To jest widok strony w wersji do druku
-
-
Cytat:
Napisał
jaroslawrak
Zauważyliście wzrost zużycia paliwa przez mroźną aurę?U mnie po zatankowaniu i przejechaniu 30 km w sumie tylko 2x do pracy jest na kompie 9,1l (więcej o 0,6l niż wcześniej bywało),a realnie to będzie już nieco ponad 10l.
Szczęśliwy - ja rano odwożąc dziecko 3km - mam prawie 14:)
-
Dziwicie się jakby to była wasza pierwsza zima z samochodem. Kiedyś za komuny faktycznie dużo ludzi odstawiało auta na kołki, żeby się nie niszczyło ;-) Włączcie sobie jeszcze wskaźnik spalania chwilowego, tuż po starcie przy dużym mrozie :-D
-
Cytat:
Napisał
lanki
Hej;
Dobijam do 5tyś km więc wrzucę swoje obserwacje co do spalania 1.4 T-jet (na 16' 205/55R16)
Auto średnio łyka w jeździe mieszanej tj. 30% autostrada, 30% ekspresówka, 30%krajówki, 10% miasto raczej bez korków 7,2l/100 (z dystrybutora).
Prędkości raczej przepisowe, z tolerancją w zależności od warunków +/-10 km/h.
Kluczem jest raczej płynna, ciągła jazda. Wklejam ekran z kompa za ostatni tydzień
Załącznik 31284
Zastanawia mnie wartość przekłamania względem pomiaru komputera i wg dystrybutora u Ciebie jest to pół litra. U mnie różnica to ponad litr z ostatnim spalaniem 7.2 z kompa versus 8.4 z dystrybutora. U mnie więcej autostrady ~140km/h i więcej miasta i większe felgi.
-
U mnie przekłamanie wychodzi tak od 0,7 do 0,9 l.
-
Cytat:
Napisał
dramez
Zastanawia mnie wartość przekłamania względem pomiaru komputera i wg dystrybutora u Ciebie jest to pół litra. U mnie różnica to ponad litr z ostatnim spalaniem 7.2 z kompa versus 8.4 z dystrybutora. U mnie więcej autostrady ~140km/h i więcej miasta i większe felgi.
Czy po zmianie kół na większe nie trzeba wprowadzić średnicy do komputera?
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
Czy po zmianie kół na większe nie trzeba wprowadzić średnicy do komputera?
A od kiedy to spalanie oblicza na podstawie średnicy kół (czy czegokolwiek).
Liczy z czasów wtrysku agłówne przekłamania będą z czasu pracy na jałowym bo wtedy nie liczy l/km
-
Cytat:
Napisał
marx30
Liczy z czasów wtrysku agłówne przekłamania będą z czasu pracy na jałowym bo wtedy nie liczy l/km
w rowerze trzeba przy zmianie opon na zimowe podać średnicę, zeby licznik dobrze wyliczał odległość i prędkość:D myślałem, ze samochody mają podobnie jak koła o innej średnicy się zakłada:D
-
Cytat:
Napisał
marx30
Żeby wyliczyć spalanie na 100km, musisz znać przebyty dystans. Liczbę obrotów koła można odczytać z jakiegoś czujnika, ale żeby to przeliczyć na drogę, potrzebna jest średnica koła.
Cytat:
Napisał
TipoSedan
w rowerze trzeba przy zmianie opon na zimowe podać średnicę, zeby licznik dobrze wyliczał odległość i prędkość myślałem, ze samochody mają podobnie jak koła o innej średnicy się zakłada
I tak i nie ;-) Dopóki stosujesz homologowane rozmiary kół, różnie w średnicy są na tyle małe, że przekłamania licznika są nieistotne. Zdaje się, że taksówkarze muszą coś kalibrować w taksometrach.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Liczbę obrotów koła można odczytać z jakiegoś czujnika
Konkretnie z czujników ABS ;-)
-
1 załącznik(i)
Załącznik 31329
Tak mam (jak na foto) co tankowanie czasem trochę mniej czasem trochę więcej. 2/3 trasa i 1/3 miasto. Nie stoję w korkach.
Przebieg 5000 (Klima auto, halogeny). Realnie można zrobić na tankowaniu (40-44 litry (różnie wchodzi do baku) od 600 do 700 km w codziennym użytkowaniu auta (dojazd do pracy). Normalna jazda.
W mieście km pozostałe do tankowania maleją geometrycznie już przy pierwszym staniu na światłach. To mnie najbardziej denerwuje w TIPO. Chociaż w drugą stronę podczas jazdy w trasie geometrycznie przybywa zapasowych kilometrów.
Z moich obserwacji wynika, że do wskazań komputera należy doliczyć na 100 km jakieś 0,2 do 0,6 l.
Swoją drogą bak mógłby być większy.
-
1 załącznik(i)
Dzisiaj drugie tankowanie Tipusia i taki oto wynik z dystrybutora. Na kompie 7,5 wskazało. Ale jeździłem krótkie odcinki często gaszony i odpalany do tego niskie temperatury wydaje mi się ze do 7 w cyklu mieszanym będzie można spokojnie zejść . Załącznik 31338
-
1 załącznik(i)
To u mnie wygląda tak:
Załącznik 31345
Taksa w Gdańsku. Ostatnio trochę wyżej go kręcę do 3-3,5 tyś. obr. i coasting 2 tyś. obr. Gaz był chyba od 2 czy 3 tyś km. Więc średnia z 7-8 tyś km.
-
Nowa Skoda Octavia Combi 1 0 TSI 115 DSG https://www.youtube.com/watch?v=7KVm6CtQA1o spalanie przy 120km/h 8l :smile:
Więc spalanie tipka t-jet nie jest takie złe ;-) Tak wiem nie ma co porównywać 3cylindry vs 4 ale taka masa skody do takiego silniczka to przegięcie
-
A możecie napisać o wynikach spalania gdy będziecie poruszać się tylko w dużych miastach i średnia prędkość będzie wynosić ok 25 km. Myślę, że i 11 litrów wam wyskoczy.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka