechanego proxi da sie wczytac ale blad orc wywala ciagle i ne MES i na alfaobd
-
nie mam mapy proxi do tipo, tylko patrzę do giulii zakładając że jest dość podobnie, w 83 są ustawienia od poduszek/pasów itp. akurat bit 5 który CI tu clearuje to w giulii jest jako not used 5 SBR_Unit Not Used " 0 = Absent
1 = Present"
bajt 123 to znowu ustawienia radia opcje typ nav/dab, dla giulii wygląda tak:
0 0 AM_FM1_Antenna_Type Table " 0 = Passive [Not Used]
1 = Active"
1 1 FM2_Presence Table " 0 = Absent [Not Used]
1 = Present"
2 2 DAB_Presence Table " 0 = Absent
1 = Present"
3 3 Sdars_Presence Table " 0 = Absent
1 = Present"
4 4 GPS_Presence Table " 0 = Absent
1 = Present"
5 5 Cell_Presence Table " 0 = Absent
1 = Present"
6 6 Nav_Repetition Table " 0 = Absent
1 = Present"
7 7 Phone_Repetition Table " 0 = Absent
1 = Present"
wspominałeś coś o wyłaczeniu S&S, jak próbowałem jakieś 8 lat temu w giulii to od razu problemy wyskoczyły IAM, błędy ECM i zero ładowania. Do Tipo zrobiłem komuś prosty wyłącznik SS automat.
Przypomnij sobie też co pozmieniałeś w proxi też, przed grzebaniem trzeba zrzut zrobić jakby co. wszystko ponad fabrykę to zawze eksperymentowanie co się da, co z czym się gryzie
-
Ładowanie wrocilo bo IAM byl na absent, musiame rowniez ustawic alernator bo mi zmieniało, po fakcie rowniez sie dowiedzialem zeby osiowania nie robic z chinskim radiem. Wszystkie opcje jakimi wczesniej sie bawilem pamieram wylaczenie drl i wlaczenie funkcji w menu, head lamp dip menu, tempomat, sprawdzalem czy zadziala domykanie szyb z pilota, no i wylaczylem calkiem radio w radio typ absent i radio display type rowniez ustawilem na absent (chodzilo aby usunac mruganie odometra) wykonalem osiowanie no i potym Osiowaniu oczywiscie z bledem ORC drl dzialaly z menu licznika,tempomat zadzialal wiec po tym wszedlem znow i powylaczalem funkcje ktore sie nie pojawily czyli head lamp dip.menu i domykanie szyb, wylaczylem star&stop i znow osiowanie z bledem start stop wylaczony wiec wrocilem znow do ustawiem bo licznik mrugal wiec probowalem wlaczyc spowrotem radio lecz juz nie moglem ( proxi is too short) i znik ely mi lewe przyciski na kierownicy, wiec nastepnego dnia odlaczylem kleme na 15 minut i po tym znow zrobilem osiowanie i znow bład i do tego niespodzianka z licznika menu zniknely funkcje zostaly tylko 3 display, bezpieczenstwo i bezpieczenstwo/pomoc wiec nie moge ustawic daty godziny, zmienic km na mile dlr rowniez zniknelo a dla.mnie kluczowa wlasnie jest zmiana odometra z km na mile bo przy przegladzie wpisza mi kilometry i z 65000mil zrobi sie w rok 130000mil bo anglicy nie patrza ze to sa kilometry
-
Najprościej, wrzuć z powrotem radio, jedź do ASO niech w kompie (Witech2) puszczą Proxi Restore - dostajesz fabryczne proxi z serwera. Potem sobie je zrzuć jako kopię zapasową i od tego zacznij działać.
Inny scenariusz to podobnie tylko próbuj sam poprzywracać.
Niestety, zacząłeś źle, bez kopii konfigu proxi, klikałeś na czuja i jarałeś się że masz to czy tamto niby do ustawienia -a efekt komp nie przyjął w aucie, komp czy program podmienił Ci cały bajt na niewiadomo jaki i masz namotane bez drogi powrotu. Nauczka na przyszłość. Wiele ustawień w proxi jest tylko placeholderem dla innych wersji, dla innych modeli marki, historyczne ustawienia które zablokowali (bo regulacje homologacyjne nowsze), albo działają tylko na jakimś rynku (np w Giulii/Stelvio wiele ustawień działa tylko jak ustawisz USA/Canada czy coś), albo działają np od 2 poliftu czy od jakis wersji firmwarów i bez aktualizacji nie itp itd.
-
Po dlugiej batali osiowanie sie udalo, llicznik nie mruga itd lecz na liczniku nie mam opcji teraz jak to ogarnac?
-
ale skąd mam wiedzieć, nie grzebałem nigdy w tipo a tym bardziej nei wiem jak jest zaprojektowany na usunięcie radia z którego normalnie zmieniasz te ustawienia - czy ma inne ścieżki - coś pisałeś że na liczniku coś Ci wyświetlał przy któyś konfigach? Ja mam Giulie/Stelvio przerobione na max - setki aut robiłem, w niektórych grubo grzebałem (przeróbki przedlift-> polift, dodawanie ADAS2/nowych multimediów/wymiana połowy ECU na polifty itp).
Nie podpowiem - musisz się bawić i poznać ograniczenia jakie ta platforma narzuca - a czy da się z radiem aftermarket osiągnąć to co chcesz to się okaże po zabawach twoich. powodzenia w każdym razie
-
malymi kroczkami wszystko wrocio do normy a nawet i extra funkcje sie pojawily, z ai naprawilem hex i udalo mi sie wszystko ogarnac( prawie wszystko bo przy osiowaniu wyrzuca mi radio limit czasu osiagnieto) ale podejrzewam ze to przez chinczyka bo jak zamienie na uconect 3 vp1 to ten blad znika tydzien czasu mi to zajęło, ale bardzo stresujace a zarazem podniecajace wrazenie